caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Președintele Băsescu trasează calendarul post-electoral

de (29-11-2008)

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut vineri, 28 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. Vă prezentăm integral textul declaraţiei:

“Pentru că se apropie ziua alegerilor şi pentru că în acelaşi timp observ lansarea unor teorii cu privire la ce urmează după alegeri, consider că este obligatoriu să fac o declaraţie prin care să prezint termenii legali şi constituţionali ce decurg de la momentul alegerilor şi până la instalarea noului guvern. Fac acest lucru pentru a evita orice dispute, orice contradicţii şi în acelaşi timp pentru a vă da şi dumneavoastră, presei, ocazia să priviţi la unele articole din Constituţie sau la Regulamentul Camerelor reunite, pentru a nu fi manipulaţi de politicieni, în cazul în care ar încerca să facă acest lucru. Înainte însă de a face o trecere în revistă a posibilului calendar, repet, a posibilului calendar, aş vrea să fac un apel la partidele politice, la instituţiile statului şi la structurile electorale centrale şi teritoriale, pentru a avea maximă exigenţă în respectarea legii electorale, a procedurilor, în aşa fel încât alegerile legislative să nu mai fie afectate de evenimente de genul celor de la alegerile locale, când s-a ajuns până la repetarea alegerilor în unele localităţi.

De aceea, în baza articolului 80, alineatul 2 din Constituţia României, fac apel la toate instituţiile statului, dar şi la partide să aibă în vedere imperativul unui proces electoral corect. După cum vă este cunoscut, alegerile vor avea loc pe data de 30 noiembrie. Dacă ieri am făcut un apel la români în primul rând să participe la vot, pentru a avea un Parlament legitim, capabil să dea soluţiile pentru depăşirea efectelor crizei economice globale, astăzi mă voi referi mai mult la partide şi la instituţii. Privind şi la experienţa alegerilor trecute, estimez că alegerile vor fi validate de Biroul Electoral Central în jurul datei de 6. Repet, este doar o estimare, care depinde foarte mult de nivelul contestaţiilor care vor fi şi aşa mai departe. Dar am avut în vedere că în 2004 alegerile au avut loc pe 28 noiembrie şi validarea s-a făcut pe 6 decembrie. Deci cred că putem rămâne aproximativ în aceeaşi plajă de validare a alegerilor.

Numai după ce se face validarea alegerilor poate intra în funcţiune prevederea articolului 103, alineatul 1 din Constituţia României, care obligă la începerea consultărilor Preşedintelui cu partidele. Repet, nu se poate produce începerea consultărilor înainte de validarea alegerilor. Aşa cum vă spuneam, estimez că acest lucru s-ar putea întâmpla pe data de 6 decembrie, validarea alegerilor. Şi aici explicaţiile sunt simple: există posibilitatea să fie partide la limita intrării în Parlament, nu poate fi omis nimeni de la consultări, pe de o parte; pe de altă parte, la consultări trebuie să avem o imagine clară a rezultatului votului. Deci după momentul validării alegerilor voi începe consultările. La scurt timp după validarea alegerilor, voi emite decretul de convocare a Parlamentului, în conformitate cu articolul 100, alineatul 1: „Preşedintele lucrează prin decrete”. Deci convocarea Parlamentului se va face prin decret după validarea alegerilor şi, probabil, în timpul consultărilor cu partidele.

Dar data pentru care Parlamentul va fi convocat nu poate fi înainte de 13 decembrie. Deci cel mai devreme Parlamentul poate fi convocat pe 13 decembrie. Aici voi avea consultări cu partidele cu privire la dată, pentru că 13 decembrie este într-o zi de sâmbătă şi probabil vom stabili de comun acord convocarea pentru 15 decembrie. De ce nu se poate convoca Parlamentul înainte de 13 decembrie? Pentru că în conformitate cu articolul 63, alineatul 1 din Constituţia României, „mandatul Parlamentului este de patru ani”. În 2004, convocarea Parlamentului s-a făcut pe data de 13 decembrie, deci noul Parlament nu poate funcţiona înainte de expirarea mandatului actualului Parlament, ceea ce înseamnă 13 decembrie sau 15, dacă aşa vor solicita partidele convocarea Parlamentului. Parlamentul are şi el, conform regulamentului, o perioadă de cinci zile pentru validarea parlamentarilor aleşi. În acest interval, încă din prima zi se constituie comisia de validare, care în termen de cinci zile va trebui să valideze mandatele celor aleşi.

