caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Care vor fi prioritățile economice ale noului președinte al Statelor Unite – trei întrebări, Matei Păun răspunde

de (9-11-2008)
Noul președinte va fi confruntat cu prăbușirea prețurilor la caseNoul președinte va fi confruntat cu prăbușirea prețurilor la case

1. Care sunt urgențele economice ale noului președinte?

Casa Albă va trebui să abordeze efectele imediate ale celei mai mari recesiuni din istoria recentă. Va trebui să ia în considerare foarte serios un pachet fiscal de sprijin să măcar de micșorare a efectelor prăbușirii prețului la case. Vor apărea probabil mari proiecte de infrastructură, mai ales că actuala infrastructură este într-o stare avansată de degradare. Vor trebui extinse înlesnirile pe piața muncii. Asigurarea sănătății e un sector care are în permanență nevoie de reformă, ca și sistemul de pensii. În sfârșit, sistemul de reglementare finaciar-bancară va trebuit regândit și adaptat nevoilor societății de azi.

2. Ce se va schimba în politica economică a Casei Albe?

Important e că va fi o schimbare. O președinție paralizată, mai ales cea care se încheie, nu e capabilă să impună planuri de contracarare a efectelor negative ale crizei financiare. Noul ocupant al Casei Albe va trebui să înceapă cu o agendă nouă și să poată să aibă o influență asupra economiei.

3. Care va fi impactul global al noilor politici economice ale Statelor Unite?

Unul dintre factorii cheie va trebui să fie regândirea și reproiectarea sistemului financiar internațional.Insituțiile existente precum FMI și Banca Mondială vor trebui extinse și redefinite, poate chiar înlocuite cu altele. Vor trebuie reinventate și domeniile lor de activitate și mijloacele folosite în acțiunea lor. Este probabil că va trebui negociat un nou acord „Bretton Woods”, care să stabilească modalitatea în acre fluctuează devizele unele în raport cu altele.
Comerțul mondial și intervenția sporită a statului în economie vor trebui și ele abordate. De fapt, am putea vorbi chiar de reproiectarea radicală a economiei globale, a regulilor și instituțiilor ce o guvernează.
Restul omenirii a așteptat rezultatul acestor alegeri, acum încep cu adevărat negocierile.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Vin americanii!” – busola geopolitică post-decembristă

S-a spus cu temei că, dacă secolul XX a fost „secolul american”, secolul XXI riscă să devină „secolul anti-american”. America...

Închide
3.133.120.91