Iata o scurta istorie a grandorii si decaderii celor doi giganti ipotecari din Statele Unite de unde a plecat criza financiara actuala.
Totul a inceput cand Presedintele Democrat Jimmy Carter a emis “Community Reform Act”, o lege prin care bancile sunt obligate sa crediteze si clientii din cartierele defavorizate, adica din randul minoritatilor. In cazul in care o banca este reclamata de o comunitate (de fapt ONG-uri radicale de stanga) ca discrimineaza rasial pentru ca nu acorda credite ipotecare negrilor si hispanicilor, banca respectiva nu mai are voie sa deschida filiale, sa faca fuziuni sau achizitii.
Ulterior, Housing and Urban Developement (HUD), Ministerul american al Locuintei, a devenit sub Bill Clinton, o adevarata sperietoare. Clinton a decis ca 21% din credite trebuie sa mearga in zonele defavorizate care nu prea puteu fi considerate ca fiind buni platnici.
Nelasandu-se mai prejos, George W. Bush, sfatuit sa atraga voturile mexicanilor, a ridicat plafonul pentru anul 2008 la 39%. Presedintele actual a declarat ca vrea ca pana la sfarsitul deceniului sa apara inca 5,5 milioane proprietari de culoare.
Apoi jucaria s-a stricat.Cei care au primit astfel de credite s-au dovedit multi dintre ei a fi rau platnici.
Fannie Mae si Freddie Mac detin sau garanteaza aproape jumatate din creditele ipotecare acordate consumatorilor americani, respectiv 5.000 miliarde de dolari (3.160 miliarde euro). Cele doua companii nu ofera imprumuturi directe consumatorilor, ci cumpara ipotecile acordate de creditorii directi pe care le revand sub forma de instrumente financiare investitorilor.
Freddie Mac si Fannie Mae cumpara ipoteci si le transforma in valori imobiliare pe care le garanteaza .In calitate de asiguratori de ipoteci, cele doua companii sunt nevoite sa plateasca atunci cand proprietarii de locuinte se afla in imposibilitate de plata.
1. Semnal de alarma
Candidatul Republican la Casa Alba, John McCain a cerut in 2006, printr-o scrisoare, actiuni de ordin regulator asupra gigantilor ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac care ar fi putut preveni actuala criza financiara, sustine publicatia americana Human Events.
Scrisoarea lui McCain – semnata de alti 19 senatori – precizeaza ca \”este de o importanta vitala ca membrii Congresului american sa ia masurile necesare pentru ca cele doua mari finantatoare din industria imobliara americana, Fannie Mae si Freddie Mac, sa opereze intr-o maniera sigura. Si mai important, Congresul trebuie sa asigure contribuabilul american ca este protejat in eventualitatea in care oricare dintre cele doua organisme vor pica\”.
Senatorul Barack Obama nu a semnat scrisoarea, precum niciun alt democrat.
2. Cum au fost sprijinite aceste institutii (agentii) financiare?
In martie 2008, Fannie Mae si Freddie Mac au primit acordul sa injecteze 200 mld dolari pe piata ipotecara americana
Biroul Federal de Monitorizare a Sectorului Imobiliar (Office of Federal Housing Enterprise Oversight -OFHEO-) a relaxat legislatia privind detinerile de capital pentru primele doua agentii de finantare imobiliara din SUA ca marime, Fannie Mae si Freddie Mac, permitandu-le sa injecteze 200 miliarde dolari in piata ipotecara, pentru a determina cresterea increderii investitorilor in piata afectata de criza creditelor care risca sa arunce economia americana in recesiune, scrie Reuters.
Autoritatea a anuntat ca le-a permis celor doua companii sa reduca de la 30 la 20% nivelul capitalurilor proprii pe care cele doua companii trebuie sa-l pastreze sub forma de rezerva peste necesarul minim de capital. OFHEO a anuntat ca are in vedere si alte reduceri.
