În Romania, un părinte primeşte pentru copil jignitoarea suma de doar 40 de ron , iar această suma de bani nu scapă de mana lunga a bancilor, care o reduc substanţial din cauza comisioanelor ilegale şi abuzive percepute asupra acestor bani. Daca priveşti atent pe extrasul de cont BRD , observi \”comis gestion EUR+ RON 3,595 din alimen. convenţie 40,00.
Unde este protectia sociala pe care statul trebuie sa o asigure astfel incat romanii sa fie incurajati sa faca copii ?
Tocmai în puşculiţele băncilor, care jumulesc sistematic în fiecare lună aceste alocaţii obtinand astfel castiguri anuale de zeci de milioane de euro, bancile fiind de fapt singurii castigatori si beneficiari ai sistemului de asigurari sociale.
Este de neconceput cum Guvernul admite ca aceste alocatii sa fie ciuntite de banci, pentru ca Guvernul era obligat sa suporte el comisioanele bancare intrucat aici este vorba de PROTECTIA SOCIALA pe care este obligat sa o ofere consumatorilor romani.
Părintele salariat, lunar plăteşte taxe, impozite şi contribuţii sociale, acestea se fac platibile prin banci care aplica comisioane de transfer bancar, dar acelaş părinte pentru copilul sau primeşte alocatie ca o componenta a protectiei sociale , iar bancile prin care se încasează banii au comisioane de retragere de numerar, comisioane de transfer , şi din aceasta fac profit. Ceva nu este în regulă.
\”Este ilegal sa comisionezi de doua ori , si este in primul rand imoral; adica dupa ce bancile din Romania anunta pline de aroganta ca au cele mai mari profituri din Europa, facute pe spinarea romanilor carora li s-au impus clauze abuzive si nelegale in contractele de credit, nu renunta nici in ruptul capului la PROFITURILE PE CARE LE FAC PE SPINAREA COPIILOR DIN ROMANIA !\”
Parintii din Romania au dreptul si posibilitatea sa ceara in Justitie, sa nu li se mai opreasca aceste comisioane bancare, intrucat au dreptul constitutional sa primeasca si beneficiieze de suma integrala aferenta alocatiei stabilita prin lege. Dar caţi din ei pot sa facă acest lucru?
Din momentul integrării, românii au aceleaşi drepturi cu cetăţenii oricărui alt stat comunitar. Astfel că românii care muncesc în străinătate, precum şi copiii lor, beneficiază de aceleaşi prestaţii familiale, ca şi ceilalţi cetăţeni.
Copiii ai căror părinţi lucrează în ţăriile Uniunii Europeane pot primi cuantumul alocaţiei de stat care se acordă în ţara unde lucrează părinţii
Dacă părintele lucrează legal în ţara respectivă, poate să ceară drepturi băneşti şi la cuantumul ţării respective. Există formularele E 411, care sunt trimise de către ţările europene Direcţiei Muncii şi Protecţiei Sociale din oraşul de reşedinţă al tutorelui.
Potrivit Regulamentului European 1408, copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decît cea oferită în ţara noastră. Potrivit documentului european, dacă valoarea alocaţiei în statul în care muncesc unul sau ambii părinţi este mai mare decît în ţara de origine, copilul poate primi alocaţia mai mare
În cazul în care alocaţia în ţara respectivă este mai mare decât în România, autoritaţile de acolo vor plăti diferenţa.
Regulamentul 1408 se aplică tuturor statelor membre, dar şi în Norvegia, Liechtenstein, Islanda (adică ţările Zonei Economice Europene) şi în Elveţia.
Mai trebuie precizat faptul că şi rezidenţii din România, care lucrează legal în ţara noastră, pot solicita alocaţia oferită de statul român, acesta din urmă fiind nevoit să trimită for-mularele, ţărilor din care fac parte rezidenţii.
Dacă în România alocaţia nu depăşeşte 40 ron , în ţările Uniunii Europene cel mai mare cuantum al alocaţiilor este oferit de Irlanda, unde o alocaţie de copil ajunge la 160 euro, apoi Germania cu 154 euro, Belgia – 150 euro, Marea Britanie – 72 lire şi Italia – 130 euro. Belgia este singura ţară care oferă alocaţiile retroactiv, ceea ce înseamnă că părinţii care au lucrat cu contract într-o ţară europeană înainte ca România să fie membră UE, primesc banii din urmă.
