caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Cetatea filmului si-a deschis portile pentru un romȃn din Arizona

de (9-11-2008)

Cine dintre noi nu şi-a dorit în copilărie, să joace măcar într-un film, visând să devină într-o zi, erou principal, într-o peliculă cu suspans şi cascadorii? Daniel Ganea, românul născut acum 36 de ani în Cluj, a ajuns să îşi vadă visul cu ochii. Aşa cum spunea chiar el, nu ştim niciodată de ce şi pentru ce ajungem în diferite locuri sau situaţii în care nu ne-am fi gândit niciodată că vom ajunge. Aşa se face că în toamna lui 1989, Daniel călătoreşte în SUA, pentru o vizită de şase luni, după care revine în ţară. Trei ani mai târziu, se stabileşte definitiv în SUA, locuind mai întâi la New York, iar apoi la Los Angeles şi Washington, pentru ca din 2004, să rămână cu domiciliul în Surprise, Arizona. Daniel este căsătorit din 1992, cu Ana Lenghel (Ganea), cu care are doi fii Jacob (16 ani) şi Joseph (14 ani). Deşi deţine în prezent o companie de transporturi comerciale, în special servicii de limuzină, Daniel este implicat de mai bine de un an şi jumătate în diverse programe de studiu şi antrenamente pentru industria producţiei de filme.

Iar ntr-o zi însorită – aşa cum sunt mai toate zilele în Arizona – norocul i-a surâs. Aflat la volanul uneia dintre limuzine, Daniel a pleca ca de obicei, în cursă, fara ca macar sa banuiasca faptul ca din acel moment, viata lui avea sa ia o cu totul alta intorsatura. Se anunţa un program încărcat, iar primul client VIP a fost un director de distribuţie, cu care a şi intrat imediat în vorbă. La întrebarea acestuia, dacă i-ar place sa joace in filme, Daniel i-a răspuns zambind ca inca din copilarie visa la aceasta, insa viata îl dusese într-o cu totul alta directie. Ajunsi la destinatie, acesta i-a înmanat lui Daniel cartea sa de vizita, pentru a-l contacta, in caz ca se hotara să înceapă să facă film. Lui Daniel nu i-a trebuit prea mult timp sa se decida şi asa se face ca de aproximativ un an si jumate este implicat in diverse programe de studiu si antrenamente pentru industria productiei de filme.

Daniel a jucat mai intai in “SIS” (Special Investigation Squad), un film despre o echipă de investigaţii speciale, care urmareste infractorii de pe strazile Los Angeles-ului, si in care a avut mai multe roluri, insa toate secundare, de exemplu reporter, lead role/bomber, etc. Totusi, cu aceasta ocazie, numele sau a aparut in distributie alaturi de alte nume mari ale cinematografiei, cum ar fi Keith David, Christina Cox, Omari Hardwick, Colleen Porch si Martha Millan. Tot atunci, Daniel avut ocazia sa-l cunoasca pe directorul John Hertzfield de la Hollywood, in calitate de regizor si scenarist al acestui film, care a fost lansat pe marile ecrane pe 24 august, 2008 si transmis pe canalul de televiziune Spike TV.

A urmat dupa aceea, “Lace up Stilletoes”, director de distributie fiind De Chiara Montonati, in care partenerul lui Daniel a fost chiar fiul sau cel mare, Joseph, care studiaza in prezent, la scoala de “actorie si modeling”. In acest film, care a fost unul mai mult sportiv, de box, Daniel a interpretat rolul de angry man in crowd, iar fiul sau pe cel de water boy. In “Ingerul meu”, o productie pentru Harkins Theaters de Glenn Bertelsen, Daniel a interpretat rolul de “Christian man in the church” urmarind indeaproape caracterul actorului prinicipal Tim Blore. In continuare, Daniel apare in “The Phoenix Bridal Fashion Show”, la Cardinal Stadium, pe 27 aprilie 2008, o parada de moda realizata pentru firma de tuxedo “Mr Formal Various”. De asemenea, Daniel participa la prezentarea comerciala pentru agentia de televiziune “Big TV 1”, pentru candidatul la Presedintia SUA, domnul Barrack Obama, si este invitat sa apara in reclame, poze, print-uri, pentru reviste, institutii, etc.

