Bucuresti, 06 Noiembrie 2008 – Luna octombrie a adus cateva aparitii editoriale de prim rang: * Dictionar de francmasonerie, de Daniel Ligou * Literatura romana contemporana, de Irina Petras * Publicitatea dupa Garfield, de Bob Garfield * Asediu, de Ardian-Christian Kuciuk * Mituri si legende ale antichitatii, de Lucia Daramus * Pasiuni la capatul noptii, de Gheorghe Mocuta * Teme si variatiuni, de Iulian Boldea * Paradisul ratacitilor, de Madeleine Davidsohn * Cenzura a murit traiasca cenzorii, de Marin Radu Mocanu * Celalalt Arghezi, de Victor Marian Buciu * Prozatori si eseisti, de Geo Vasile
* Dictionar de francmasonerie, de Daniel Ligou
Cartea contine CD, ISBN: 978-973-7691-92-7, Numar pag.: 1219, Format: 17×24 cm, pret: 200 lei.
`Faptul ca editia precedenta – care dateaza din 1997 – a fost epuizata demonstreaza atentia vie manifestata fata de aceasta opera nu numai de catre masoni, ci si, in aceeasi masura, de publicul larg. De buna seama, n-am modificat nimic, de asta data, din continutul acestei carti, cateva articole insa au fost extinse prin noi inserturi, iar bibliografia a fost imbogatita simtitor. Este vorba, aici, de un Dictionar masonic. Ne-am limitat la Masonerie stricto sensu, dar in sens extrem de larg. Logica lucrurilor ne-a impus trei directii de orientare: inainte de toate necesitatea de a dedica cate un articol fiecarei tari din lume unde exista Masonerie. Ca intotdeauna, istoria explica prezentul. Ritul, masonic sau nu, vine din adancurile varstelor sale…` (Daniel Ligou)
Cartea contine dictionarul si in format electronic CD.
* Literatura romana contemporana, de Irina Petras
ISBN: 978-973-1925-05-9, Numar pagini: 1006, Format: 17×24 cm, pret: 120 lei.
Panorama Irinei Petras organizeaza, in ordinea alfabetica a numelui autorilor, comentarii si interpretari pe textele a peste 500 de scriitori romani contemporani acoperind ultima jumatate de secol din istoria literaturii romane. ‘Dictionarul’ este precedat de un capitol introductiv intitulat Repere sau fragmente (aproape) polemice, in care autoarea incearca o descriere sintetica a epocii din perspectiva marilor teme de pagina intai ale ultimelor doua decenii. Volumul Literatura romana contemporana nu este exhaustiv, insa este fara indoiala larg cuprinzator. El cocheteaza dezinvolt cu ideea de dictionar sau de istorie literara, si propune decis o panorama.
* Publicitatea dupa Garfield, de Bob Garfield
ISBN: 978-973-1727-39-4, Numar pagini: 232, Format: 13×20 cm, pret: 24 lei.
`Cele zece porunci ale publicitatii venite de la Dumnezeu. Bine, poate ca nu tocmai de la Dumnezeu, in mod direct. Reclama nu este, in sine, o intreprindere foarte dificila. Desigur ca e un business cu destule complicatii, insa, in cele din urma, nu este vorba despre altceva decat de comunicarea unei idei unui potential client. Daca acest lucru il poate realiza, pe trotuar, la taraba, un vanzator ambulant de razatori, atunci si marile minti ale marketingului, cu milioanele de dolari si imperiul media care le stau la dispozitie, ar trebui sa fie in stare sa-l faca. Dar, cu toate acestea, adesea, dau gres… Ei bine, aici intervin eu cu acest manual de publicitate.` (Bob Garfield).
* Asediu, de Ardian-Christian Kuciuk
ISBN: 978-973-1925-18-9, Numar pagini: 170, Format: 11×18 cm, pret: 14 lei.
Soarta temporara a unui copil nascut in Balcani sau o istorie mistica a manipularii ce a devenit aproape genetica. Timp de cateva zile sau ani, micul Helio se trezeste sechestrat intr-un mod atipic. I se spune ca astfel va fi nu doar ocrotit, ci si mantuit. In fata auzului sau trece o intreaga lume rasariteana textualizata care contine parerile si imaginile catorva generatii de oameni. Se vorbeste patetic, parodic si uneori paranoic despre majoritatea incercarilor prin care a trecut si trece spatiul nostru: razboaiele mondiale, Holocaustul, comunismul, democratia, tranzitia, lumea romanului depasind granitele geografice si istorice si convertindu-se la metafora unei postmodernitati sterilizate de crunta demonetizare a cuvantului.
* Mituri si legende ale antichitatii, de Lucia Daramus
ISBN: 978-973-1925-06-6, Numar pagini: 210, Format: 13×20 cm, pret: 20 lei.
Despre Europa s-a vorbit mult, in special din perspectiva sociala si economica, insa tema nu a fost dezbatuta, asa cum s-ar fi cuvenit, de pe pozitia culturii. Cartea Mituri si legende ale antichitatii propune studii eseistice referitoare la baza culturii europene. Eseurile ne invita sa gindim impreuna Europa din perspectiva singurului factor care uneste – cultura.
* Pasiuni la capatul noptii, de Gheorghe Mocuta
ISBN: 978-973-1925-35-6, Numar pagini: 206, Format: 11×18 cm, pret: 20 lei.
`Selectia de cronici literare si recenzii care urmeaza, propune o imagine a practicii literare la capatul lungii nopti totalitare. Un raft cu carti salvate de un cititor de pe margine, obisnuit cu spectacolul tranzitiei, tentat in buna parte de acest spectacol, dar legat de catargul unei corabii in deriva…` Gheorghe Mocuta.
