Într-o campanie electorală care devine din ce în ce mai dură odată cu apropierea alegerilor, John McCain a luat o pauză şi a glumit, împreună cu Barack Obama, la un dineu caritabil din New York:
“Ştim cu toţii că Senatorul Obama este gata de orice eventualitate, chiar şi de posibilitatea unei reveniri subite şi dramatice a pieţei. Mi se spune că la primul semn de recuperare, îşi va suspenda campania şi va zbura imediat în Washington pentru a rezolva această criză.”
Gluma, însă, conţine şi un adevăr pe care republicanii nu îl găsesc prea amuzant. Media tuturor sondajelor naţionale, calculată la 17 octombrie de RealClearPolitics, arată că Obama îl depăşeşte pe McCain cu aproape 7 procente, un handicap greu de recuperat în doar câteva săptămâni. Lucrurile au luat o întorsătură nefavorabilă pentru McCain după înrăutăţirea crizei financiare din Statele Unite, pe care democraţii au legat-o de controlul insuficient al pieţei libere promovat de republicani.
McCain şi-a suspendat campania electorală timp de câteva zile pentru a reveni în Senat şi a încerca să-şi convingă colegii să voteze pentru o lege de recuperare a economiei, însă nici această mişcare nu pare să-i fi adus mai multe voturi.
Distanţa dintre cei doi candidaţi la nivel naţional este vizibilă şi în state. Strategia iniţială a lui McCain era, mai mult sau mai puţin, câştigarea statelor care au votat cu Bush în 2000, însă popularitatea senatorului din Illinois este în creştere chiar şi în unele regiuni tradiţional conservatoare, cum ar fi Carolina de Nord şi Virginia. Ultimele sondaje indică un avantaj minor al lui Obama în faţa lui McCain în aceste state şi, dacă alegerile ar avea loc astăzi, este foarte probabil că senatorul din Arizona ar pierde.
Obama va încerca să păstreze avansul şi are resursele financiare pentru a face acest lucru: candidatul democrat a adunat mult mai mulţi bani decât McCain şi îi cheltuie inclusiv în state pe care republicanii le considerau uşor de câştigat doar câteva luni în urmă. Mai mult, Obama poate cumpăra mai mult timp la televizor: la 29 octombrie, microbiştii vor vedea un spot electoral de o jumătate de oră, cumpărat de campania senatorului exact in mijlocul finalei campionatului de baseball – anul trecut, mai mult de 20 de milioane de americani erau în faţa televizoarelor în timpul acestui eveniment.
McCain: piatra de moară George Bush
În privinţa strategiei electorale, Obama va continua să acuze administraţia lui George W. Bush de cauzarea crizei financiare şi îl va lega constant pe McCain de preşedintele nepopular. În plus, democratul îşi va promova proiectele sociale, cum ar fi un sistem public de asigurare medicală, ajutarea familiilor care au fost nevoite să renunţe la case din cauza creşterii dobânzilor ipotecare şi reducerea impozitelor pentru familiile social vulnerabile şi din clasele mijlocii. Este clar că dimensiunea economică domină, deşi Obama nu uită să menţioneze că vrea să retragă trupele americane din Irak.
McCain încearca să redevină competitiv printr-o serie de mişcări. În primul rând, va continua să o promoveze pe Sarah Palin, candidata la postul de vice-preşedinte. Palin, o guvernatoare extrem de populară în Alaska, a mobilizat nucleul conservator al Partidului Republican, care era sceptic în privinţa unor proiecte legislative ale lui McCain. Mamă a cinci copii şi parte din mişcarea americană anti-avort, Palin pare să atragă foarte mulţi oameni simpli conservatori care nu au reuşit până acum să găsească ceva în comun cu elitele politice americane.
Deşi guvernatoarea nu a avut performanţe impresionante în timpul unor interviuri naţionale, când nu a reuşit să numească cel puţin două cazuri decise de Curtea Supremă a Americii, se pare că McCain a făcut o alegere bună care a consolidat susţinerea dreptei americane şi i-a permis să îşi întoarcă atenţia spre convingerea centriştilor. Nu este clar, însă, dacă alegătorii indecişi vor vota pentru republicani din cauza guvernatoarei Palin, mai ales în contextul unor acuzaţii de corupţie la adresa acesteia care au apărut în ultimele săptâmâni în Alaska şi care au redus din imaginea acesteia ca luptătoare împotriva nepotismului din interiorul birocraţiei şi chiar din cadrul Partidului Republican, al cărei membră este.
În al doilea rând, candidatul Republican va încerca să convingă alegătorii americani că Obama nu are nici experienţa şi nici caracterul necesar unui preşedinte. Senatorul din Arizona a declarat că Obama nu se va putea descurca în special în domeniul politicii externe şi vorbeşte constant despre naivitatea democratului în domeniul relaţiilor cu unii parteneri americani cum ar fi Pakistan-ul şi Canada. Este remarcabil, spune McCain, că Obama a anunţat în avans că va bombarda baze teroriste din Pakistan fără a consulta guvernul local şi a declarat că va revizui acordul de schimb economic liber cu ţara-vecină din nord deşi Statele Unite şi Canada, spune McCain, au profitat în urma acestuia.
