caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

Dimineata la Nayplio

de (12-10-2008)

Locul ideal pentru a exemplifica cum a aparut in sufletul grecilor anitici conceptul de patrie este Nayplio.

Pentru aceasta trebuie sa urcam pe cetatea care strajuieste orasul si sa privim jur imprejur incepind de pe mare si cimpul manos in lumina soarelui care rasare.

Nu este o tara intreaga si nici o regiune este locul pe care il imbratisezi intr-o privire.

Patria este locul pe care stramosii l-au lasat pentru acolo ca sa traiasca generaltiile urmatoare.

Bazat pe acest suport vital sau dezvoltat civilizatii si valori care s-au raspindit prin mari colonizari de la muntii Caucaz si pina la Portile lui Hercule actualul Gibraltar.
Patria este locul fagaduinetei si setea de reapaus dupa trecerea prin desert.

Nu este simbol nationalist si nici fanatic.

Este locul in care sintem oamenii.

Este locul in care sintem tratati ca oameni.

Acesta poate fi oriunde traim in pace, cultivam pamintul, construim o casa si punem masa la care chemam si pe vecin care paote fi din alt loc si de alta culoare sau forma a ochilor.

Legat de acest suport cei care au venit sa ceara pamint si apa s-au lovit de zidul de lemn de la Salamina si de rezistenta de la Termopile.

Mai tirziul Alexandru a imprastiat acest spirit din Macedonia si pina in oaza de la Shiba si de acolo pina in Asia centrala peste muntii.

Acest spirit s-a numit filantropia si pe el s-a construit renasterea si civilizatia occidentala.

Imparatiile au mutat oamenii, pe care i-au tinut in continua miscara fara sa prinda radacini si sa intemeieze noi culturi.

Indiferent ca ierau copii de suflet ai spahiilor sau exilati in Gulag teroarea a dizlocat oameni.

Democratia i-a lasat sa se aseze intr-un loc sa cladeasca si sa munceasca si sa se bucure de fructul muncii lor.

Democratia socialista a cladit giganti economici cu oameni dizlocati si a distrus vieti din toata tara la canal.

Ce folos poate avea o astfel de divagatie in plina criza economica ?

Visul Europei Unite este in pericol nu din cauza crizei economice actuale, ci din lipsa practicarii unor valori traditionale comune.

Inceputa pe domeniul economic proiectul Europei Unite s-a blocat intrucit nu s-a extins in esenta lucrurilor, in practicarea si cultivarea civilizatiei comune.

Eurpeanul actual este o tabula rasa unidimensionala de marime zero nu mai este cel care a inceput construcita europeeana.

Este nula intrucit europeanul nu stie ce vrea, nu are un scop si nici nu il cauta.

El vede un sistem birocratic care gestioneaza bani si imparte subventii dar nu aude nici un cuvint despre civilizatie, suflet si cultura despre ce simte omul de linga el si cel de la capatul Europei.

Revenind la proiectul lui Alexandru vedem ca valorile transmise de cei care il insoteau au dat roade si au creat o epoca elenistica a care urme le vedem si azi.

Datorita acestei epoci s-a creat un spatiu spiritul comun in care au incolti idei noi si datorita careia Apostolul Pavel a efectuat o mutatie in genetica gindirii.

Europa nu a reusit sa creeze un spatiu cultural spritual si o civilizatie noua.

America a reusit sa genereze valori noi, Europa stagneaza inca.

De multe ori in timpul istoriei oameni adunati din colturile imparatilor la cite o margine a ei au reusit sa comunice si sa schimbe intre ei cintece povesti si idei si s-au simtit legati si apropiati intre ei.

Un intelectual al timpurilor moderne crtica societatea romaneasca intrucit se comporta la fel ca un sat din marginea Dobrogei.

Acei tatari, turci sau colonisti olteni amestecati cu cite un bulgar, gagauz sau rom sau german au o traditie comuna din spatiul euro-asiatic in care deminitatea umana este respectata intrucit au practicat-o mai mult decit o practicam azi.

Europenii trebuiau sa se apropie pe alte cai inainte de a se uni economic.

Ceva este artificial in practica actualei Uniuni Europene si acest ceva a determinat esecul proiectelor constitutiei Europeene si ne limiteaza apriopierea.

Acest ceva este intelegerea noastra asupra celuilalt.

Toate acestea se intimpla in vechiul continet in ciuda atitor secole de interactiune.

Acum cind criza economica este in toi vom incerca fiecare sa ne salvam pielea, in unele capitale posibil si in Bucuresti se va spune sa ne vedem de interesul nostru ca de ceilalti nu ne pasa, si sa ne mai scuteasca de observatii de la centru, sa fie multumiti ca le dam si buna ziua, ca altfel acusi o cotim cu rusii sau chinezii, ca vestul si asa este pe duca si nu prea are fonduri sa ne dea sa construim cite o vila personala.

Ce se va intimpla atunci cind liantul economic se va topi, ce va mai tine Europa Unita ?

Cind vom putea face pasul urmator pietei comune ?

Europa comuna de la Atlantic la Caucaz este o necesitate nu o experienta economica conjuncturala este locul pe care fiecare il va numi patrie.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Moartea unul laureat al premiului Nobel: George Emil Palade

Stiinta universala are destule exemple de specialisti romani de mare valoare, recunoscuti pe plan international, dar numai unul din ei...

Închide
18.222.161.57