caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Republica Moldova mai pierde un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

de (8-10-2008)

Un avocat a câştigat o cauză la CEDO pentru că i-a fost percheziţionat oficiul şi domiciliul fără a se lua măsuri de garanţie a confidenţialităţii avocat-client. Prin hotărârea emisă la 7 octombrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că autorităţile naţionale nu au adus motive „relevante şi suficiente” la eliberarea unor mandate de percheziţie pe numele avocatului Oleg Mancevschi şi nu au luat măsuri de garanţie a confidenţialităţii avocat-client. Pentru repararea prejudiciilor morale, Curtea a dispus achitarea sumei de 2,5 mii euro şi 1535 euro cheltuieli de prezentare.

Avocatul Vitalie Nagacevschi a declarat miercuri, 8 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă, că reclamantul, Oleg Mancevschi, a fost implicat în calitate de martor într-un dosar al clientului său, compania Rusman, iar biroul şi locuinţa acestuia au fost percheziţionate sub pretextul descoperirii telefonului mobil şi a documentelor referitoare la Rusman. Percheziţia a fost autorizată la 26 mai 2004 de judecătorul judecătoriei Râşcani din Chişinău, Elena Cobzac.

CEDO a catalogat drept ilegală eliberarea mandatului de perchezţie de către judecătorul de instrucţie. Potrivit deciziei CEDO, mandatul nu indica nici un detaliu referitor la ceea ce urma să fie căutat pe parcursul percheziţiei şi prevedea termeni largi care au permis o discreţie nelimitată de urmărire penală.

Mandatul nu conţinea nici o informaţie despre motivele pentru care se credea că în urma percheziţiei s-ar fi obţinut anumite probe ale comiterii unor infracţiuni, se mai spune în decizia CEDO.

Conform deciziei, percheziţia biroului reclamantului ar fi putut avea implicaţii asupra principiului confidenţialităţii avocat-client, fiind necesare măsuri speciale în vederea protecţiei materialelor protejate de secretul profesional.

După pronunţarea decizie CEDO, reclamantul solicită preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Clima şi procurorului general, Valeriu Gurbulea, verificarea circumstanţelor descrise în vederea stabilirii dacă în acţiunile judecătoarei Elena Cobzac nu se conţin elementele infracţiunii prevăzute de articolul 179 din Codul penal.

La fel, va fi solicitată examinarea cazului prin prisma unei eventuale abateri disciplinare a judecătoarei Elena Cobzac, precum şi prin prisma eventualei răspunderi materiale pentru prejudicierea bugetului R. Moldova. Sesizarea va fi înmânată persoanelor sus menţionate miercuri, 8 octombrie, precizează Oleg Mancevschi.

Cererea, în care a fost denunţată violarea drepturilor avocatului Oleg Mancevschi, garantate prin Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţiilor Fundamentale, a fost adresată la CEDO la 15 iunie 2004.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
La Bologna a avut loc reuniunea asociaţiilor moldovenilor din Italia

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a emis următorul comunicat: La Bologna, a avut loc cea de-a...

Închide
3.135.201.248