caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnal Cultural



 

Muzeul „Antipa” – 100 de ani de muzeologie

de (9-11-2008)

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE NATURALĂ „GRIGORE ANTIPA” din Bucureşti organizează în perioada 10-12 noiembrie 2008 CONFERINŢA EUROPEANĂ A MUZEELOR DE ISTORIE NATURALĂ. Deschiderea lucrărilor va avea loc în Amfiteatrul Muzeului „Grigore Antipa” în dimineaţa zilei de Luni, 10 noiembrie; începând cu orele 1000 după discursul Dr. Adrian Iorgulescu – Ministrul Culturii şi Cultelor – adresat tuturor participantilor la Conferinţă, Primarul Sorin OPRESCU va dezveli placa centenară montată la intrarea vizitatorilor, în semn de respect pentru activitatea întemeietorului Muzeului şi în scopul marcării împlinirii a 100 de ani de la deschiderea Muzeului National de Istorie Naturala din Bucureşti în cladirea actuală – monument de arhitectură, primul edificiu din ţară proiectat şi construit pentru a funcţiona ca muzeu.

Lucrările Conferinţei se vor continua şi în cea de a doua zi, tot în Amfiteatrul Muzeului, numarul participanţilor la acest important eveniment ridicandu-se la 60 de invitati, directori de muzee, cercetători şi muzeografi din România, Luxemburg, Belgia, Italia, Franta, Spania, Serbia, Ungaria, Estonia, Bulgaria, Republica Moldova etc. Închiderea lucrărilor Conferinţei Europene a Muzeelor de Istorie Naturală va avea loc tot Marti, 11 Noiembrie şi va fi marcată de festivitatea de acordare a medaliilor centenare realizate de către instituţia gazdă în colaborare cu Banca Naţională a României, începând cu orele 19,00, în Sala Geneva din cadrul Rin Grand Hotel – unul dintre sponsorii evenimentului. In cadrul acestei festivităţi, Primarul General al Municipiului Bucuresti, Prof. Dr. Sorin OPRESCU va inmâna reprezentanţilor Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Bucuresti Diploma de Cetatean de Onoare, acordată post mortem, Dr. Grigore Antipa – fondatorul institutiei, unul dintre cei mai mari cercetători români, inventatorul dioramelor şi părintele muzeologiei moderne româneşti.

***

Dedicat CENTENARULUI MUZEULUI NAŢIONAL DE ISTORIE NATURALĂ „GRIGORE ANTIPA” (1908-2008) acest eveniment are ca scop principal atragerea în Capitală a reprezentanţilor celor mai mari muzee europene de zoologie, în perspectiva stabilirii de contacte şi parteneriate dedicate promovării reciproce a patrimoniilor culturale deţinute. Organizată în anul Dialogului European al Dialogului Intercultural cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, Conferinţa Europeană a Muzeelor de Istorie Naturală a fost necesară şi bazată pe preocuparea de adaptare a muzeelor româneşti la exigenţele publicului modern. Conferinţa are ca obiective promovarea modelelor de bună practică ale marilor „muzee de naturale” din Europa care, după cum se ştie, reuşesc să atragă prin expoziţiile lor, evenimentele şi programele publice derulate, un număr mare de persoane, atât dintre vizitatorii autohtoni, cât şi dintre turiştii străini. Rezultatele concrete ale acestei intalniri europene ar putea fi: stabilirea oportunităţilor şi perspectivelor prin care instituţiile participante la Conferinta pot beneficia de fondurile europene pentru derularea programelor ştiinţifice şi culturale comune; evaluarea oportunităţii de a consacra Conferinţa Europeană a Muzeelor de Istorie Naturală ca eveniment cu desfăşurare periodică; stabilirea unui cadru de lucru prin care muzeele, Ministerele Culturii si Primariile oraselor europene vor putea colabora la diferite proiecte expozitionale itinerante sau vor putea organiza evenimente publice, cu desfăşurare simultană la nivel european, în scopul promovarii valorilor culturale nationale ca elemente ale patrimoniului cultural european.

Muzeul National de Istorie Naturala ‘Grigore Antipa’ este o veche institutie culturala, de educatie si cercetare stiintifica. In ultima vreme muzeul se remarca prin dinamism, organizand manifestari inedite, interactive, pentru vizitatori de toate varstele.

Informaţii suplimentare: Dr. Aurora STĂNESCU, coordonatorul evenimentului
0788.593.485

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Vin americanii!” – busola geopolitică post-decembristă

S-a spus cu temei că, dacă secolul XX a fost „secolul american”, secolul XXI riscă să devină „secolul anti-american”. America...

Închide
3.137.171.71