Freddie Mac si Fannie Mae cumpara ipoteci si le transforma in valori imobiliare pe care le garanteaza. Se asteapta ca majorarea investitiilor Fannie Mae si Freddie Mac sa conduca la o crestere a increderii investitorilor in piata ipotecara secundara, afectata de o criza creditului care risca sa arunce economia americana in recesiune
3. Cum se incearca salvarea acestor agentii de finantare imobiliara, in mod gresit numite banci
Chiar dacă administraţia Bush a evitat să folosească termenul „naţionalizare”, analiştii sunt de părere că este o preluare de facto. Şeful trezoreriei americane a estimat că intervenţia guvernului va \”accelera stabilizarea pieţei imobiliare\”, prin reducerea costului împrumuturilor. Pentru a sublinia caracterul istoric şi magnitudinea acestei mutări, înaintea anunţului oficial, Paulson i-a informat atât pe candidaţii la fotoliul prezidenţial Barack Obama şi John McCain cât şi pe preşedintele George Bush.
În urma preluării, guvernul va face o injecţie de lichidităţi de până la 100 de miliarde de dolari în fiecare dintre cele două companii, pentru a permite o respectare a graficului de plăţi.
Mai mult, statul va cumpăra obligaţiuni ipotecare garantate. În primă fază, va fi achiziţionat un pachet de 5 miliarde de dolari. Până la sfârşitul anului viitor, statul le va pune de asemenea la dispoziţie o linie de finanţare nelimitată. Pe termen mediu, celor doi giganţi ipotecari le va fi permis să se dezvolte până la nivelul de 850 de miliarde de dolari fiecare, dar începând cu 2010, portifoliul urmează să fie redus cu 10% pe an, până la nivelul de 250 de miliarde de dolari fiecare. Oficialii speră ca astfel, riscurile pentru contribuabil vor fi diminuate.
Acţiunile ambelor companii vor fi în continuare tranzacţionate, dar acţionarii se confruntă cu perspectiva unei diluări masive a participaţiilor. Mutarea este văzută pozitiv de analişti şi de investitorii străini. Reprezentanţii Goldman Sachs au declarat că acesta este \”un pas important pentru piaţa ipotecară şi pentru economie în ansamblu\”.
4. Efecte financiare consecutive
Recentele evenimente de pe scena financiara americana au exercitat o presiune imensa asupra bancii centrale americane – Federal Reserve – care s-a transformat peste noapte in salvatorul mai multor giganti financiari.
Astfel, banca centrala a devenit cel mai cautat creditor din Statele Unite, dupa preluarea celui mai mare grup de asigurari din lume, American International Group (AIG) si dupa ce a investit deja sute de miliarde de dolari in valori mobiliare ipotecare, ca sa ajute institutiile financiare cu probleme, arata International Herald Tribune.
In loc sa isi pastreze rolul de reglementator al politicii monetare, Fed trebuie sa poarte acum mai multe palarii, cum ar fi cea de asigurator, de bancher de investitii si chiar de manager de fonduri de protectie impotriva riscurilor.
\”Este ceva unic, iar Fed nu a mai facut asa ceva vreodata\”, spune Allan Meltzer, profesor de economie la Universitatea Carnegie-Mellon si autor al unei istorii a Federal Reserve.
\”Daca ne intoarcem in 1921, cand fermele aveau probleme, iar Congresul se adresa Fed ca sa le salveze, banca centrala raspundea de fiecare data ca nu este treaba ei. Nu s-a considerat niciodata o agentie care sa raspunda tuturor scopurilor\”, explica Meltzer.
Fed a fost adesea descrisa ca o banca de ultima salvare, institutia care va imprumuta bani cand orice altceva a esuat.
Dar, prin cumpararea a aproape 80% din AIG in schimbul unui imprumut de 85 miliarde dolari, prin detinerea de valori mobiliare de 29 miliarde dolari candva ale Bear Stearns, Fed devine si un investitor de ultim moment.
Aceasta situatie pune Fed intr-o pozitie tot mai complicata si contradictorie. Federal Reserve devine responsabila atat de stabilizarea sistemului financiar, cat si de diminuarea pierderilor contribuabililor.
Aceste responsabilitati sunt mult mai conflictuale decat tensiunile traditionale din mandatul dual al Fed, de a mentine inflatia scazuta si de a reduce somajul.
