caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Impresii de calatorie



 

Portugalia: o vizită la Casa Muzicii din Porto, ex-libris arhitectonic şi muzical

de (16-11-2008)

Inaugurată în anul 2001, când oraşul Porto a fost Capitala Europeană a Culturii, Casa Muzicii a devenit imediat un ex-libris al Portugaliei.

Spaţiul, conceput de arhitcetul olandez Rem Koolhaas surprinde prin aspectul exterior futuristic, dar mai ales prin nenumăratele colţuri unde se naşte muzica în interiorul său.

Ghida Verónica Moreira ne ajută să vizualizăm: “Oraşul Porto este un oraş în stil baroc, în care predomină tonurile de culoare cenuşie. Clădirile dimprejur sunt foarte vechi în timp ce Casa Muzicii pare un cristal cu multiple feţe, un diamant neşlefuit care a căzut în zona aceasta a oraşului. Iar din coliziunea cu pănmântul iau naştere două unde de şoc, reprezentate prin două valuri de marmură de o parte şi de alta a clădirii.

Casa Muzicii este construită din beton alb, care crează un contrast şi mai puternic, de data aceasta o diferenţă nu de stil, ci de culoare: albul în contrast cu cenuşiul oraşului”.

Odată intraţi în Casa Muzicii, curiozitatea ne îndeamnă să deschidem uşile şi să vedem ce se întâmplă. Sala principală este şi cea mai expusă. Doi pereti din sticlă crează sugestia de transparenţă care ne va călăuzi în plimbarea noastră. De altfel toate celelalte săli au vedere spre această sală cu decoraţiuni poleite cu aur.

Una dintre camere este pardosită cu un covor din cauciuc ca să amortizeze căderile. Aici părinţii îşi pot lăsa copii în grija educatoarelor de la Casa Muzicii şi să asiste liniştiţi la concerte.

Mai deschidem o uşă iar simţurile ni se trezesc în faţa unui perete înclina de culoare portocalie.

Verónica Moreira ne explică: “Această expoziţie se numeşte Sound-space şi toate instrumentele sunt dotate cu senzori de mişcare. Pe măsură ce intrăm în sală auzim sunete de animale şi alte sunete.

Ideea este să ne eliberăm puţin de sub dictatura vederii şi să stimulăm celelalte simţuri. Senzorii nu emit mereu aceleaşi sunete. De fapt noi creăm sunetele prin mişcările pe care le facem.

Scopul este de a compune o melodie cu propriile noastre corpuri. Ne aflăm, dealtfel, în sala portocalie, o culoare care transmite energie şi bucurie şi atrage imediat atenţia”.

Dar una dintre principalele atracţii ale Casei Muzicii din Porto se petrece dumnica dimineaţa când au loc concertele pentru bebeluşi.

“Sunt concerte foarte interesante – mă lămureşte anfitrioana noastră – care fac parte din serviciile educative ale Casei Muzicii. Intenţia este de a pune copiii de la 0 la 5 ani în contact cu muzica pentru a începe să o aprecieze.

Scoatem toate scaunele din sala unde ne aflăm şi punem pe jos perne mari colorate unde se aşează copiii şi părinţii. Spectacolul este interactiv pentru că interpreţii cântă şi dansează pentru copii în mijlocul sălii”.

De multe ori, îmi spunea Verónica Moreira, copiii se entuziasmează şi încep să se caţere pe pian sau îşi bagă mâinile în saxofon în căutarea notelor muzicale. Nu e de mirare că biletele sunt mereu epuizate.

Iniţiatorul acestor concerte, Paulo Loureiro, ne explică utilitatea lor: “Concertele nu sunt numai pentru bebeluşi. Mămica sau tăticul lor îi ţin în braţe, respiră şi se emoţionează cu ceea ce se petrece în jurul lor. Pe de altă parte, copiii descoperă că muzica nu provine din CD’uri sau din cutii, muzica este făcută de oameni care se emoţionează iar acest aspect este foarte important.

Majoritatea copiilor din zilele de azi învaţă să cânte la şcoală dar nu prea ştiu să asculte. De aceea am ales piese fără cuvinte, pentru ca publicul să nu se concentreze pe mesajul textului. Cel mai important este că bebeluşii pot asculta muzică de calitate, în direct şi diversificată”.

De la jazz la muzică clasică bebeluşilor le plac toate stilurile muzicale, iar la ieşirea din Casa Muzicii părinţii se pot juca şi ei pe calculator şi pot compune melodii.

Pentru informaţii turistice complete despre Porto şi Nordul Portugaliei, vizitaţi http://www.visitportoenorte.com

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Summitul CSI la Chișinău, Putin și Republica Moldova

Participarea lui V. Putin la Summitul CSI de la Chişinău i-a conferit întâlnirii o semnificaţie majoră, chiar dacă a avut...

Închide
3.22.242.43