caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Un cetățean al Republicii Moldova câștigă dreptul de proprietate la CEDO

de (24-10-2008)

• Potrivit sentinţei Curții Europene a Drepturilor Omului – CEDO, autorităţile trebuie să-i plătească unui orheian peste 30 de mii de euro.
• Recent, CEDO a început examinarea demersului depus de către patru refugiaţi transnistreni.
• CEDO a respins un dosar „de milioane” contra Moldovei.

Reclamantul este Boris Prepeliţa din oraşul Orhei. El a fost deportat de către autorităţile sovietice, iar casa familiei sale a fost confiscată. În 1998, reclamantul a iniţiat proceduri judiciare în vederea restituirii imobilului confiscat. La 27 noiembrie 1998, Judecătoria din Orhei a satisfăcut pretenţiile reclamantului şi a obligat consiliul local să evacueze locatarii casei şi să le asigure cu locuinţă.

Pe motivul că hotărârea, care a devenit executorie, nu se îndeplinea, la 10 ianuarie 2003, reclamantul a propus consiliului local să-i plătească valoarea în bani a casei, pe care el a estimat-o la 80 mii de lei ($8000). Consiliul a respins propunerea reclamantului, invocând faptul că, potrivit datelor oficiale, valoarea casei era de peste 15,5 mii lei. După examinări îndelungate şi estimări periodice ale valorii imobilului, care nu conveneau ba unei părţi, ba alteia, fostul deportat s-a plâns la CEDO.

Curtea Europeana a stabilit că bărbatului i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil şi protecţia proprietăţii. Conform hotărârii CEDO, timp de trei luni statul trebuie să-i restituie casa sau să-i dea 25 de mii de euro în locul imobilului. Pe lângă asta lui trebuie să i se mai achite 8500 de euro în calitate de despăgubiri, transmit agenţiile de ştiri.

Recent, CEDO a început examinarea demersului depus de către patru refugiaţi transnistreni, împotriva Moldovei şi Federaţiei Ruse, ei reclamând că nu au fost asiguraţi cu spaţiu locativ. Potrivit preşedintelui Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, Anatolie Bâzgu, CEDO a găsit admisibil demersul Olaru, Gusan, Lungu şi Racu împotriva R. Moldova, dar a declarat inadmisibilă partea care se referă la Federaţia Rusă. Sursa citată a mai menţionat că aceasta este prima cerere examinată de CEDO din cele peste 100 de demersuri expediate de către persoanele intern deplasate din raioanele de est ale Republicii Moldova.

Demersul a fost înaintat în octombrie 2005. Reclamanţii au acuzat încălcarea drepturilor la proprietate, la un proces echitabil şi la un recurs efectiv. Ei au cerut despăgubiri morale în sumă de câte 50 mii euro din partea Moldovei şi 150 mii euro din partea Federaţiei Ruse pentru fiecare.

Refugiaţii sunt siguri că toţi cei peste 100 de reclamanţi vor obţine câştig de cauză şi vor primi despăgubirile cerute. „După ce vom câştiga la CEDO, vom solicita Procuraturii Generale să iniţieze procese de regres împotriva funcţionarilor, care au încălcat prin acţiunile lor dreptul persoanelor intern deplasate la un trai decent”, a spus Anatolie Bâzgu.

Preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni susţine că reclamaţii vor insista ca CEDO să examineze şi demersul împotriva Federaţiei Ruse. Ei consideră că, anume din cauza acţiunilor Federaţiei Ruse, au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele din Transnistria. „Prin hotărârea în cazul Ilaşcu vs. R. Moldova şi Federaţia Rusă, CEDO a confirmat că Rusia a susţinut militar, economic şi politic conflictul transnistrean”, a menţionat Anatolie Bâzgu.

Nu demult CEDO a respins un dosar „de milioane” contra Moldovei. Acesta a fost depus de omul de afaceri Victor Salinschi, care pretindea despăgubiri de circa 2 mln. lei, transmite DECA-press.

Businessmanul achiziţionase, la o licitaţie din 2 iunie 1999, un imobil cu destinaţie industrială pentru care a plătit preţul stabilit de 212 mii lei. Ulterior, în baza unui acord de transfer al bunurilor, imobilul a fost preluat de către Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) în contul datoriilor companiei conduse de Victor Salinschi. Reclamantul a solicitat oficiului cadastral teritorial să înregistreze imobilul achiziţionat, dar acesta, pe 19 ianuarie 2000, a respins cererea de înregistrare pe motiv că contractul de vânzare-cumpărare nu a fost autentificat notarial. Dat fiind faptul că IFPS a respins demersurile reclamantului în vederea participării IFPS la autentificarea notarială a contractului în cauză, reclamantul a depus o plângere împotriva acestuia în procedură administrativă.

Victor Salinschi a pierdut procesul şi a decis să se plângă la CEDO pe motiv că i s-a fi încălcat dreptul la protecţia proprie¬tăţii. Instanţa însă a considerat întemeiate argumentele Guvernului precum că businessmanul nu a epuizat toate căile interne de atac prevăzute de legislaţia în vigoare.

Până acum Moldova a pierdut peste 120 de procese la CEDO, în urma cărora trebuie să achite circa 5 milioane de euro, transmite InfoPrimNeo.

Problema în cauză a constituit obiectul unor discuţii la Guvern. Premierul de atunci Vasile Tarlev a spus că este necesar să se aplice sancţiuni persoanelor care se fac vinovate de condamnarea Guvernului de către CEDO şi de a face tot ce este posibil pentru a reduce numărul cauzelor intentate la Curte. El a cerut conducerii Ministerului Justiţiei să întreprindă acţiuni radicale pentru ca prejudiciile financiare şi morale ale statului să fie recuperate din contul persoanelor responsabile.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Radio Iasi – castigator al Premiului Parlamentului European pentru Jurnalism

Bucuresti, 21 Octombrie 2008 - Jurnalistii de la Radio Iasi, Mircea Radu Lipovan si Andreea Manzat, au castigat pe 17...

Închide
3.145.48.8