caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Criza financiară lovește din plin Ungaria

de (18-10-2008)
Moneda ungară - forintul - se depreciază rapidMoneda ungară – forintul – se depreciază rapid

Cea mai gravă criză finaciară din ultimele decenii cu care ne-a averttizat încă în ianuarie, omul de afaceri american George Soros, începe să fie simţită şi în Ungaria, în aceasta ţară, care lipsită de resurse de materii prime şi fără rezerve valutare însemnate, întotdeauna a fost foarte vulnerabilă din punct de vedere financiar-economic.

Prima victimă pare să fie Banca Unicredit – pe locul şapte între băncile ungare cu 100 de sucursale în ţară – care recent a anunţat suspendarea deschiderii unor noi sucursale în Europa Centrală şi ridicarea capitalului cu 6,6 miliarde euro, dar efectele crizei internaţionale ating deja chiar sfera bugetelor casnice.

Dacă acum două-trei luni omul de rând putea să cumpere un euro pentru 232 de forinţi, cursul valutei europene a ajuns deja la 260-280 forinţi pentru un euro. Întrucât dobânda depunerilor în forint depăşeşte cu mult pe cea practicată în cazul dolarului sau al francului elveţian, mii de cetîţeni au considerat până acum, că este mai rentabil ridicarea unor imprumuturi bancare în franc elveţian, decât în forint. Dar deprecierea valutei naţionale poate să aibă urmări grave în rândul cetăţenilor îndatoraţi în valuta elveţiană.

Bursa din Budapesta abia în ultimele săptămâni a început să reacţioneze mai pronunţat la veştile negative venite din diferitele părţi ale lumii. Firmele care suferă cel mai mult sunt cele două companii ungare – MOL şi Banca OTP – care în ultimii ani au început să joace un rol mai important în întreaga regiune central-europeană, dar mai ales în ţările postcomuniste. Valoarea acţiunilor OTP-lui a scăzut cu aproape 70%, iar cele ale MOL-lui, cu peste 50%.

La 18 octombrie când scriu aceste rânduri, este imposibil să facem nişte pronosticuri. Este posibil ca luni cursul unui euro să ajungă la peste 300 de forinţi, ceea ce ar însemna înruinarea unor mulţimi, care au credite rambursabile în valute străine, în special în franci elveţieni, dar şi contrariul: revenirea cursului la aproape 250 de forinţi per euro.

În orice caz, sîmbătă la Budapesta a avut loc un eveniment fără precedent în ultimii 18 ani, deci de la prăbuşirea regimului totalitar. În sala festivă a academiei Ungare de Ştiinţă, liderii tuturor partidelor politice parlamentare împreună cu elita financiară şi reprezentanţii patronilor, respectiv ai angajaţilor, în total 65 de actuali şi foşti factori de decizie, au dezbătut la iniţiativa primului ministru Ferenc Gyurcsány, măsurile posibile, necesare pebntru evitarea falimentului naţional şi înlăturarea efectelor crizei.

Chiar dacă la această reuniune au ieşit la suprafaţă toate divergenţele politice, într-o singură problemă participanţii au ajuns la un consens: se impune luarea unor măsuri imediate pentru sigurarea stabilităţii valutei naţionale.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Teatrul național ‘Radu Stanca’ din Sibiu în turneu la Liverpool

ProFusion International Creative Consultancy brings to Liverpool two extraordinary productions of the prestigious ‘Radu Stanca’ National Theatre of Sibiu, Romania....

Închide
3.138.178.162