caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Parlamentarii diasporei: trei de la PD-L, câte unul de la PSD, PNL și UDMR

de (2-12-2008)

Biroul Electoral a repartizat mandatele de parlamentari pentru colegiile uninominale ale Diasporei, atribuind trei mandate Partidului Democrat-Liberal, și câte unul Partidului Social Democrat, Partidului Național Liberal și UDMR.

La Senat au fost aleși Viorel Badea (PD-L, colegiul 1 – Europa și Asia) și Raymond Luca (PNL, colegiul 2, Americile, Orientul Apropiat și Mijlociu, Australia, Africa).

La Camera Deputaților au fost aleși William Brînză (PD-L, colegiul 1 Europa de vest), Tudor Panțîru (PSD, colegiul 2, Europa de est și Asia), Mircea Lubanovici (PD-L, colegiul 3 Americile și Australia) și Iosif Koto (UDMR, colegiul 4 Orientul Apropiat și Mijlociu, Africa).

PD-L s-a clasat pe primul loc în toate cele șase colegii uninominale, dar întrucât nu a reușit să obțină majoritatea absolută a voturilor valabil exprimate în niciun colegiu, repartizarea s-a făcut proporțional între partidele care au depășit pragul de 5% pe ansamblu.

Raymond Luca s-a situat pe locul 2 în colegiul său cu 944 de voturi (18,57%), Tudor Panțîru pe locul 3 cu 533 de voturi (16,65%), iar Iosif Koto pe locul 7 cu 34 de voturi (1,92%).

Pentru cei curioși să vadă cum s-a ajunsa la acest rezultat recomand consultarea procedurii afișate de Biroul Electoral Central (http://www.becparlamentare2008.ro/rezul/REPARTZARE_2/43/CD_7A_43.pdf la Camera Deputaților și http://www.becparlamentare2008.ro/rezul/REPARTZARE_2/43/S_7B__43.pdf la Senat).

Prima reacție ne-a parvenit de la proaspătul ales, fidelul cititor al revistei acum, Raymond Luca.

„Scriu aceste rinduri inca sub impresia surprizei pe care am primit-o in aceasta dimineata: este 2 Decembrie si exact, dar absolut exact pe 2 Decembrie, dar 1996, paraseam tara.,” a declarat Raymond Luca revistei ACUM.

„La inceput nu mi-a venit sa cred ce-mi transmiteau prietenii din Romania, anume ca am fost ales! Apoi sigur m-am bucurat. Apoi am inceput sa fiu ingrijorat, am totusi o casa aici, o slujba, o familie, responsabilitati. Sunt griji care ma vor urmari in continuare si e omenesc sa fie asa. Mai apoi inca, am inceput sa fiu incercat de remuscari: am fost ales totusi cu al doilea rezultat din colegiu! Ma batea gandul sa nu accept investitura. Nici acum nu mi-a trecut de tot. Ma gandesc totusi ca daca ar fi sa nu accept ar trebui organizate iar alegeri dupa aceiasi lege ciudata, care iata, face ca un al doilea sa iasa primul! Ori eu mi-am propus sa schimb aceasta lege in asa fel incat orice roman sa poata vota nerestrictionat de obtuze obstacole administrative. Am un program pe care l-am discutat cu multi romani din SUA si Canada si din alte tari din circumscriptie. Stiu ce am de facut. Si mai stiu ca pot sa fac ce mi-am propus si ce am promis. Cum spuneam si intr-un mesaj transmis alegatorilor mei, nu va fi deloc usor, ca orice inceput. Dar este un pas mare pe care sunt pregatit sa-l fac.”

Ecouri

  • Michael Avraham: (2-12-2008 la 00:00)

    Nu am inteles alegerea dela colegiul 4 (d.Kato).In site-ul animanews am vazut rezultatele definirive la acest colegiu unde UDMR+PNG Au impreuna 12.2% din voturi (?)



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cum se vede România din afară

Întrucît mă aflu printre cei care au „consumat“ UE mai mult de un an, motivul şederii nefiind decît colateral unul...

Închide
3.142.12.31