De curand, Daniel a fost admis la Arizona State University, unde isi va completa studiile, pentru a deveni pilot pe linii comerciale, insa este decis sa nu renunte la studiile de actorie, pe care le va continua. “De copil imi doream sa devin actor si imi amintesc cum obisnuiam sa imit diversi actori, dupa ce vizionam un film. Dar in Romania, nu se puteau face prea multe, pe vremea aceea. In America, oportunitatile sunt complet diferite”, isi justifica el decizia.

Vorbind despre industria filmului, Daniel afirma ca in acest domeniu conteaza foarte mult caracterul si moralitatea actorului, mai ales ca la ora actuala sunt mai multe lucruri rele, decat bune, intrucat Internetul si media ofera publicului multa violenta, rautate, sex, etc. De altfel, chiar o parte dintre scenariile pe care le primea sa le studieze in vederea rolului pe care il va juca aveau un continut compromitator, astfel ca ajungea sa aiba mereu dispute aprinse cu alti actori si producatori de film despre ceeea ce se intampla in aceasta industrie. Pentru Daniel, un film foarte controversat a fost “Hamlet 2”, fata de care si-a exprimat deschis dezacordul, in discutiile cu directorii si fanii acelei productii, unii dintre ei spunandu-i deschis ca nu si-l imaginau ca fiind o persoana atat de “religioasa”. Insa Daniel considera ca si in actorie trebuie sa existe oameni morali, care sa se opuna obscenitatilor si productiilor menite sa serveasca “otrava la cerere”, pe marile sau micile ecrane.

Asa se face ca a refuzat unele roluri destul de atractive, ceea ce a facut ca unii actori si regizori sa insinueze ca daca i s-ar fi oferit o suma buna de bani si o mare publicitate, poate ca ar fi acceptat chiar si rolul principal, in “Hamlet 2”. Raspunsul sau insa a fost ca nu si-ar fi asumat un asemenea risc, pentru ca este ridicol ca un om, o fiinta muritoare, sa-ti bata joc de creatiunea divina si de Creator, care este vesnic si suveran peste creatie. Insusi regizorul acelui film i-a cerut intr-un e-mail sa renunte la aceasta discutie, pentru ca simtea ca “ii crapa capul”, insa replica lui Daniel a venit prompt: “I-am spus ca imi pare rau ca a investit aproximativ 9 milioane de dolari in acest film si a recuperat doar 4, pana in prezent”.

Pe baza informatiilor care i-au parvenit de la cunostintele pe care le are in industria filmului, Daniel afirma ca orasul Phoenix din statul Arizona este si va fi un punct de interes in acest domeniu, avand un potential de expansiune foarte ridicat. De altfel, Hollywoodul doreste sa se extinda in viitor, in acest oras, din mai multe considerente.

In ceea ce ii priveste pe romanii din diaspora si de pretutindeni, mesajul lui Daniel pentru ei este ca desi o natiune deja pornita inspre rau nu poate fi schimbata, ei vor putea avea o influenta in mediul in care traiesc si in special, in educarea copiilor, care se hranesc zilnic cu lucruri nocive, din programele de televiziune. Daniel isi incurajeaza conationalii si chiar ii provoaca sa faca, ori de cite ori vor avea ocazia, un comentariu impotriva acestor lucruri, sa nu ezite sa isi spuna parerea, insa in mod respectuos. Hollywood-ul tine cont de opinia publica, mai adauga el, de aceea oricine poate comunica prin scrisori, e-mailuri, telefon, astfel ca daca mai multi ar lua pozitie, numarul programelor distructive s-ar diminua in mod dramatic. De ce? Pentru ca industria filmului scoate pe piata doar ceea ce place, si aceasta deoarece la turnarea unui film se cheltuiesc foarte multi bani, inainte de a se inregistra vreun profit. Cititorilor acestui articol, Daniel Ganea le multumeste si le ureaza multa sanatate, succes si binecuvantare divina.

Octavian D. Curpas
Surprise, Arizona

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Vin americanii!” – busola geopolitică post-decembristă

S-a spus cu temei că, dacă secolul XX a fost „secolul american”, secolul XXI riscă să devină „secolul anti-american”. America...

Închide
52.14.6.41