Ce parere aveti despre alegerile din America. A fost rezultatul cel scontat? Cum ati trait alegerile, daca ati fost in timpul lor in America? Cum vor schimba aceste alegeri istorice lumea? Vor face ele America mai buna sau ma rea? Emisiunea microfon-deschis a sitului Pagini.com de marti de pe 4 Noiembrie, va da ocazia sa va spuneti parerea despre alegerile din America in direct. Ea este difuzata ca emisiune live, de radio, si ca podcast, la http://blogtalkradio.com/pagini
Emisiunea se da in direct in doua editii si il va avea ca invitat special pe Petru Clej, fostul redactor sef al readactiei Romane BBC, actualmente redactor ef al revistei ACUM.
Emisiunea va fi moderata de Sorin Adam Matei, profesor de comunicare in Statele Unite.
Editia de la ora 5 dupa amiaza, ora de Est a Statelor Unite (ora 12 seara, ora Romaniei),
Editia de la ora 12 noaptea, ora de Est a Statelor Unite (ora 7, ora Romaniei)
Sau mai simplu de la http://pagini.com
Showul este o premiera romaneasca pe Internet. Folosind formula talk show puteti sa sunati in timpul emisiunii, fie direct de pe Internet, fie prin telefon ca sa va impartasiti opiniile cu alti ascultatori. De pe Internet puteti folosi un program incorporat in pagina sitului, numit Click to Talk. Daca nu sunteti la computer, puteti suna atit din America sau Europa de Vest, cit si din Romania. Numerele de telefon sunt +13478388023 (numar SUA) sau +40215699620 (numar de Bucuresti).
Pentru detalii scrieti emisiunii pagini@pagini.com.
Indiferent ce puncte se vor atinge in discutia urmatoare, cred ca unele lucruri nu trebuie sa treaca neobservate:
1. Afluenta totala a votului African-American in tabara lui Obama, intrucat aceasta oportunitate este unica in istorie. Peste 98% din votul respectiv va fi atribuit lui Obama
2. Perceptia sfarsitului unei ere, cand existau mereu „explicatii” referitoare la unele insuccese ale African-Americanilor. De acum incolo nu va mai plana asupra alegerilor rasismul. Se va termina cu un alibi nedrept.
3. Socoteala gresita facuta de G. Bush Jr, cand a propus amendamente restrictive la constitutie, in conditiile existentei unei paturi tinere cu mult mai educate, care detesta orice miscare in acest sens.
4. Parasirea unei epoci in care nimic nu s-a rezolvat prin internet, ci prin presa. Venirea la putere a generatiei internetului.
5. Aplicarea unei tehnici quasi-perfecte de catre Obama atat in privinta stabilirii strategiei cat si a tacticii, cu diferente de la stat la stat.
6. Sistemul nou de finantare a alegerilor, de jos in sus, care a inlocuit marile sume venite de la donorii trditionali cu sumele mici oferite de oamenii saraci care vor sa schimbe sistemul. Cei 5, 10 sau 100 de dolari veniti de jos au inlaturat necesitatea banilor veniti de la diverse lobby-uri.
7. Marginalizarea puterii lobby-urilor in acest sistem. Puterea lor nu dispare inca dar e micsorata.
8. Insistenta lui Obama asupra laturii pozitive a schimbarii, iar nu asupra posibilelor laturi negative.
9. Perceperea lui Obama ca un individ foarte inteligent, care se repliaza rapid in fata unui dezastru, spre deosebire de rigiditatea traditionala a lui Mc Cain, care frizeaza senilitatea. Faptul ca Obama a gasit iesiri chiar si in situatii critice nu face decat sa inspire incredere in viitor.
10. Aparenta lipsa de goma politica si aparenta sa deschidere si vointa de rezolvare a problemelor il face foarte indepartat de unii vesnici clienti republicani care prin rigiditate nu au obtinut absolut nimic.
11. Perceptia lui Obama ca „omul de pe strada” sau „vecinul nostru” care intelege problemele celor mici si este dispus sa incerce sa le schimbe, este in contrast cu perceperea lui Mc Cain, omul sistemului.
12. Ideea lansata de G. Bush despre „Compassionate conservatives” care s-a topit in ridicol (in mod similar cu ideea lui Ceausescu despre „cumunismul cu fata umana”), ca si ideea lansata de Bush despre „neparticiparea la „nation-building”, pe care a negat-o chiar din primele decizii, nu tin de cald noilor sloganuri republicane, in care nimeni nu mai crede (pe drept sau pe nedrept).