caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Modernizare prin răspândirea societăţii informaţionale

de (4-11-2008)

Acum câteva zile am fost întrebat prin telefon de Titus Crăciun de la Ziua de Cluj care ar fi tema mea prioritară în cazul în care aş lua mandatul de deputat în Parlamentul Romaniei. Nu-mi era uşor să raspund, pentru că există multe proiecte la care aş dori să lucrez. Cred însă că aş începe cu răspândirea societăţii informaţionale în Câmpia Transilvaniei. Interlocutorul meu ziarist, un om de bună voinţă de altfel, din păcate nu a înteles ce am zis (cam atât despre cât de cunoscut este termenul în presă), şi în articolul respectiv a apărut „răspândirea societăţilor informatice”. In fine, până la urmă este aproape acelaşi lucru cu diferenţe de nuanţă.

Sună ciudat nu? Un posibil deputat vrea internet în sate. Păi nu sunt alte lucruri mult mai importante de făcut? Infrastructură, locuri de muncă, pensii? Adevărat, sunt. Insă eu cred foarte mult în importanţa răspândirii informaţiei digitale. UDMR având cârma MCTI timp de 4 ani a lucrat mult pentru a facilita răspândirea internetului în mediul rural. Eu aş continua această străduinţă în Parlamentul României.

Informaţia înseamnă oportunitate. Informaţia înseamnă schimbarea mentalităţii, aducerea ei în secolul XXI. Societatea informaţională, o prioritate a Uniunii Europene, înseamnă dezvoltare accelerată.

În patru ani de mandat vreau ca internetul să fie accesibil tuturor locuitorilor Câmpiei Transilvaniei care doresc acest lucru. Mă refer mai ales la tineri, elevi, stundenţi, dar şi la părinţii lor. Internetul îmbunătăţeşte viaţa tuturor printr-un acces lărgit la informaţie. Folosirea internetului în viaţa de zi cu zi uşurează activităţile umane, şi deschide o lume nouă pentru toţi.

Elevii şi studenţii pot fi mai informaţi fără să fie nevoiţi să meargă la biblioteca de la oraş. Prin internet se pot aduce toate bibliotecile lumii pe uliţa din Frata, sau Cătina, biblioteci de un nivel la care nici nu se putea visa înainte într-o comună din Transilvania. Tot ce trebuie pentru acesta este un cablu şi un computer.

Întreprinzătorii privaţi pot să-şi dezvolte afacerea pe internet, să-şi găsească clienţi, să-şi facă reclamă produselor şi să le vândă, fără să fie nevoie să aibă un magazin, în felul acesta scad costurile de producţie şi scade şi preţul de vânzare. Proprietarii de pensiuni, de servicii turistice rurale prin internet au cea mai uşoara şi mai rapidă posibilitate de a aduce turiştii în localităţile lor. Internetul economiseşte timp şi bani!

Internetul poate fi folosit şi la simpla comunicare cu cei dragi, din celălalt sat, de la oraş sau cu cei plecaţi în Italia, Spania, America. Internetul este o fereastră care deschide lumi noi, o posibilitate de formare a unor comunităţi virtuale locale sau regionale. Internetul aduce mai aproape oamenii. Internetul de exemplu poate aduce impreună în mediul virtual fii satului de prin lumea intreagă, astfel creându-se noi căi de comunicare care pot aduce investiţii, sprijin.

Intr-o ţară ca a noastră, unde corupţia influenţează luarea deciziilor, internetul este un mijloc de scăpa parţial de corupţie pentru că exclude aproape total factorul uman. Totul decurge automat pe baza unei ecuaţii simple, un simplu click! Deci nu va mai trebui să stăm la cozi să plătim diverse taxe şi să suportăm nesimţirea sau indolenţa unor funcţionari publici, le vom putea plăti pe internet în 5 minute.

Toate aceste servicii oferite de internet, accesibile majorităţii populaţiei în alte ţări ale UE, trebuie dezvoltate şi în România cât de repede posibil. Statul român trebuie să creeze şi să susţină infrastructura acestor servicii. Eu voi milita pentru acest lucru în Parlamentul României.

Eu cred cu tărie că societatea informaţionala poate schimba o microregiune în câţiva ani. Nu singură, bineînţeles. Dar corelată cu dezvoltarea infrastructurii, cu dezvoltarea educaţiei şi a serviciilor medicale putem ajunge ca să merite tinerilor noştrii să-şi clădească o viaţă de calitate şi în satele din Câmpia Transilvaniei.

De ce să nu credem în acest lucru?
Cât de departe e viaţa de Cluj de aceste sate? La câteva zeci de kilometrii, sau la câteva proiecte bine puse la punct. Se poate ajunge ca viaţa în satul transilvanean să nu fie prea diferit de cel satul olandez sau german. Societatea informaţională e un început!

Tihi Czika este candidat UDMR pentru Camera Deputaților, în colegiul 7, Câmpia Transilvaniei. Publicarea acestui articol nu semnifică sprijinul pentru Tihi Czika și nu afectează stricta imparțialitate a revistei ACUM în alegeri.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Săptămâna filmului israelian

Sala Eforie, Str. Eforie nr. 2 -Program- STRĂINI / STRANGERS Luni 3 noiembrie 18:30 Israel - Franţa, 2007 / color...

Închide
3.137.164.229