Bilantul contabil al Fed se afla sub presiuni care cu un an in urma pareau inimaginabile. Vara trecuta, toate rezervele bancii centrale americane, cifrate la momentul acela la 800 miliarde dolari, erau in valori mobiliare ale Trezoreriei.
Pana saptamana trecuta, detinerile Fed in titluri ale Trezoreriei s-au micsorat la circa 300 miliarde dolari. Majoritatea celorlalte active erau sub forma de credite acordate bancilor si bancilor de investitii, care au ca garantii valori mobiliare mai riscante.
Intr-un semnal ce arata cat s-au micsorat rezervele disponibile ale Fed, Departamentul american al Trezoreriei a vandut titluri de stat de miliarde de dolari, ca sa furnizeze fonduri suplimentare bancii centrale americane.
Trezoreria a vandut valori mobiliare de 40 miliarde dolari miercuri, iar joi va vinde valori mobiliare de inca 60 miliarde dolari. Este sigur ca vor mai urma si alte actiuni de strangere de fonduri, estimeaza, in editia sa electronica, publicatia IHT.
Primul pas facut de Fed in teritorii pana atunci straine, a avut loc in martie, cand impreuna cu Departamentul Trezoreriei a impiedicat falimentul bancii Bear Stearns regizandu-i un mariaj peste noapte cu JPMorgan Chase.
Ca sa faca afacerea sa mearga, Fed a acceptat sa tina si sa administreze o cantitate imensa de valori mobiliare greu de vandut de la Bear Stearns, ca garantie pentru un credit de 29 miliarde dolari acordat bancii JPMorgan.
Fed a dezvaluit putin despre valorile mobiliare pe care le detine, dar pachetul ar putea include valori mobiliare in valoare de miliarde de dolari garantate cu ipoteci de pe piata creditelor cu grad mare de risc.
Concomitent, oficialii Fed au angajat firma de gestiune a fondurilor BlackRock sa administreze pachetul Bear Stearns, care figureaza ca \”Maiden Lane LLC\” in bilantul contabil al bancii centrale americane.
Dar, in timp ce oficialii Fed spun ca scopul lor este \”sa majoreze veniturile\” de pe aceste active, ei par sa nu fi facut inca nicio schimbare in portofoliu.
In septembrie, Federal Reserve a pus sub supraveghere federala si cele doua cele mai mari banci ipotecare din Statele Unite, Fannie Mae si Freddie Mac. Salvarea acestora a costat insa banca centrala aproximativ 200 miliarde dolari.
Punerea Fannie Mae si Freddie Mac, ce finantau 40% din creditele ipotecare din Statele Unite, sub controlul guvernului, a linistit investitorii, care se temeau de o noua degradare a pietei mondiale a creditelor, si a determinat o crestere a burselor, scria Les Echos, la momentul respectiv.
Uimitoarea preluare a gigantilor ipotecari de catre guvernul american i-a salvat de la un esec sigur, dar nu a putut sugera cum vor arata cele doua banci dupa ce ajutorul financiar al Statelor Unite va fi retras.
Dupa rezolvarea problemelor celor doua banci, insa, Federal Reserve a refuzat sa se implice in salvarea bancii de investitii Lehman Brothers. Falimentul bancii a creat adevarate calamitati pe pietele financiare mondiale, American International Group (AIG) devenind urmatoarea problema cu care Fed avea sa se confrunte.
Federal Reserve a nationalizat, practic, AIG, dupa acordarea unui ajutor financiar de 85 miliarde dolari in schimbul a 80% din actiunile asiguratorului.
Oficialii americani au explicat ca Federal Reserve a ales sa ajute AIG si nu Lehman deoarece operatiunile asiguratorului sunt atat de extinse incat falimentul acestuia ar fi antrenat pierderi financiare imense in plan international.
Grupul de asigurari care a cazut detine nenumarate miliarde de dolari in contracte de asigurare care ii protejeaza pe posesorii de obligatiuni de pierderi, in cazul in care creditele unei companii devin neperformante. AIG detine si active extinse pe piata imobiliara, care ar putea determina o scadere a pretului locuintelor daca noii gestionari ai companiei decid sa vanda repede.
