caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Reportaj



 

Basarabean în România – 4. Iașiul, ultima frontieră a Uniunii Europene.

de (7-12-2008)
Traficul cu țigări a devenit un flagel la frontiera cu Republica MoldovaTraficul cu țigări a devenit un flagel la frontiera cu Republica Moldova

Traficul pe frontiera verde, retele de falsificatori. Ce a schimbat anul european?
Iasul, ultima frontiera a Uniunii Europene, granita cu Republica Moldova . Statisticile Politiei de Frontiera din Iasi arata ca numarul cetatenilor din Republica Moldova care au tranzitat teritoriul Romaniei a ramas constant. A fost o usoara scadere in luna ianuarie.

“In primele luni ale anului 2007, traficul a fost mai scazut comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Ulterior traficul a crescut pe masura obtinerii vizelor de catre cetatenii din Republica Moldova” a explicat purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera, Vasilica Tataru. Asadar, scaderea a fost se pare una temporara. La acest capitol integrarea Romaniei in Uniunea Europeana pare a nu fi adus prea multe modificari. Valorile de trafic Inregistrate in punctele de control trecere a frontierei de stat au fost de aproximativ 3.500.000 la persoane (1.111.524 cetateni români, 126.870 din alte tari U.E., 2.215.240 cetateni din tari terte din care 2.027.219 cetateni ai R. Moldova – 91,5%) si 997.602 la mijloacele de transport, trafic aflat in crestere cu 10% la persoane si 24,2 % la mijloacele de transport, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Dar, functionarii Politiei de Frontiera atrag atentia si asupra unul alt fenomen: a crescut numarul cetatenilor romani care trec granita in Republica Moldova si Ucraina. Motivul: romanii merg la cumparaturi la Est de Prut. Astfel dupa un an de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana numarul de cetateni romani care au trecut frontiera in R.Moldova si Ucraina a crescut cu 347 % si scopul declarat a fost acela de a cumparara produse agroalimentare pentru consum propriu determinat de diferentele de preturi existente.

500 de Euro o carte de identitate

O alta problema, imigratia ilegala pe frontiera verde. “Fenomenele infractionale s-au pastrat cam in aceeasi forma. Si aici am in vedere migratia ilegala pe la frontiera verde. Ma refer la fenomenele in care au fost implicati cetatenii din Republica Moldova. Folosirea la trecerea frontierei a documentelor false si falsificate” a explicat purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera, Vasilica Tataru. Aceasta continuat: “Am inregistrat treceri ilegale peste frontiera verde in care au fost implicati, cu preponderenta, cetateni din Republica Moldova. Am avut situatii in care acestia treceau cu intentia de a munci in sezonul estival, de a munci in anumite sate de pe malul romanesc. Am avut si foarte multe cazuri de cetateni din Republica Moldova care au trecut cu intentia de a ajunge ilegal in tari din vestul Europei”.

In timp s-a constatat ca a crescut si numarul cetatenilor din Republica Moldova care incearca sa intre in spatiul Uniunii Europene cu acte false. Potrivit datelor politiei de frontiera, falsificatorii sunt si ei cetateni ai Republicii Moldova. Cit costa actele falsificate? Purtatorul de cuvint al politiei de frontiera Vasilica Tataru: “Retelele de falsificatori provin in mare parte din Republica Moldova. Am avut si cazuri in care cetatenii moldoveni si-au procurat carti de identitate false sau falsifificate pe teritoriul Romaniei. Cit costa? Am avut situatii cind au fost 500 de euro, insa au fost puse in joc si valori de pina la 3000 de euro cu promisiunea de a ajunge in Italia, Spania. Aici incluzind si calauzele si obtinerea documentelor false sau falsificate” .Migratia ilegala in anul 2007 a fost determinata in principal de incercarile cetatenilor Republicii Moldova de a ajunge ilegal in tari din vestul Europei.

La frontiera verde au fost retinuti in dispozitivele de supraveghere 113 cetateni straini (95 R. Moldova, 10 F.Rusa , 2 Belarus, 1 Armenia, 1 Italia si 4 Ucraina ), din care 6 in tentativa de iesire (5 R.Moldova si 1 Italia – urmarit general), care au trecut ilegal sau au incercat sa treaca ilegal frontiera de stat. La nivelul punctelor de trecere a frontierei . din cadrul Directia Politiei de Frontiera Iasi au fost inregistrate 36 cazuri in care cetateni straini, preponderent din Republica Moldova, au prezentat la controlul de frontiera documente false sau falsificate astfel: 6 pasapoarte, 7 carti de identitate romanesti 18 permise de sedere sau carti de identitate apartinand unor state ale Uniunii Europene si o viza falsificata. Totodata, au fost doua incercari de sustragere de la control.