Tot în cea de a cincea zi cel mai târziu, conform Regulamentului Parlamentului, vor trebui desemnaţi preşedinţii celor două Camere, va trebui să se constituie grupurile parlamentare şi va trebui să se constituie comisiile de lucru ale Parlamentului care să poată examina noii membri sau membrii cabinetului, aşa cum ei vor fi propuşi de Primul-ministru desemnat. Este evident că undeva în jurul datei de 18-20 decembrie, Parlamentul va fi funcţional. Mai avem o altă constrângere constituţională care va determina decizia de desemnare, din punctul de vedere al datei, al Primului-ministru, faptul că Primul-ministru trebuie să prezinte cabinetul şi programul în faţa Parlamentului la maxim 10 zile de la desemnare. Aceasta este în conformitate cu articolul 103, alineatul 2 din Constituţia României. Ceea ce înseamnă că va trebui să am în vedere momentul la care Parlamentul este funcţional, pentru a da Primului-ministru desemnat posibilitatea să-şi prezinte programul în termeni constituţionali, în 10 zile, programul şi echipa, să le prezinte la Parlament.

Cam acestea sunt în linii mari reperele constituţionale care vor sta la baza activităţii mele şi cred că şi a Parlamentului începând cu încheierea alegerilor, în seara de 30 noiembrie. Mai este un imperativ constituţional, prevăzut în articolul 63, alineatul 3 din Constituţia României, care îl obligă pe Preşedinte să convoace Parlamentul în maximum 20 de zile da la data desfăşurării alegerilor, ceea ce înseamnă că – eu nu-mi doresc acest lucru – , dacă prin absurd Biroul Electoral Central n-ar valida alegerile până pe 20 decembrie, eu voi fi în situaţia, datorită imperativelor constituţionle, să convoc Parlamentul în intervalul de 20 de zile. Deci în analiza dumneavoastră vă rog să ţineţi cont de aceste repere constituţionale. Nu mă voi abate sub nicio formă şi în nicio situaţie de presiune a partidelor de la acest calendar, care este bazat pe termenele constituţionale existente. Cam acestea erau reperele pe care doream să vi le aduc la cunoştinţă public, pentrua nu lăsa loc la confuzii şi pentru ca eventual eu să nu mă aflu în situaţia neplăcută de a explica de ce fac sau nu fac un lucru într-o situaţie sau alta.

Am înţeles graba unora să înceapă negocierile în noaptea de 30. Nu se poate până nu sunt validate alegerile. Nu pot avea loc consultări, pentru că trebuie să ai în faţă partide cu parlamentarii validaţi, cu alegerile validate. Cred că acestea sunt principalele repere care trebuie avute în vedere în perioada următoare. Dacă am face comparaţie cu alegerile din 2004, atunci alegerile au avut loc pe data de 28 noiembrie şi guvernul a fost în funcţie pe data de 29 decembrie, deci a durat circa 30 de zile. Sper să putem atinge cel puţin această dată şi nu mai târziu, pentru că în 2004 unul din elementele constituţionale care au făcut ca procesul de validare a Guvernului în Parlament şi de intrare în funcţiune a noului Guvern a fost legat şi de termenul de validare şi de depunere a jurământului de către Preşedinte. Eu am depus jurământul pe data de 22 decembrie, ceea ce a făcut ca procedurile să nu poată fi declanşate înainte de depunerea jurământului.

Acum această problemă nu există şi poate reuşim, chiar dacă alegerile sunt cu două zile mai târziu, să ne încadrăm în obiectivul de a avea un guvern înainte de sărbătorile de iarnă. Este o speranţă pe care o exprim. Acestea sunt elementele pe care am dorit să vi le aduc la cunoştinţă. Dacă este cineva care are întrebări vizavi de informaţia care este circulată acum în mijloace electronice legate de întâlniri cu PSD, cu desemnarea Primului-ministru, face parte din programele de intoxicare. Nu am avut nicio întâlnire cu nimeni şi voi respecta conduita pe care am adoptat-o până la capătul campaniei şi în continuare, pe reperele pe care vi le-am făcut publice acum. Dacă aveţi o întrebare? Neavând, vă mulţumesc, vă doresc o zi bună şi vă rog mult să mergeţi la vot. La revedere!”

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
S-a tras cortina peste încă o campanie electorală…

Vineri 28 noiembrie se încheie campania electorală. O campanie electorală asemeni multor altora de care am avut parte: murdară, cu...

Închide
18.223.241.221