Trecutul vulnerabil al lui Obama
În privinţa caracterului lui Obama, campania lui McCain şi unele organizaţii conservatoare neafiliate acesteia au lansat o serie de atacuri care ar demonstra că Obama a interacţionat şi interacţionează cu persoane suspicioase şi periculoase. Cea mai mediatizată legătura a fost cea dintre senatorul din Illinois şi William Ayers, un fost lider al organizaţiei teroriste de stânga The Weather Underground, care în anii ’60 şi ’70 a bombardat Pentagonul şi alte clădiri guvernamentale pentru a protesta războiul din Vietnam. Ayers şi Obama au lucrat în aceeaşi organizaţie non-guvernamentală din Chicago (Woods Fund) şi McCain l-a acuzat că şi-a început cariera politică în casa lui Ayers. Obama a declarat că aceste contacte nu au avut nici o legătură cu activităţile precedente ale lui Ayers, care a devenit, între timp, profesor de educaţie la o universitate din Chicago.
Altă persoană din trecutul lui Obama – preotul Jeremiah Wright – apare, de asemenea, în mai multe spoturi publicitare ale republicanilor, deşi această legătura a fost făcută iniţial de Hillary Clinton şi a încetat să fie promovată la fel de intens. Wright a fost preotul lui Obama timp de 20 de ani până când senatorul a încetat să fie membru al bisericii acestuia în timpul campaniei electorale pentru a evita lovituri de imagine. Acesta a declarat la un moment dat că negrii americani ar trebui să blesteme America. Obama, însă, spune că declaraţiile nu corespond opiniilor sale şi că legăturile cu Wright au fost şi rămân pur spirituale.
Toate acuzaţiile şi conflictele dintre cele doua campanii au ieşit la suprafaţă în timpul celor trei dezbateri prezidenţiale şi a celei vice-prezidenţiale. McCain începuse să cadă în sondaje până la începutul primei dezbateri şi trebuia să câştige pentru a reduce din handicap. Obama, însă, a avut performanţe bune, cu excepţia unor momente în timpul ultimei dezbateri, când un McCain mai energic şi agresiv a atacat pe toate fronturile. Candidatul republican a vorbit despre Ayers, despre lipsa de experienţă a lui Obama, şi a dezvăluit altă temă pe care o va dezvolta în ultimele două săptămâni: acuzaţia că Obama vrea să redistribuie venitul americanilor conform unor principii cvasi-socialiste.
Astfel, americanii au aflat despre Joe the Plumber (Joe instalatorul), care a devenit un fel de vedetă naţională după ce a fost menţionat de mai mult de 20 de ori în timpul dezbaterii. Joe Wurzelbacher, pe care se pare că îl cheamă Samuel şi care nu are licenţă de instalator (deşi acesta a declarat că lucrează pentru o companie şi nu are nevoie de ea), -a întrebat pe Obama în timpul unei întâlniri cu alegătorii de ce va trebui să sufere financiar după ce a lucrat toată viaţa ca instalator şi a reuşit să cumpere o afacere. Aceasta va face mai mult de 250 de mii de dolari pe an şi, conform planului democratului, îl va plasa într-o categorie care trebuie să plătească impozite mai mari. Obama a răspuns că crede că redistribuirea venitului este o politică bună, lucru destul de nepopular într-o ţară care urăşte puţine lucruri mai mult decât impozitele. McCain a prins această ocazie şi l-a oferit pe Joe the Plumber ca un exemplu pentru a argumenta că planul de impozitare a lui Obama va pedepsi oamenii cu iniţiativă care lucrează toată viaţa şi reuşesc în sfârşit să facă mai mulţi bani.
După numeroase atacuri şi acuzaţii din partea ambelor campanii, care au creat mai multă confuzie decât claritate pentru alegători, se pare că întebarea lui Joe a reuşit să contureze, până la cele mai mici detalii, diferenţele majore dintre Barack Obama şi John McCain.
La 4 noiembrie, cetăţenii americani vor avea de ales dintre o guvernare de centru-stânga şi una de centru-dreapta, şi dintre controlul absolut al executivului şi legislativului de Partidul Democrat sau unul divizat între cele două partide. În ciuda semnificaţiei istorice a candidaturii lui Barack Obama, care vrea să unească o ţară foarte divizată pe principii ideologice, şi a prezenţei unui fost prizonier de război şi a unui republican care se ceartă des cu propriul partid, alegerile vor avea doi candidaţi convenţionali care reprezintă principiile de bază ale partidelor pe care le reprezintă.
Cristian Canţîr este doctorand în politologie la University of Kansas. Este originar din Chişinău.
excelent articol!