caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Poeme, Eseuri, Proza



 

Festivitatea de Premiere a primei editii a Concursului National de poezie Ana Il

de (24-11-2008)

Sala Casei Muresenilor din Brasov a fost neincapatoare, asa cum n-am vazut-o niciodata. A fost nevoie de scaune si intr-o incapere alaturata , chiar daca oamenii asezati pe ele au vazut doar partial.
S-a inceput cu prezentarea unui film, un reportaj emotionant despre Ana Il, cu cateva lansari ale cartilor sale, prezenta ei la actiuni, cu semnele evidente ale bolii, decernarea premiului Uniunii Scriitorilor, fragmente de interviu, declaratii ale autoarei. Acest film a fost multiplicat si daruit fiecarui finalist, ca sa stie cate ceva despre numele poetei care imprumuta numele sau concursului.
Apoi am preluat eu franele intalnirii si am prevenit asistenta ca , probabil, intreaga manifestare va fi sub semnul emotiei si al sublinierii ca mesajul principal lasat de scriitoare este acela că fiecare trebuie sa lase un semn al trecerii sale prin timp.
S-a facut o prezentare a creatiei Anei Il de catre criticul literar Adrian Lesenciuc, el insusi prieten al scriitoarei. Apoi a debutat cu prima interventie cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii din Brasov si, pe rand, s-a prezentat juriul si s-a inceput decernarea premiilor, de la mentiune spre Marele Premiu. Am realizat niste diplome unice . Primisem o foaie de papirus egiptean pe care am impartit-o in sase, dupa numarul premiantilor. Pe fiecare bucata de papirus s-a scris de mana numele poetului si premiul obtinut, s-a semnat si s-a stampilat. Apoi foile au fost puse in rame de lemn. Arata extraordinar si lucrul acesta a fost remarcat de catre toti.
Fiecare nominalizat a sustinut cate un mini recital din versurile lui, in afara lui Dorulet Iconar din Cluj, cel mai tanar participant, de numai 14 ani, prea emotionat ca sa faca acest lucru. Si atunci am citit eu in locul lui. Intre doua premieri intervenea din nou cvartetul. In ambianta speciala a Muzeului, cu mobilier de epoca si mari tablouri ale lui Iacob si Andrei Muresanu, totul a sunat excelent, cu o incarcatura evocatoare remarcabila. Premiul special al juriului a fost acordat de revista Astra. Redactorul sef, poetul Nicolae Stoe a fost prezent si a vorbit despre garantiile pe care acest Concurs National de Poezie le da pentru a deveni o pepiniera a tinerelor talente literare. A oferit castigatoarei premiului, Ana Maria Susan din Rasinari, un dar special, alcatuit din carti ale unor scriitori brasoveni si a afirmat ca o asteapta pentru publicarea in revista.
Mai este de precizat ca printre premiile oferite castigatorilor s-a numarat si o placheta cu versurile celor sase finalisti, realizata la initiativa tipografiei Brastar, cu care editura colaboreaza. Asadar este vorba de un debut colectiv. Placheta va fi trimisa tuturor revistelor literare si personalitatilor din spatiul culturii romanesti.
A venit si randul Marelui Premiu care a revenit tanarului George Alexandru Serediuc din Ipotesti. Peste masura de marcat de castigarea trofeului, Serediuc a citi din poeziile sale, extrem de expresiv, lasand o puternica impresie auditoriului. Ma bucur ca acestui castigator editura ii va scoate volumul de debut . E sugestiv ca vine din satul unde s-a nascut poezia romaneasca si ca e un tanar extrem de serios,modest, de bun simt, respectuos, interesat de nou. Un exemplu de tanar asa cum mi-as dori sa fie toti in jurul meu.
Manifestarea s-a incheiat cu un recital magistral al actorului Mihai Bica, care a interpretat proza poetica ISIHIA de Ana Il, ridicand la cote de entuziasm auditoriul si asa marcat de toate emotiile derulate pe parcursul evenimentului.
A fost o manifestare peste linia celor mai multe vazute de mine si m-am bucurat ca totul a decurs sub nota de seriozitate si corectitudine imprimata de juriu asupra calitatii poeziei prezentate si a corectitudinii demonstrate pana in finalul actiunii.
Inceputul este extrem de favorabil transformarii acestei initiative intr-una dintre cele care sa aiba reprezentativitate in spatiul manifestarilor culturale brasovene si nationale.

Adrian Munteanu
director editura Arania

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
«Vincent & Karlenstein, Lumea Exterriorului» de Lucian Merişca la GAUDEAMUS 2008

Cel mai mare autor român de science fiction Lucian Merişca prezintă în aceste zile la GAUDEAMUS « Vincent & Karlenstein,...

Închide
18.191.235.143