Dacă Lisabona este celebră pentru soarele ei strălucitor şi lumina alburie, oraşul Porto,
în Nordul Portugaliei, deşi mai cenuşiu la culoare are şi el farmecul său. Promenada pe malul râului Douro, la marginea cartierelor populare cu străzi înclinate şi înguste oferă vizitatorului un unghi de vedere unic spre pivniţele cu vin de Porto situate pe malul celălalt, în oraşul geamăn Vila Nova de Gaia.
Ţipetele pescăruşilor anunţă prezenţa peştilor ori în râu, ori pe mal provenind de la cele câteva restaurante pline de turişti. Localnicii îşi văd de treabă: bărbaţii la pescuit, în timp ce doamnele întind pe sfori nesfârşite rufele multicolore.
După o croazieră pe Douro pe sub cele şase poduri care unesc malurile, ne îndepărăm de râu şi vizităm Palatul Bursei, sediul Asociaţiei Comercianţilor din Porto. Clădirea austeră, fostă mănăstire, ascunde un tezaur bine îngrijit: salonul arab.
Ghida turistică Luisa Cunha ne explică: “Această sală a fost concepută ca să servească drept salon de ceremonii. În anul 1834 comercianţii s-au întrunit şi au hotărât să decoreze această sală în stil arab. Sunt evidente influenţele Palatului Alhambra din Granada. Munca de ornamentare a durat 18 ani iar pereţii sunt poleiţi cu aur. Toate uşile şi ferestrele sunt pictate manual. Uşile sunt ornate cu inscripţii în limba arabăcare, însă, se pare că nu înseamnă nimic.
Stilul arab este considerat cel mai pompos, acesta a fost singurul motiv care a determinat alegerea sa. Dar pentru a semnala că ne aflăm la Porto, în Portugalia, au pus şi emblema oraşului şi a ţării. În această sala este totul permis, mai puţin două lucruri: fumatul şi dansul, pentru că ornamentele sunt extrem de sensibile”.
După vizita la palatul Bursei ne oprim, obligatoriu la Turnul Clericilor, simbolul oraşului Porto, după cum subliniază Luisa Cunha: “Turnul Clericilor face parte dintr-un complex format dintr-o biserică, clădire centrală unde puteau sta călugării fără adăpost, iar în spatele acestei clădiri se înalţă turnul cu o formă deosebită şi care a devenit simbolul oraşului Porto.
Este un turn în stil baroc, din granit, cu o înălţime de 76 de metri şi 225 de trepte în spirală. Priveliştea de sus, la 360 de grade este covârşitoare. Prin imponenţa sa, Turnul Clericilor îi ajuta şi pe navigatori să se orienteze la intrarea în portul oraşului”.
Obosiţi după urcuşul halucinant, pe deplin răsplătit de vederea panoramică a împrejurimilor, ne îndreptăm, acum, spre un alt obiectiv obligatoriu: piaţa Bulhão.
Clădirea aduce puţin cu Hala Traian din Bucureşti. Dar sufletul ei sunt celebrele şi pitoreştile vânzătoare de peşte. Politicienii portughezi ştiu deja: orice campanie electorală trebuie să treacă prin piaţa Bulhão, la sărutat vânzătoarele de peşte.
Până să intrăm, ghida noastră, Luísa Cunha, ne ajută să ne-o imaginăm: “Piaţa Bulhão este o clădire veche de circa o sută de ani, construită cu scopul exclusiv de a servi drept piaţă. Are o formă pătrată cu 4 intrări şi un etaj. Centrul este descoperit iar piaţa se face în aer liber. Este o construcţie originală din fier şi sticlă. Cât despre vânzătoarele din Piaţa Bulhão, îşi transmit meseria din generaţie în generaţie. Unele muncesc aici de 30 – 40 de ani şi înainte şi-au ajutat părinţii şi bunicii la aceleaşi tarabe inaugurate în anul 1915”.
La colţul pieţei un acordeon îşi cântă trist sărăcia… Intru hotărât să ascult şi mai ales să intru în vorbă cu celebrele vânzătoare din Bulhão.
Maria de Jesus vinde peşte proaspăt adus, după cum îmi povesteşte, dis de dimineaţă din piaţa de peşte en-gros. “Cu ce să te servesc, scumpule?”, mă întreabă femeia între două vârste cu un şorţ brodat în alb şi albastru, culorile culubului de Fotbal FC Porto. Mă îmbie cu calamari şi sardele: “Sunt toate produse naţionale!”, mai pune ea ştampila de calitate.
Mă despart de culorile pieţei, de cenuşiul baroc al clădirilor, şi de Luísa şi de Maria de Jesus, iar trenul pendular spre Lisabona îmi oferã o ultimă imagine panoramică a oraşului Porto, un oraş fermecător cu multă personalitate!
————————————-
Pentru informaţii turistice complete despre Porto şi nordul Portugaliei, consultaţi: http://www.visitportoenorte.com