caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Impresii de calatorie



 

Portugalia: în nord, la celebrele pivniţe cu vin de Porto

de (24-11-2008)
Pivniţele Cálem, pe malul râului DouroPivniţele Cálem, pe malul râului Douro

Nicio vizită în Portugalia nu este completă fără o deplasare în Nord, la celebrele pivniţe de vin de Porto. Înlănţuite de-a lungul râului Douro, în faţa oraşului Porto, pivniţele celor mai importante podgorii din regiune îşi aşteaptă vizitatorii, cumpărătorii şi ziariştii în căutare de subiecte.

Vă invit să vizităm împreună pivniţele cooperativei Cálem.

Porto este oraşul patrimoniu mondial care a botezat vinul cu acelaşi nume. De cealaltă parte a râului Douro se află Cálem, cooperativa de producţie şi export de vin de Porto fondată în anul 1859 de António Alves Cálem. Podgoria pune la vânzare cira 4 milioane de litri de vin în fiecare an. Ne aflăm la capătul regiunii delimitate a râului Douro, leagănul vinului de Porto. Este un peisaj unic, patrimoniu mondial al Unesco şi prima regiune viticolă delimitată din lume.

Printre butoaie enorme de cincizeci şi şase de mii de litri, si altele mai mici de numai cinci sute de litri, ne plimbăm agale prin pivnitele umede şi cu miros ameţitor. Vinul de Porto, mi se explică, este un vin licoros obţinut prin stoparea maceraţiei prin adăugarea de rachiu din vin. Poate fi alb, rubiniu sau Tawny, dupa cum ne lămureşte ghida noastră, Ângela Serrão.

Vinul alb poate fi sec, demisec şi unul foarte dulce numit “Lacrima”. Cele seci şi demiseci sunt servite ca aperitiv. “Lacrima” este un vin atãt de dulce, încât dacă agităm paharul se formează o lacrimă pe pereţii de cristal. Acest vin acompaniază, de obicei desertul, de pildă îngheţata.

Toate vinurile de Porto albe sunt servite la o temperatură între 6 şi 8 grade, în timp ce vinurile roşii sunt servite la o temperatură de circa 16-18 grade.

Calém produce vin roşu rubiniu, care este păstrat numai trei ani în butoaie din stejar franţuzesc iar apoi este îmbuteliat. Este, deci, un vin tânăr cu gust de fructe şi o culoare asemănătoare rubinului.

Toate vinurile de Porto sunt dulci şi au 20 de grade alcool, de aceea sunt băute ori înainte ori după masă.

O altă categorie de vinuri roşii sunt vinurile Tawny. Acest vin este ţinut circa 3 ani în butoaiele mari, iar apoi trece în cele mai mici. Fiind în contact prelungit cu lemnul, aceste vinuri au o culoare maronie deschisă şi capătă un gust specific.

Podgoriile Cálem mai produc vinuri de 10, 20, 30 şi 40 de ani vechime. Cele de 10 şi de 20 de ani pot fi băute cu produse de patiserie, iar cele mai vechi au un gust mai complex, un amestec de fructe seci şi mirodenii şi pot acompania nuci, alune sau prune uscate.

În sfârşit tot aici sunt produse şi vinurile Vintage, care îmbătrânesc în sticle timp de 10, 20 de ani. Înainte de consum sticla trebuie pusă în poziţie verticală timp de câteva ore, pentru depozitarea sedimentelor, iar vinul trebuie decantat. Vinurile Vintage trebuie băute în două-trei zile ca să nu-şi piardă calităţile prin oxidare. Aceste vinuri fructate, intens, pot acompania brânzeturile cu un gust mai puternic. Toate celelalte vinuri de Porto trebuie băute în cel mult 8 luni după deschiderea sticlei.

Bineînţeles că n-am aşteptat atâta vreme, pentru că vizita s-a încheiat cu o degustare de vinuri de Porto. Şi am ciocnit fiecare pe limba lui… Saúde! Noroc!

————————————
Pagina piviniţelor Cálem: http://www.calem.pt/
Informaţii turistice complete despre Porto şi nordul Portugaliei: http://www.visitportoenorte.com

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
«Vincent & Karlenstein, Lumea Exterriorului» de Lucian Merişca la GAUDEAMUS 2008

Cel mai mare autor român de science fiction Lucian Merişca prezintă în aceste zile la GAUDEAMUS « Vincent & Karlenstein,...

Închide
3.147.205.124