In anul XIX al regasirii europene si democratice a Romaniei, Regele Mihai implineste, astazi, 87 de ani. In ochii sai se citeste limpede nu serenitatea desprinderii de zbuciumul lumii, ci ingrijoarea pentru Tara si Oamenii ei, pentru vremurile de incercari, care nu ne parasesc. Pentru felul neingaduit de superficial in care sunt luate libertatile si democratia, pentru dispretul crescand fata de institutii si pentru modelul deplorabil oferit de cei care isi ignora raspunderile fata de conducerea treburilor publice.
In aceasta zi, imi fac datoria sa afirm cateva dintre motivele pentru care Romania are nevoie sa rememoreze si sa pretuiasca rolul jucat de Regele Mihai in devenirea ei istorica si institutionala, in marea familie a europenitatii:
1) Familia Regala este cea mai veche institutie europeana a Statului roman, implinind 142 de ani anul acesta.
2) Regele Carol I a fost primul sef de Stat (european la modul propriu) al Romaniei. I-au urmat alti trei, toti membri ai Familiei lui.
3) Dinastia regala incarna statul atunci cand am devenit, pentru prima oara in istoria noastra, tara suverana si independenta, cu numele de Romania, in anul 1881.
4) Modernizarea tarii (neincheiata pana astazi) a fost inceputa de un stramos al Regelui Mihai I.
5) Profesionalizarea politicii, a armatei, a economiei, a administratiei, a educatiei, criterii de baza ale UE, au fost incepute de Carol I.
6) Regele Mihai este ultimul sef de Stat care a plecat din iadul de dincoace de Cortina de Fier, in ziua de 3 ianuarie 1948, reprezentand ultimul bastion al Europei democratice si occidentale in zona.
7) Intre 1948 si 1989, Regele Mihai a sustinut, pana la suprapunere, principiile pe care Romania le promoveaza astazi, in calitate de membru al UE. A facut-o intr-o vreme in care generatia noastra canta „Salut voios de pionier”.
8) Din decembrie 1989 incoace, Regele Mihai este unul dintre rarii oameni publici din Romania care a avut, in mod constant, un comportament european. Iar aceasta da respectabilitate Statului roman, chiar daca Regele nu este seful de Stat in functiune.
9) TAB-urile cu care a fost oprit in 1990, pe soseaua Bucuresti-Pitesti, au vrut sa-l opreasca nu doar pe Regele Mihai I, ci jonctiunea Romaniei cu Uniunea Europeana si NATO.
10) Un milion de oameni din strada, la Pastele din 1992, doreau o Romanie europeana. Acei oameni nu erau cuprinsi de „delir monarhic”, asa cum s-a spus mai pe urma.
11) In 1997, 2002 si de atunci incoace, a trecut peste multe in sufletul lui, pentru a fi de folos tarii; a crezut ca este mai bine asa, ca Romania va intra mai usor in familia demna a natiunilor libere daca el procedeaza astfel.
12) Din 2001 incoace, Familia pe care Regele o conduce a avut mii de angajamente, pentru consolidarea institutiilor tarii si pentru respectabilitatea ei.
13) Dusmanii Romaniei si ai destinului ei european i-au luat totul: tronul, bunurile personale, tineretea, 60 de ani de viata, dreptul de a sta acasa la el, sansa de a continua opera dinastiei legitime. Nimeni nu il mai poate „rasplati” cu ceva. Ar fi suficient daca nu ne-ar mai juca feste memoria. Mai ales ca Europa are, si ea, amnezii multiple.
14) Regele Mihai era sef de Stat acum 81 de ani, o vreme la care nici unul dintre oamenii politici de astazi nu erau inca nascuti.
15) Regele Mihai este dinastic legat de Europa, prin sute de conexiuni, fiind la el acasa in aproape orice tara europeana ar merge.
16) Destinul lui poarta in orice conditii si in orice imprejurare samburele de identitate nationala si de statalitate, fara de care Romania nu se va putea regasi pe sine pe de-a intregul, iar aceasta este o constatare de bun-simt.
17) Uniunea Europeana are ea insasi nevoie de identitate si de legitimitate. Un astfel de om, atata vreme cat Dumnezeu il tine in viata, este un argument vibrant al Romaniei in Europa. Mai ramane doar ca elita romaneasca sa asume acest lucru.
18) A avut stoicismul de a fi suportat, din 1989 incoace, toate manifestarile publice ostile, cu nimic meritate, care au dovedit lumii, din nefericire, ca Romania poate fi o tara mica si „originala”, plina de surprize neplacute.
19) Exilul lui scuza Romania anilor cat el a fost in exil, recomandand-o astazi pentru Europa.
20) El este Regele Mihai.
Palatul Elisabeta, 25 octombrie 2008
Pentru Majestatea Sa Regele Mihai I cu ocazia Zilei de nastere 25 Octombrie urez:
„La Multi Ani”
cu sanatate
si
cu revenirea cat mai repede
pe Tronul Romaniei !
Romania republicana este sufocata de:
1) mari nedreptati,
2) mari lipsuri,
3) mari greutati,
4) marea saracie,
5) mari abuzuri,
6) mari ilegalitati,
7) uriase evaziuni fiscale,
8) uriase hotii,
9) uriase excrocherii,
10) vasalitatea fata de Noul Stapan si Invadator al Romaniei
CIA inlocuit Vechiul Stapan si Invadator al Romaniei – KGB,
11) Noua Politie Politica
ce a continuat Securitatea,
12) Marea Coruptie,
13) Mafia PSD & co
ce a continuat nomenclatura P.C.R.,
14) etccccccc.
Traiasca Regele Mihai I !
Cu toata consideratia si speranta,
EXP.: somer [din cauza 11)] Ioan Todiroae (Satul Timisesti, Judetul Neamt)
In Europa monarhia s-a dovedit benefica atit moral cit si patriotic. Sa numim doar Norvegia, Anglia. Cred ca, daca am fi supusii Majestatii Sale, am cauta sa fim la inaltimea altor popoare conduse de monarhii. Am (re)descooperi latura buna din noi.