Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat, in acest an, finlandezului Martti Ahtisaari, a anuntat Comitetul Nobel din Norvegia. Evenimentul reprezintă o incununare a numeroaselor sale misiuni de mediere a păcii în întreaga lume timp de 30 de ani, în ciuda unui notabil eşec în Kosovo.
„Aceste eforturi au contribuit la a avea o lume mai paşnică şi de fraternitate între naţiuni, în spiritul idilor promovate de Alfred Nobel „, a spus la Oslo, preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Ole Danbolt Mjoes.
Şeful Guvernului norvegian, Jens Stoltenberg, a salutat alegerea: „Martti Ahtisaari a dat un sentiment de speranţă multor oameni din întreaga lume”, a spus el.
În vârstă de 71 de ani, Martti Ahtisaari a efectuat turnee pentru pace în lume, fiind inclusiv coordonatorul al activităţii de management al crizelor, lansat de Iniţiativa de management al crizelor CMI, ONG care a fost fondat în anul 2000.
Considerat un pretendent serios la premiul Nobel pentru pace de mai mulţi ani, Ahtisaari a primit prestigiosul premiu în timp ce multe personae consideră că activitatea desfăşurată ed el pe această linie, a înregistrat multe eşecuri.
De exemplu, în calitatea sa de trimis special al ONU, între noiembrie 2005 şi martie 2007, Finn nu a reuşit să rezolve problemele din provincia Kosovo.
Populată de o mare majoritate albaneză, Kosovo a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia pe 17 februarie.
Aproape 50 de ţări, inclusiv Statele Unite şi cele mai multe state membre ale UE au recunoscut noul stat, nu însă şi Serbia sau Rusia, care s-au bazat pe un precedent din Kosovo, pentru a-şi justifica recunoaşterea Osetiei de Sud şi Abhaziei.
În acest an, 197 de persoane şi organizaţii au fost nominalizate pentru Premiul Nobel pentru pace.
Motivarea Comitetului Nobel
In 2007, premiul a fost acordat fostului vicepresedinte american Al Gore si Comisiei interguvernamentale a Natiunilor Unite pentru schimbari climatice. Gore si expertii ONU au fost recompensati pentru eforturile lor de popularizare a informatiilor privind schimbarile climatice.
Premiile Nobel, create de savantul si omul de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei (1867), au fost decernate pentru prima data in 1901.
Comitetul suedez a anuntat in aceasta saptamana castigatorii premiilor Nobel pentru medicina, fizica, chimie si literatura. Doar Premiul Nobel pentru Pace este anuntat, conform dorintei testamentare a lui Alfred Nobel, de catre Comitetul Nobel din Norvegia.
Pe 10 decembrie, castigatorii premiilor Nobel din acest an vor primi din partea Comitetului Nobel o diploma, o medalie si un cec in valoare de un milion de euro.