Pot fi acestea negative?
Injoncţiuni
Părinţii transmit copiilor mesaje în circumstanţe foarte variate. Uneori aceste mesaje provin dintr-o latura a părintelui care este nefericită, anxioasă, dezamăgită, frustrată. Deşi aceste mesaje pot părea iraţionale, ele sunt perfect plauzibile pentru acea parte a părintelui care le transmite şi pot fi contracarate. Aceste tipuri de mesaje poartă numele de injoncţiuni.
Ce injoncţiuni cunoastem?
Lista injoncţiunilor este nelimitată însă exista o serie extrem de frecventă, printre care:
Nu
Această injoncţiune este dată de părinţii care se tem. Datorită fricii ei nu le permit copiilor să facă lucruri normale, obişnuite: \”nu alerga\”, \”nu te căţăra\”, \”nu urca scările\”. Uneori, aceşti copiii care primesc acest mesaj nu au fost doriţi şi au activate în părinţi dorinţa ca aceşti copii să nu existe. Apoi, pe fondul vinovăţiei generate de aceste dorinţe şi al panicii, comportamentul părinţilor devine supraprotector. Alteori, acest comportament apare pe fondul unei pierderi anterioare prin boală sau accident, iar părintele care nu şi-a dus la capăt doliul după acea pierdere va încerca să prevină repetarea situaţiei limitând comportamentul explorator şi iniţiativele copilului în orice direcţie. Aceşti copii vor creşte cu ideea că nimic din ce fac nu e bine şi nu vor avea încredere în propria capacitate de decizie.
Nu fi
Acesta este printre cele mai letale mesaje. El poate fi transmis direct, exprimând faţă de copil dorinţa de a nu fi fost născut sau indirect, accentuând la nesfârşit sacrificiile făcute de părinţi. Există mai multe căi de inducere a acestui mesaj, chiar şi fără cuvinte, non-verbal, prin absenţa contactului fizic, a mângâierii, prin neparticipare şi neîmpărtăşire emoţională, prin abuz fizic. Acest mesaj este foarte des implicit când mama moare la naştere sau când naşterea a fost dificila. Orice afirmaţie care are conţine ideea că fără copil viaţa părinţilor ar fi fost mai bună, conţine injoncţiunea Nu fi.
Nu fi apropiat
Dacă un părinte descurajează iniţiativele de apropiere ale copilului, copilul va percepe mesajul Nu fi apropiat. Absenţa sau deficitul de contact fizic, încurajări, laude, aprecieri pot conduce la o astfel de interpretare din partea copilului. Pierderea unei persoane cu care copilul avea o relaţie apropiată îl poate conduce pe copil să tragă concluzia că nu merită să te apropii, să fii apropiat pentru că la un moment dat oamenii mor şi atunci vei suferi şi decide să nu mai fie niciodată apropiat de nimeni.
Nu fi important
Dacă unui copil nu i se permite să vorbească şi este desconsiderat el poate să resimtă mesajul Nu fi important. Acest mesaj poate fi foarte uşor transmis şi în mediul şcolar unde criteriile de evaluare pot include multe desconsiderări şi prejudecăţi.
Nu fi copil
Acest mesaj este dat de părinţii care solicită din partea copiilor îndeplinirea unor sarcini corespunzătoare unei vârste superioare sau inadecvate pentru acel statut, cum ar fi acela de a avea grija de fraţi mai mici. El este transmis şi în cazul în care părintele urgentează dobîndirea achiziţiilor specifice diferitelor niveluri de dezvoltare ale copilului sau când i se spune că doar copiii plâng şi copilul este recompensat pentru comportamente de adult.
Nu creşte
Aceste mesaj este frecvent transmis de mame ultimului copil născut. El este dat şi de taţi fetelor aflate la vîrsta pubertăţii cînd propriile lor trăiri sexuale îi pot speria. Atunci ei pot pune limite excesiv de severe care nu se regăsesc la alte fetiţe de acea vîrstă, care să controleze: aspectul fizic, vestimentaţia, interacţiunea cu persoane de sex opus. Sau ei pot deveni distanţi în această perioadă din viaţa fiicelor lor aşa încît ele pot trage concluzia că dacă vor creste tata nu le va mai iubi.
Nu avea succes
Acest mesaj este transmis de părinţii care nu acceptă să piardă nici un fel de joc în fata copiilor şi se retrag în acel moment. Astfel copiii pot înţelege că dacă vor cîştiga nu vor mai fi iubiţi. Un părinte perfecţionist care critică constant copilul poate comunica ideea că acel copil nu este în stare să facă nimic ca lumea şi aceasta se poate traduce prin Nu avea succes.
Nu fi tu
Acest mesaj este cel mai des transmis copiilor care aparţin sexului opus dorinţei părinţilor. Consecinţa este dezvoltarea unor trăsături specifice sexului dorit de părinte.
Nu fi sănătos
Dacă părintele este foarte disponibil atunci cînd copilul este bolnav şi indisponibil atunci cînd acesta este sănătos atunci acest comportament va transmite profund mesajul de a nu fi sănătos. Daca comportamentele nesănătoase sunt recompensate sau dacă imitarea unor comportamente nesănătoase nu este corectată, atunci există şanse mari pentru a trage această concluzie: Nu fi sănătos.
Nu aparţine
Daca părinţii se comportă constant că şi cum ar trebui să se afle în altă locaţie decît cea în care sunt, va fi dificil pentru copil să ştie unde aparţine.