As vrea sa stiu si eu de ce in contul sotului meu care lucreaza legal in Franta, avand contract din Romania intra bani ca plata a salariului cu specificatia alimen. conventie. Noi suntem despartiti legal. Se plateste in afara de pensia alimentara si o alta pensie de la stat? Din Franta sau Romania? Acolo scrie alimen. conventie, dar el ii poate scoate singur oricand. Cand a plecat in Franta cu contract legal, nu putea primi bani decat daca avea cont din Romania in Franta cu o alta persoana. Acea persoana este chiar mama mea. Ea ar putea lua banii ptr copil? Este imputernicita. Sau poate fi o alta pensie alimentara ? El nu ne-a zis, iar noi nu i-am ridicat nestiind exact ce se intampla. In momentul in care ai contract legal ti se dau bani ptr copil ? Va multumesc mult
Pe un extras de cont deschis la o filială BRD – România sunt trecute următoarele operaţiuni: data procesării; descriere operaţiune, debit, credit, data valutei. La specificaţia alimen. convenţie este trecută suma alocaţiei din România care intră în contul respectiv. La deschiderea de cont trebuia sa aveţi o parolă sau să o creaţi atunci şi ea era cunoscută numai de titularul acelui cont. Tot titularul de cont primia un card şi ulterior codul pin pentru accesare. Pensia provine de la soţ pentru a va ajuta la întreţinerea copilului. Pensia şi alocaţia sunt total diferite, dar amândouă sunt drepturi ale copilului.
„Astfel că românii care muncesc în străinătate, precum şi copiii lor, beneficiază de aceleaşi prestaţii familiale, ca şi ceilalţi cetăţeni.
Potrivit Regulamentului European 1408, copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decît cea oferită în ţara noastră. Potrivit documentului european, dacă valoarea alocaţiei în statul în care muncesc unul sau ambii părinţi este mai mare decît în ţara de origine, copilul poate primi alocaţia mai mare
În cazul în care alocaţia în ţara respectivă este mai mare decât în România, autoritaţile de acolo vor plăti diferenţa. ”
Copilul locuieste in Romania cu mine si beneficiaza de alocatia de aici, doar tatal lui lucreaza in Franta. Cert este ca fostului meu sot ii intra alimen. conventie, dar el si-i poate scoate oricand, doar el beneficiaza. In cazul asta mai sunt ptr copil? El nu mi-a spus mie nimic, dar cert este ca el contul l-a facut cu mama mea. Mama ar putea sa ii scoata, dar atata timp cat el nu a spus nimic nu putem face asta. Deci sa inteleg ca el lucrand in Franta si avand copil, ia o suma ptr copil de care el nu spune sau nu stie ce bani intra in contul lui de lei. Se poate si asa ceva? Va multumesc si ma scuzati de multele intrebari pe care le am, dar tinand cont de faptul ca el lucreaza acolo, imi vireaza mie ptr copil o suma infima de bani, iar in contul lui sunt banii de care v-am spus. El in instanta a adus o adeverinta de salariu din Romania, nu si din Franta. El este platit si in Romania si in Franta. In Franta ia 1200 de euro si in Romania in cont mai intra si banii alimen. conventie, iar eu nu pot dovedi ca el lucreaza in Franta, datorita contractului legal din Romania cu care a pornit in Franta. Dovada lui este ca ia un salariu de 544 roni ( banii care de fapt acum sunt debitati lunar alimen conventie, dar nu spune nimic ). Eu am facut toate demersurile la firma prin care a plecat. Dar el acum nu vrea sa recunoasca, si din Romania nu il cauta tribunalul. Ce e de facut?
În primul rând scuze pentru întîrzierea răspunsului..acum citesc aceste mesaje. Cazul este destul de dificil, dar se poate rezolva.Este o chestiune de timp. Nu ştiu dacă am înţeles bine, dar mama dumneavoastră se pare ca se amestecă un pic în această relaţie. Cine a depus acel dosar pentru alocaţie în localitatea unde locuiţi conform actelor este titular . Deci pe numele lui vin acei bani sau dacă au fost direcţionaţi către un cont, sunt depuşi în acel cont. Acel cont fiind al lui, automat el are acces. Am înţeles ca şi mama dv are acces la cel cont. Deci cunoaşte datele pentru al accesa. De ce ? În mod sigur suma alocaţiei în Franţa este mult mai mare. Dacă ar fi avut timp şi ar fi depus actele necesare avînd în vedere ca dânsul lucrează legal acolo, poate beneficia de diferenţa alocaţiei care nu este de neglijat având în vedere cât se oferă în România.
În susţinerea drepturilor copilului aveţi nevoie de un avocat foarte bun. Eu nu ştiu în ce localitate domiciliaţi. La Piteşti vă pot recomanda un avocat care pledează foarte bine şi care a rezolvat cazuri foarte dificile. Chiar dacă este plecat în Franţa soţul dumneavoastră se poate dovedi că există acolo. În primul rând dânsul intră şi iese din ţara respectivă, deci undeva figurează toate acestea. Cu ajutorul celor de la Interpol puteţi afla unde se află exact. Este necesar ca dumneavoastră sa+i sesizaţi.