caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

„Protectia europeana a Drepturilor Omului si Procesul penal roman”

de (20-10-2008)

Luni la ora 15:00 a fost lansata cartea „Protectia europeana a drepturilor omului si procesul penal roman” a domnului judecator Mihail Udroiu si a domnului profesor univ. dr. Ovidiu Predescu. Evenimentul, organizat de editura C.H.Beck, se va desfasura in amfiteatrul Institutului National al Magistraturii de pe B-dul Regina Elisabeta, nr. 53, sector 5, Bucuresti.

Tratatul va fi prezentat de catre cei doi autori, directorul editorial al Editurii C.H. BECK, domnul profesor univ. dr. Valerian Cioclei, precum si de catre alte personalitati din domeniul juridic. Printre invitatii de seama la acest eveniment se numara: domnul Catalin Marian Predoiu, Ministrul Justitiei, doamna Laura Codruta Kovesi, procuror general al Romaniei, domnul Gavril Iosif Chiuzbaian, Presedintele Uniunii Juristilor din Romania si multe alte nume sonore din domeniul justitiei.

„Tratatul de fata este o carte fundamentala pentru dreptul penal si pentru dreptul procesual penal roman. Cartea ni se infatiseaza ca un examen al acestor ramuri esentiale ale sistemului juridic roman in lumina exigentelor europene privitoare la protectia drepturilor si libertatilor fundamentale”, declara domnul profesor univ. dr. Corneliu Birsan, judecator CEDO.

Prima parte a tratatului „Protectia europeana a drepturilor omului si procesul penal roman” detaliaza principiile aplicabile in materia protectiei europene a drepturilor omului prin raportare la sistemul creat in cadrul Consiliului Europei, in care rolul central este detinut de Conventia europeana si de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, cat si modul de realizare a protectiei drepturilor fundamentale in cadrul Uniunii Europene si in jurisprudenta Curtii de la Luxembourg.

In partea a doua sunt reliefate diferite ipostaze de protectie a drepturilor omului prin raportare la dreptul penal roman. Sunt abordate, printre altele, problematici ca: dreptul la viata (inclusiv situatia legitimei aparari in vederea protejarii proprietatii), principiile legalitatii si neretroactivitatii legii penale cu aplecarea speciala asupra interzicerii jurisprudentei retroactive in mallam parte, protectia vietii private sau de familie in care o importanta deosebita a ocupat expulzarea ori implicatiile criminalitatii informatice in acest domeniu, libertatea de exprimare, in special in ceea ce priveste presa sau administrarea justitiei.

Partea a treia a tratatului analizeaza protectia europeana a drepturilor omului in cadrul procedurilor penale si stadiul actual al legislatiei romane. Sunt astfel analizate standardele europene in materia protectiei libertatii persoanei, a dreptului la un proces echitabil, a vietii private precum si garantiile procedurale din dreptul intern.

„Este de dorit ca acest tratat sa stea pe masa de lucru a oricarui specialist care activeaza teoretic sau practic in domeniul judiciar penal. Atat pana la aparitia unor noi coduri, cat si dupa aceea, consideram ca va fi benefic sa deschidem cat mai des paginile acestei carti”, aprecia domnul prof. univ. dr. Nicolae Volonciu.

Despre autori:

Mihail Udroiu – judecator, membru al Comisiei de redactare a proiectului noului Cod de procedura penala, precum si al Comisiei de redactare a proiectului noului Cod penal, din cadrul Ministerului Justitiei; formator in cadrul Institutului National al Magistraturii la disciplinele drept procesual penal si metodologia actului de justitie.
Ovidiu Predescu – profesor universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii „George Baritiu” Brasov; redactor-sef adjunct al Revistei Dreptul si al Revistei de drept penal.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Criza financiară lovește din plin Ungaria

Moneda ungară - forintul - se depreciază rapidCea mai gravă criză finaciară din ultimele decenii cu care ne-a averttizat încă...

Închide
18.223.237.246