Ultima decizie majora luata de Federal Reserve a fost de a injecta 180 miliarde dolari in pietele financiare, in cadrul unei actiuni comune, impreuna cu bancile centrale mondiale.
Comunicatul arata ca Fed a incheiat acorduri \”swap\” cu Banca Centrala Europeana si cu bancile centrale din Elvetia, Anglia, Japonia si Canada.
Totusi, prabusirea institutiilor si a sistemului financiar continua, la un an de zile de la declansarea crizei, ce a inceput pe segmentul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc.
5. Efecte juridice si responsabilitati
In sept-oct., 2008, FBI investighează patru mari instituţii finaciare al căror colaps a dus la alocarea din bugetul public a peste 700 de miliarde de dolari, într-un plan menit să prevină agravarea situaţiei . Ancheta vizează giganţii impotecari Fannie Mae şi Freddie Mac, asiguratorul AIG şi banca de investiţii Lehman Brothers, relevă surse din cadrul agenţiei guvernamentale.
Demersul FBI a fost făcut public marţi, când în Congres au început dezbaterile privind planul anti-criză al administraţiei Bush, în valoare de 700 de miliarde de dolari. In cazul adoptării acestor măsuri, executivul american ar achiziţiona active devalorizate ale instituţiilor financiare aflate în impas. Măsura vizează deblocarea mecanismului de credit şi stabilizarea pieţei americane si internaţionale.
În ultimele săptămâni Guvernul a naţionalizat principalii jucători de pe piaţa ipotecară, Fannie Mae şi Freddie Mac, în timp ce Rezerva Federală a acordat un împrumut de 85 de miliarde de dolari pentru AIG, aflat în criză de lichiditate.
Sursa mentionata a subliniat ca cercetarile se afla intr-o faza preliminara si se concentreaza pe managerii care le conduc.
Directorul FBI, Robert Mueller, a anuntat, in urma cu o saptamana, ca un numar de 24 de companii financiare mari sunt supuse anchetei, dar nu a dat numele acestora.
Cercetarea axata pe cele patru companii financiare a fost facuta publica in momentul in care Guvernul si Congresul negociaza un plan de rascumparare de 700 miliarde dolari, care va acorda Executivului ample posibilitati de a achizitiona active ale companiilor afectate de criza.
Fannie Mae şi Freddie Mac au primit citaţie din partea marelui juriu federal al statului New York, sub acuzaţia de practici contabile frauduloase, după ce săptămâna trecută FBI a dezvăluit că anchetează cele două instituţii ipotecare. Citaţia a fost emisă de Procurorul districtului Manhattan în timp ce Comisia de Supraveghere a Pieţei de Capital le-a cerut celor două companii să păstreze intacte evidenţele contabile şi arhiva.
Investigaţiile guvernamentale vizează activităţile Fannie Mae şi Freddie Mac începând cu 2007. Criticii pun la îndoială încă de demult practicile contabile ale celor doua companii. În Noiembrie anul trecut, publicaţia Fortune dezvăluia că metodele contabile de la Fannie Mae maschează pierderi potenţiale şi credite neperformante.
În urmă cu câţiva ani cele două instituţii ipotecare, care azi fac obiectul unei investigaţii federale au fost forţate să rescrie bilanţurile contabile în urma unor nereguli sesizate de autorităţile fiscale. Corecţiile se refereau la venituri supraestimate de nivelul miliardelor de dolari. Scandalul a dus atunci la demisia celor doi directori executivi ai Fannie Mae şi Freddie Mac. Alte nume importante dintre cele 26 care fac obiectul investigaţiilor FBI sunt AIG, Lehman Brothers, IndyMac şi Countrywide Financial, fost prim creditor ipotecar deţinut acum de Bank of America.
Concluzie
Avem de a face cu efectul unor masuri populiste de natura egalitarist socialista, deci cu efecte distrugatoare intr-o economie capitalista si in final corectate tot printr-o „la loc comanda” de acelasi tip, sprijinul dat de stat fiind suportat de cetatenii american, dar de data aceasta de cei buni platnici, care aduc venituri bugetului.
Cam asta este esenta falimentului celor doua banci si a sprijinului generos dat de stat, care insa cred ca trebuie sa acceptam ca nu prea avea ce sa faca altceva.