caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

„Generaţia mea are rolul de a înlocui nomenclatura sovietică”

de (30-11-2008)

1. Director general al New Media Group (NMG), companie ce deţine portalul de ştiri UNIMEDIA, revista online pentru femei LadyClub şi agenţia de publicitate online AdCenter. Ce presupune aceasta la doar 25 de ani?

Presupune o echipă de oameni tineri, bine pregătiţi, ambiţioşi, care ştiu ce vor şi pe care am onoarea să-i conduc. Rezultatele pe care le-a înregistrat New Media Group la mai puţin un an de la lansarea oficială se datororează muncii întregii echipe. Rolul meu este de a ajuta, în măsura posibilităţilor, fiecare coleg în parte să-şi descătuşeze potenţialul şi să contribuie la monetizarea traficului pe care îl au site-urile noastre. Trebuie să recunosc că majoritatea membrilor echipei sunt mai buni decât mine în domeniul pe care îl coordonează.

2. Eşti de acord ca tinerii din Basarabia nu mai au nici timp, nici condiţii pentru a se bucura de tinereţe, in cel mai frumos sens al cuvantului?

Sunt de acord că fiecare tânăr îşi gestionează timpul aşa cum doreşte. În timp ce unii preferă să citească mai mult, alţii doresc să chiulească de la ore. Tot aşa cum unii tineri nu pierd nicio ocazie de a participa la un seminar de instruire, alţii sunt clienţi fideli ai cluburilor de noapte. Fiecare înţelege în felul său de „a se bucura de tinereţe”, în dependenţa de propria scară de valori.

3. Cum de eşti acum, aici, în Chişinău? Nu te-a ademenit Occidentul? S-ar putea întâmpla acest lucru? În ce condiţii?

Iniţial, este necesar să precizez că sunt unicul din familia mea, care a decis să-şi construiască cariera în Republica Moldova. Ceilalţi membri ai familiei – mama, cei doi fraţi şi sora – sunt stabiliţi cu traiul la Moscova. Fraţii au plecat să muncească la negru în capitala lui Lenin în anul 2001, imediat după ce Partidul Comuniştilor a câştigat alegerile parlamentare. Ulterior, peste câţiva ani, a trebuit să plec la Gara de trenuri din Chişinău şi să-mi petrec mama şi sora, care au plecat în Moscova în căutarea unui trai mai bun. În acest timp, studentul Tudor Darie participa la fondarea Centrului Tânărului Jurnalist şi la dezvoltarea presei tinerilor din Republica Moldova, organiza acţiuni de protest în toamna 2003 contra memorandumului Kozak şi în iarna 2005 pentru ca studenţii să poată vota în Chişinău. Astfel, deşi membrii familiei sunt legaţi printr-un joc al vieţii de spaţiul rusesc, personal sunt ataşat de valorile europene. Mă las „ademenit” de Occident de fiecare dată când sunt invitat la un stagiu în statele membre ale UE, pentru ca ulterior să mă întorc în Chişinău şi să lucrez în fiecare zi ca standardele europene să devină o realitate şi în Republica Moldova.

4. Succese, insuccese, perspective ale lui Tudor Darie?

Las pe alţii să aprecieze succesele pe care le obţin şi să critice gafele pe care le fac. Aşa că am să mă refer doar la capitolul „perspective”. Mă văd activ implicat în viaţa publică din Republica Moldova. Pe termen mediu, îmi propun să contribui la schimbarea clasei politice şi la dezvoltarea mass-media. Având în vedere că alegerile parlamentare din 2009 reprezintă o oportunitate în acest sens, nu exclud o eventuală implicare politică.

5. Cum este, cine este Tudor, cel din spatele jurnalistului Tudor Darie?

Există un paradox la adresa mea. Am absolvit o facultate de ştiinţe politice, cei din jur mă consideră jurnalist, dar în viaţa de zi cu zi sunt un manager. Pe plan profesional, sunt o persoană ambiţioasă, care îşi respectă colegii de serviciu şi partenerii de afaceri. Pe plan personal, sunt un tânăr plin de viaţă, care preferă acasă (dar şi la serviciu) „o dezordine” creativă şi sunt foarte critic cu mine însumi (mult mai critic decât cei din jur).

6. Este acum în R. Moldova o pleiadă de tineri extraordinari. Îi voi menţiona aici pe tinerii de la Expert Grup (Denis Cenuşă ne ese coleg la ACUM), îl voi menţiona pe Alexandru Baltag, pe Dorin Chirtoacă, pe Eugen Tomac… Tineri cu adevărat deosebiţi. Sunteţi uniţi? Aveţi proiecte în comun? Care anume?