Traficul de migranti s-a manifestat prin racolarea cetatenilor Republicii Moldova care intra aparent legal in Romania iar cu ajutorul unor retele constituite din cetateni romani si din Republica Moldova incearca sa iasa ilegal prin punctele de trecere a frontierei din vestul tarii, prin folosirea de documente de calatorie romanesti falsificate, ascunsi in mijloace de transport sau peste frontiera verde.

Retele de traficanti

In 2007 au fost descoperite 11 retele de trafic de migranti (din care 2 la frontiera verde) anihilate prin colaborarea eficienta cu celelalte institutii din judetele Iasi, Botosani, Vaslui si Galati, cu atributii in combaterea migratiei. Au fost implicati 35 racolatori (30 romani, 1 cu dubla cetatenie romana si Republica Moldova si 4 Republica Moldova) cu 62 victime (14 Romania si 48 Republica Moldova).

In prezent, principala motivatie a imigratiei ilegale ramâne cea de tranzit, având ca destinatie tarile Europei Occidentale. Totusi, sustin oficialii Politiei de Frontiera, exista suficiente motive pentru a prognoza ca problema imigratiei având ca destinatie finala România, este doar o problema de timp. Ca frontiera externa a Uniunii Europene, România va prelua rolul de zona tampon In fata fluxurilor de persoane care vor sa intre pe teritoriul Uniunii Europene.

Traficul cu tigari explodeaza

Probleme sunt insa pe frontiera verde. Traficul de tigari- o sursa constanta de venit si de o parte si de alta a Prutului. Metodele sunt dintre cele mai diverse. Tigarile netimbrate si de lux ajung in Romania si cu funia. Imbracate bine in folii si saci de plastic pentru a fi aparate de apa, cartusele cu tigari sunt plimbate pe funie si apoi ajung la contrabandisti. Se vind cu doi lei mai ieftin decit tigarile accizate. Si in Iasi se stie de unde poti cumpara tigari moldovenesti. In tutungerii esti intrebat daca vrei un pachet la cinci lei sau preferi unul la trei, patru lei. Datorita diferentelor de pret de pe piata interna si cea europeana in general, comparativ cu piata tarilor din est, Republica Moldova si Ucraina, a devenit tot mai tentant pentru infractori, traficul ilegal cu tigari. „Intr-un singur an, numarul cazurilor de contrabanda cu tigari la frontiera verde a crescut de aproape patru ori.

Cifrele releva o amplificare a acestui fenomen” a atras atentia purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera din Iasi, Vasilica Tataru. Formele de actiune a infractorilor- sustin raportele oficiale ale politiei de frontiera- s-au diversificat, incercandu-se realizarea unor profituri ilicite mari, prin lovituri de amploare, in principal prin metoda \”capac\” si folosirea unor metode tot mai ingenioase cum ar fi ascunderea tigarilor in peretii interiori si exteriori ai vehiculului, in alte locuri special amenajate si chiar in interiorul marfii. In cooperare cu birourile vamale, au fost descoperite 10 tiruri cu cantitati de 100.000 pana la 400.000 pachete tigarete ascunse, fata de 3 cazuri in 2006.

A crescut semnificativ numarul cazurilor de contrabanda la frontiera verde, inregistrandu-se 19 astfel de evenimente fata de 4 cazuri in anul 2006, fiind cercetate la nivelul directiei 29 persoane pentru savarsirea a 37 infractiuni. Autorii acestor infractiuni sunt cetateni romani ce au domiciliul in apropierea frontierei si au actionat in majoritatea cazurilor cu complicitatea unor cetateni ai Republicii Moldova si Ucraina. Principalele metode folosite au fost trecerea peste frontiera de uscat sau trecerea raului Prut cu diferite mijloace de improvizate (barci pneumatice, obiecte plutitoare improvizate). De asemenea au existat cazuri in care s-au aruncat diferite cantitati de tigari din tren de catre cetateni R. Moldova unor complici in principal cetateni romani pe itinerarul de deplasare al trenului.

Desi cantitatile de tigari retinute in cazurile de contrabanda la frontiera verde nu sunt foarte mari, comparativ cu cele descoperite in punctele de trecere a frontierei, acest gen de infractiuni sustin oficialii Politiei de Frontiera un pericol social foarte mare prin incercarile de catre elemente infractoare din Romania si R.Moldova, respectiv Ucraina, a breselor in sistemul de supraveghere si utilizarea acestora in traficul cu tigari.

In anul 2007, ca urmare a actiunilor desfasurate in cooperare cu Directiile Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi si Galati si independent, au fost confiscate bunuri in valoare de 19.776.419 lei, din care 3.860.170 pachete tigari in valoare de 9.494.001 lei (48 % din valoarea totala a confiscarilor). Numarul de pachete confiscate il depaseste cu 73 % pe cel din anul 2006 si cu 202 % la valoare.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cum a fost ales Jozsef Koto deputat cu 34 de voturi?

sursa www.riport.roMai mulți cititori din Israel ai revistei ACUM nu-și revin din surpriză: cum a putut candidatul UDMR Jozsef Koto...

Închide
18.216.161.178