caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Nu doar unii parlamentari au intrat in somaj

de (7-12-2008)

Criza politica a amputat cateva cariere de deputati si senatori romani in actualul mandat. Formarea profesionala continua sau chiar reconversia profesionala cred ca le este recomandata.

Ma intreb oare or fi avand acelasi sentiment ca si cei 290.000 de europeni care si-au pierdut locurile de munca doar in luna octombrie din cauza crizei financiare si economice?

Fapt este ca somajul a crescut simtitor in UE-27, la 7,7%, adica la aproape 17,2 milioane someri (din care circa 12 milioane in zona Euro) inregistrati oficial in luna octombrie 2008:

15 state membre au cunoscut scaderi ale somajului fata de aceeasi perioada a anului precedent – printre care cele mai semnificative au fost cele din Polonia (de la 8,7% la 6,4%) si din Austria (de la 4,3% la 3,0%). Olanda ramane insa statul cu cea mai mica rata a somajului in UE-27 (2,5%).

11 state membre au inregistrat cresteri ale somajului fata de aceeasi perioada a anului precedent – printre care cele mai semnificative au fost cele din Spania (de la 8,5% la 12,8%) si din Estonia (de la 4,1% la 7,5%). Spania ramane insa statul cu cea mai mare rata a somajului in UE-27.

In randul tinerilor sub 25 de ani rata somajului este dubla, de 15,9% in aceeasi perioada:

Olandezii si austriecii sunt angajatii cei mai protejati in fata tavalugului somajului (cu rate ale somajului de 5,1%, respectiv 5,4%).
Spaniolilor si suedezilor le este dat sa traiasca unele dintre cele mai „interesante vremuri”, asa cum suna renumitul proverb chinezesc, cu rate de 28,1%, respectiv 22,4% (Eurostat, 2008).

Nici in Statele Unite situatia nu sta pe roze. Somajul a crescut la 6,5% (octombrie 2008). In Japonia somajul s-a mentinut la circa 4% (septembrie 2008).

Romania, alaturi de Grecia si Italia, nu este capabila sa furnizeze informatiile statistice lunare de profil, doar pe cele trimestriale. Asa se face ca ultima cifra disponibila in bazele de date Eurostat, comparabile metodologic la nivelul statelor membre, releva o rata a somajului pe trimestrul II 2008 de 5,9%. Pentru anul in curs estimarile noastre releva o rata a somajului de circa 6,3%. In spatele acestei cifre se ascund cam 634.000 de romani care nu vor sa lucreze sau nu-si gasesc un loc de munca. Asteptam cu interes raspunsurile strategice concrete pe care le vor oferi politicienii care vor intra la guvernare si in Parlament.

http://blog.fabricadebani.ro/andreeavass/2008-12-02/611876/Nu-doar-unii-parlamentari-au-intrat-in-somaj.html

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cum a fost ales Jozsef Koto deputat cu 34 de voturi?

sursa www.riport.roMai mulți cititori din Israel ai revistei ACUM nu-și revin din surpriză: cum a putut candidatul UDMR Jozsef Koto...

Închide
3.145.88.101