Atât persoanele enumerate mai sus, cât şi alţi tineri ca Liliana Viţu, Nicu Popescu, Veaceslav Ioniţă etc., fac parte dintr-o generaţie, care are rolul să înlocuiască treptat nomenclatura sovietică în structurile de conducere şi să apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană. Din punctul meu de vedere, acesta este proiectul pentru care urmează să muncim cot la cot.

7. Ce reprezintă R. Moldova pentru jurnalistul de succes Tudor Darie?

Vă mulţumesc pentru apreciere, dar cred că alte persoane ar merita calificativul de „jurnalist de succes”. Pot menţiona numele lui Vasile Botnaru, care a rămas vertical pe parcursul timpului şi a promovat standarde de calitate în domeniul jurnalismului dintre Nistru şi Prut. Cât despre Republica Moldova, reprezintă ţara în care trăim, condusă de comunişti, care se regăseşte la coada clasamentelor privind standardele de viaţă, situaţia economică, respectarea drepturilor omului, independenţa justiţiei şi a mass-media de pe continentul european. Pe de altă parte, situaţia gravă a ţării noastre trebuie să ne mobilizeze şi mai mult ca să contribuim la crearea unui mediu social-economic, în care fiecare cetăţean să se poate realiza personal şi profesional.

8. Cum vezi viitorul acesteia? Eşti de acord cu afirmaţia lui Eugen Tomac conform căreia integrarea Moldovei în UE trece prin România? Dar opinia ta care este?
România are un rol important în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Este ţara care ne va sprijini necondiţionat în acest sens, deoarece ne uneşte istoria, limba, tradiţiile şi valorile comune. Mai mult decât atât, România a trecut deja acest examen şi poate să ne ofere expertiza necesară pentru pregătirea ţării de integrarea în UE. Eugen Tomac îl asistă pe unul dintre cei mai importanţi actori politici din România şi cunoaşte din interior acest lucru.

9. Ai dezvoltat în presă subiectul „Marie Claire”. Care este opinia ta personală vis-a-vis de acest caz (mai ales ca manager al revistei on line pentru femei LadyClub)?

Cifra de 750 000 de femei din Republica Moldova, care ar fi prostituate peste hotarele ţării, este una absolut eronată. Cel puţin din punctul de vedere că au plecat din ţară circa un milion de cetăţeni, dintre care în jur de 500 000 sunt femei. Trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că fenomenul prostituţiei există, iar autorităţile publice nu fac aproape nimic ca să prevină acest fenomen. După ce am mediatizat subiectul respectiv, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a expediat o solicitare către Ambasada RM în Washington, care deja a luat legătura cu revista „Marie Claire”. Ulterior, fostul consilier prezidenţial şi actualul lider al Mişcării Acţiunea Populară, Sergiu Mocanu, m-a ironizat pe blogul său personal că am expediat solicitarea către MAEIE. Consider că am procedat corect. Timpul vă arăta cine a avut dreptate.

10. Deşi mai e puţin, se apropie totuşi sărbătorile de iarnă. Ce amintire din copilărie, legată de locul în care te-ai născut şi de aceste sărbători îţi aduce zâmbetul pe buze? O poţi împărtăşi cu cititorii ACUM?

Vreo 10 ani în urmă, în timpul sărbătorilor de iarnă, am ieşit cu un vecin la săniuş. După câteva zile calde când zăpada se topise parţial, afară a îngheţat brusc. Astfel, deşi pe panta dealului era zăpadă, în vale pământul era doar cu câteva fire de iarbă. Strategi din fire, ne-am căţărat ambii pe sanie (eram culcat pe burtă, iar vecinul meu era deasupra) şi ne-am pornit la vale, cu gândul că ne vom opri pe pământul uscat. Nu a fost să fie, deoarece pământul era îngheţat. Astfel, sania noastră s-a oprit în pârâul din apropiere. Când am ajuns acasă, ambii eram îngheţaţi bocnă.

11. Mulţumim. Un gând pentru cititorii ACUM care ar putea deveni şi ai tăi?

ACUM este momentul în care fiecare dintre noi poate şi trebuie să contribuie la realizarea schimbării clasei politice, care va genera în consecinţă schimbarea mentalităţii oamenilor, respectarea drepturilor omului şi bunăstare economică. Vă invit să creştem profesional, să dezvoltăm personalitatea din noi şi să ne implicăm activ şi să contribuim la dezvoltarea ţării în care trăim cu toţii!

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Președintele Băsescu trasează calendarul post-electoral

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut vineri, 28 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. Vă prezentăm integral...

Închide
3.16.130.12