caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Perspective spirituale



 

Bicefalia Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova

de (9-11-2008)

Ortodoxia din Basarabia, plastic vorbind, este o pajură cu două capete. Unul la Moscova şi altul la Bucureşti. Cele două capete ale pajurii, atunci cînd dorm, dorm amîndouă odată, iar cînd se trezesc, prin a se ciupi. Dacă afaceriştii şi şmecherii de la Chişinău şi-au satisfăcut năzuinţele cosmopolite avînd în buzunarul de la spate un paşaport românesc sau unul rusesc (sau pe amîndouă laolaltă), cei care au avut de suferit cel mai mult de la ciupiturile acestei pajuri bicefale sînt credincioşii ortodocşi. Scandalurile de pe urma împărţirii jurisdicţionale între Moscova şi Bucureşti sfîrşesc în stigmatizări pe care ortodocşii şi le aplică irevocabil stricînd unitatea creştină în favoarea unor mofturi politice străine de Evanghelia lui Hristos.

Tot mai des se vorbeşte în mediile eclesiale de la Chişinău despre necesitatea înfiinţării unei autocefalii. Cele circa 1500 de parohii ar plasa Biserica de la Chişinău înaintea multor Biserici Ortodoxe care se bucură de independenţă jurisdicţională. Ceea ce îi reţine pe moldoveni să facă acest pas este teama în faţa unei posibile inflaţii de noi scaune episcopale scoase la licitaţie pe bani. Ei consideră că birocraţia moscovită şi cea bucureşteană asigură un garant al faptului că episcopii nu se vor înmulţi peste noapte.

Însă ultimele evenimente ale vieţii bisericeşti din Basarabia au tulburat apele în care ghicitorii aserviţi încearcă să prevadă viitorul. Scandalul în jurul hirotonirii de către Moscova a unui episcop refuzat de enoriaşi, rămas fără parohie pînă azi, i-au făcut pe mulţi să se îndoiască de discernămîntul Patriarhiei Moscovei. De cealaltă parte a venit scandalul de la Mitropolia aflată în jurisdicţia Bucureştiului, cînd elita clericală a cerut demiterea actualului mitropolit.

Prin urmare, cele două capete ale pajurii par să fie sufocate chiar de aripile pe care au încercat să le scarpine. Nu este deloc exclus că preoţii, care s-au despărţit cîndva, alegînd unii Moscova, iar alţii Bucureştiul, să se unească în jurul ideii unei posibile autocefalii a ortodocşilor din Republica Moldova.

SAVATIE (ŞTEFAN BAŞTOVOI) – ieromonah, poet, prozator, publicist şi editor. Blog http://savatie.wordpress.com

Ecouri

  • Adriana: (9-11-2008 la 00:00)

    Există destule cazuri în Republica Moldova, în care convingerile religioase ale unor grupuri de cetăţeni s-au constituit în temei pentru a influenţa viaţa laică a comunităţii. Avocaţii parlamentari rămân îngrijoraţi în legătură cu evenimentele din anul 2007, de exemplu, care include şi disensiunile dintre Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei, divergenţe care nu pot avea o influenţă benefică asupra credincioșilor. Cu atât mai mult cu cât societatea moldovenească este în mare parte religioasă (conform sondajelor, circa 80% din membrii comunităţii au cea mai mare încredere în biserică). Aceasta atribuie o deosebită sensibilitate problemei și dictează precauţie atât în acţiunile cultelor, cât și a autorităţilor. Or, menirea de facto a cultului religios este de a propaga dragostea, pacea, toleranţa și buna înţelegere între oameni. Sunt, deci, inadmisibile orice tentative de manipulare ori divizare a creștinilor după anumite criterii, dat fiind că este vorba de o singură credinţă ortodoxă.

    Chiar dacă Mitropoliile ţin de Patriarhii diferite, ele trebuie să aibă un scop unic și reciproc trebuie să se completeze, asigurându-le creștinilor posibilitate și condiţii necesare să se roage, dar în nici un caz să nu-i limiteze în acest drept.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Vin americanii!” – busola geopolitică post-decembristă

S-a spus cu temei că, dacă secolul XX a fost „secolul american”, secolul XXI riscă să devină „secolul anti-american”. America...

Închide
3.141.12.236