caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Republica Moldova mizează pe Marea Britanie în integrarea europeană

de (7-11-2008)
Natalia Solcan îl întâmpină pe Lordul Alf DubsNatalia Solcan îl întâmpină pe Lordul Alf Dubs

Joi 6 noiembrie a fost o zi neobișnuită în relațiile dintre Republica Moldova și Marea Britanie: în cursul dimineții noua ambasadoare Natalia Solcan și-a prezentat scrisorile de acreditare Reginei Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, după care a urmat o recepție la care au fost invitați politicieni britanici și ambasadori acreditați la Londra, totul coincizând cu vizita în Marea Britanie a ministrului apărării, Vitalie Vrabie.

Vizibil emoționată, ambasadoarea Natalia Solcan a prezentat un tablou optimist cu privire la calea declarată a Republicii Moldova.

“Viitorul Republicii Moldova este înaintea noastră, cu obiectivul de aderare la Uniunea Europeană. Sunt sigură că va veni un moment în care Moldova se va integra pe deplin în UE,” a spus noua ambasadoare.

Misiunea sa la Londra nu va fi simplă, mai ales că urmează după ambasadoriatul de trei ani al Marianei Durleșteanu, actualul ministru de finanțe, care a beneficiat de situația inedită de a fi primul ambasador rezident în Marea Britanie și ca atare a atras și o anumită curiozitate pentru o țară despre care nu prea se știe mare lucru aici.

Și ministrul apărării, Vitalie Vrabie, a insistat, ca și Natalia Solcan, pe sprijinul pe care Marea Britanie îl arată față de aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

“Pe când unii spun că ușile Uniunii Europene se cer închise temporar, dumneavoastră sunteți cei care spuneți că nu, că este bine de a avea și alți membri în UE,” a declarat ministrul apărării.

Sigur că toate aceste declarații optimiste trebuie puse în contextul statutului Republicii Moldova de stat vecin al UE, care nu garantează nimic, în comparație cu țările din Balcanii de vest – Serbia, Macedonia, Albania sau Kosovo – care au perspectiva de a deveni membru într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat.

Sprijin și simpatie

Dar își va păstra Marea Britanie interesul pentru Republica Moldova în actuala situație de pe scena internațională? Lordul Alf Dubs, președintele comitetului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova este de părere că da.

“Cred că Moldova rămâne importantă, situația din Transnistria este importantă, e o țară vecină cu Uniunea Europeană, așa că nu-i vom uita pe prietenii noștri din Moldova, și-i vom ajuta pe măsura posibilităților noastre,” a declarat revistei ACUM Lordul Dubs.

Deputatul Alun Michael, vicepreședintele aceluiași comitet de prietenie, întors recent dintr-o vizită la Chișinău împreună cu Lordul Dubs s-a referit la temerea că președintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, ar putea fi mai “blând” față de Rusia, lăsând astfel câmp liber presiunilor asupra Republicii Moldova.

“Nimeni nu știe la ora actuală ce atitudine va adopta viitorul președinte față de Rusia și sigur că va ține un dialog deschis, dar nu trebuie făcută greșeala de a crede că va fi moale cu Moscova,” a declarat deputatul Michael pentru revista ACUM.

“În ceea privește Moldova, e clar că trebuie să aibă relații bune cu toți vecinii. În orice caz relațiile cu Marea Britanie sunt foarte bune, vedeți această recepție, prezentarea scrisorilor de acreditare la Regină, precum și vizita ministrului apărării, Vitalie Vrabie, toate petrecute în aceeași zi. Contactele dinte Moldova și Marea Britanie sunt foarte bune și o înțelegere similară a lumii care ne înconjoară și asta avantajează Moldova în ambiția sa de a se integra pe deplin în Europa și de a fi o țară de succes,” a adăugat el.

Ambii parlamentari au subliniat însă faptul că alegerile parlamentare din martie 2009 constituie un test crucial pentru aspirațiile de integrare europeană a Moldovei.

“Sunt rezonabil de încrezător că alegerile parlamentare din martie 2009 vor fi libere și corecte. Din punctual de vedere al relației Moldovei cu UE este esențial să fie percepute ca libere și corecte,” a declarat Lordul Dubs.

“Pentru Moldova este esențial să nu rateze momentul martie 2009, pentru că lumea va fi ațintită cu ochii asupra ei. Dar știți, democrația nu e un lucru ușor, noi în Regatul Unit am început acum 700 de ani și tot mai dăm rateuri din când în când, deci atât pentru guvern cât și pentru opoziție este important ca alegerile să fie libere, regulile democrației să nu fie încălcate. Va fi o măsură a maturității democrației moldovenești dacă realizează acest lucru anul viitor,” a adăugat deputatul Michael.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Președintele Barack Obama inaugurează o eră nouă, plină de provocări

Victoria în alegerile prezidențiale din Statele Unite a candidatului Partidului Democrat, Barack Obama, este o dovadă că această țară rămâne...

Închide
18.119.162.74