* Teme si variatiuni, de Iulian Boldea
ISBN: 978-973-1727-49-3, Numar pagini: 458, Format: 13×20 cm, pret: 44 lei.
Cartea de fata incearca sa dea seama cu privire la cateva dintre cartile si figurile critice importante ale culturii romane, de la E. Lovinescu, la Al. Paleologu, Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Lucian Raicu, Paul Cornea, Ion Ianosi, Dan Horia Mazilu sau Gheorghe Craciun. Exista, in cuprinsul cartii de fata, si cateva comentarii consacrate memorialisticii romanesti de dupa 1989, in care am cautat sa relevam dimensiunile scriiturii depozitionale si valoarea documentara a unor texte revelatoare prin deschidere ideatica si prin adevarul dictiunii etice si afective. Un manual indirect de literatura postdecembrista.
* Paradisul ratacitilor, de Madeleine Davidsohn
ISBN: 978-973-1925-19-6, Numar pagini: 170, Format: 11×18 cm, pret: 17 lei.
`E la mijloc un mister negru. Serpuitor. Cu femei puternice, regasindu-se in albia noptilor. Cu barbati pierduti in hatisurile existentei. Cu adolescenti care asista gura-casca la felul in care mortii dau buzna in existenta de zi cu zi. Sunt pagini dense, pe mari portiuni memorabile, de un erotism subtil, navalnic, impuns de botul fraged al mortii care-este-pretutindeni. Madeleine Davidsohn are lejeritatea si familiaritatea lucrurilor aratate la lumina zilei de creatorii obiectelor artizanale, confectionate cu o arta mostenita din tata in fiu, ce-si transmit reciproc secretele meseriei, trucurile stiute exclusiv de membrii clanului de meseriasi.` (Aura Christi)
* Cenzura a murit traiasca cenzorii, de Marin Radu Mocanu
ISBN: 978-973-1727-42-4, Numar pagini: 310, Format: 13×20 cm, pret: 28 lei.
Pentru a incerca, acum, sa raspundem la o intrebare fireasca: de ce Partidul unic s-a preocupat atat de ‘militant’ de literatura si arta, asumandu-si insarcinarea de a le ‘indruma’ si ‘educa’?, aducem cat mai multe probe documentare ale vremii, incepand cu a doua parte a deceniului cinci al secolului trecut si cu intregul deceniu al saselea. Suntem constienti de faptul ca tinem in maini o carte incendiara.
* Celalalt Arghezi, de Victor Marian Buciu
ISBN: 978-973-1727-45-5, Numar pagini: 212, Format: 11×18 cm, pret: 20 lei.
Cartea reprezinta o minimonografie spectaculoasa despre proza, publicistica si poezia unuia dintre cei mai mari poeti interbelici, Tudor Arghezi. M.V. Buciu are un instrumentar critic adus la zi, ca si bibliografia de altfel, atentia exegetului fiind focalizata asupra operei acestui mare scriitor, contestat vehement in perioada post-decembrista. In esenta, monografia lui M.V. Buciu, constituie o temeinica tentativa de reasezare a lui Tudor Arghezi in actualitatea literara, readucand in discutie, dar nu mai putin in actualitate, complexitatea personalitatii argheziene, un urmas al poetului national, Mihai Eminescu.
* Prozatori si eseisti, de Geo Vasile
ISBN: 978-973-1727-47-9, Numar pagini: 468, Format: 14,5 x 20,5 cm, pret: 45 lei.
Geo Vasile ne propune o selectie riguroasa de 100 de prozatori si eseisti alesi din intreaga istorie a literaturii. Elementul inedit, provocator si inevitabil in acest context este selectarea si plasarea, evident, justificata, a unor redutabili prozatori si eseisti romani in contextul generos si selectiv deopotriva al concertului universal al literatilor. Astfel, alaturi de autori precum Paul Auster, Saul Bellow, Mario Vargas Llosa, Julio Cortazar, Henri Miller, Philip Roth etc., sunt asezati Nicolae Breban, Augustin Buzura, Petru Cimpoesu si mai tinerii sai colegi, argumentatia adusa in arena de litere de istoricul si criticul literar Geo Vasile fiind una perfect justificata, iar criteriul de selectie – unul atotputernic: valoarea.
Editura Ideea Europeana este o prestigioasa institutie nationala care propaga valorile culturii romane si incearca sa le integreze in circuitul de valori europene si universale. Unul dintre imperativele culturale ale institutiei noastre este editarea, in fiecare an, a cel putin 100 de titluri de carte, semnate de importanti autori romani si straini, precum si editarea lunara a vechii si prestigioasei reviste Contemporanul. Ideea Europeana. Totodata, sub auspiciile institutiei pe care o reprezentam, functioneaza Clubul Ideea Europeana, un Club de dialog si dezbateri pe teme culturale, civice, sociale deosebit de acute si de o maxima actualitate, ca, de pilda, integrarea in structurile europene si internationale, drepturile minoritatilor, drepturile omului etc. Trei cuvinte caracterizeaza activitatea acestei institutii: profesionalism, eficienta, prestigiu. Asadar, CITIM IMPREUNA, caci numai astfel ne vom cunoaste pe noi insine si, odata cu noi, pe ceilalti si lumea prin care trecem.
www.ideeaeuropeana.ro
Ideea Europeana implineste – in toamna anului 2008 – cinci ani de cand a fost infiintata!
Comenzi online: www.ideeaeuropeana.ro
telefon/ fax: (021) 212.56.92
telefon: (021) 310.66.18
www.ideeaeuropeana.ro