caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Telefonul copilului: “116 111”

de (5-10-2008)

Probabil multi dintre dv. stiu de existenta acestui numar al copilului in Romania, de vreme ce, în perioada 22 noiembrie 2001 – 30 septembrie 2008 a fost înregistrat un număr total de 1.456.761 apeluri, iar dintre acestea au fost identificate 17.434 de cazuri care au necesitat interventia imediata a institutiilor abilitate.

Incepând cu 1 octombrie curent, însă, numărul „116 111”, inlocuieste vechiul numar 0800 8 200 200 si continua sa ofere sprijin tuturor copiilor aflati in dificultate. Este un număr ce poate fi apelat gratuit.

„116 111 ramane prietenul bun al copiilor, asa cum a fost timp de sapte ani 0 800 8 200 200. Cu sprijinul 116 111 vietile celor mici, a caror copilarie este umbrita de abuzuri sau de probleme de natura sociala sau educationala, pot intra pe un fagas normal”, a declarat pentru mass-media, Catalina Florea, Director Executiv, Asociatia Telefonul Copilului.

Linia verde 0800 8 200 200 va functiona in paralel cu numarul unic european de urgenta pentru copii de-a lungul a 12 luni, apelurile fiind directionate in aceasta perioada catre 116 111. Romania este a treia tara din Europa, dupa Cehia si Ungaria, in care numarul unic european de urgenta pentru copii a devenit functional, conform Child Helpline International (CHI), organizatia internationala care reuneste toate serviciile „telefonul copilului” din Europa.

Prin intermediul 116 111, Asociatia Telefonul Copilului se straduieste sa ofere sprijin atat copiilor care au nevoie de ingrijire si protectie, copiilor afectati de abuzurile in familie, cat si parintilor care au nevoie de consiliere, prin directionarea problemelor semnalate de acestia, catre diverse institutii si organizatii in masura sa le ofere solutii.

De asemenea, apeland acest numar, copiii vor putea beneficia de consiliere din partea unui personal specializat, care le va oferi sprijin in depasirea problemelor de ordin social, psihologic si educational cu care acestia se confrunta. Din momentul infiintarii si pana in prezent, la Telefonul Copilului s-au primit aproximativ 1,5 milioane apeluri semnaland diferite situatii de abuz asupra copiilor, dintre care cateva zeci de mii de cazuri valide. Numai in 2008 au fost identificate peste 600 de cazuri valide. Statisticile arata ca in peste 66% din cazuri, abuzurile au loc in familie, iar cele mai multe abuzuri raportate vizeaza molestarea fizica, neglijenta, cazurile de cersetorie sau abuz emotional.

Numarul european armonizat “116 111” a fost alocat incepand cu 2007 in alte 10 tari membre ale CHI: Finlanda, Portugalia, Suedia, Grecia, Danemarca, Bulgaria, Germania, Irlanda, Slovacia si Polonia.

Telefonul Copilului este un serviciu telefonic de informare şi consiliere gratuit, unic la nivel naţional, specializat în domeniul protecţiei copilului. Serviciul a fost înfiinţat în anul 2001 sub titulatura Linia Verde pentru Protecţia Copilului şi a fost promovat prin campaniile ‘Casa de Copii nu e acasă’ şi ‘Drepturile copilului sunt lege’, ambele fiind finanţate de Uniunea Europeană, prin programul PHARE. Deşi iniţial a fost conceput ca instrument de monitorizare al acestor campanii, numărul foarte mare de apeluri şi implicit de cazuri semnalate a confirmat utilitatea socială a acestui serviciu ceea ce a condus la permanentizarea liniei telefonice speciale. În prezent, Telefonul Copilului îşi derulează activitatea ca serviciu al organizaţiei neguvernamentale independente Asociaţia Linia Verde pentru Protecţia Copilului.

Telefonul Copilului este la dispoziţia copiilor şi părinţilor 7 zile din 7, între orele 08.00-20.00, iar printre serviciile oferite se numără: informarea şi consilierea cu privire la promovarea şi respectarea drepturilor copiilor, dar şi îndrumarea către instituţiile în măsură să acorde asistenţa necesară fiecărui caz.

Detalii suplimentare la http://www.telefonulcopilului.ro/

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
La Chișinău, sute de demonstranți se opun interzicerii discriminării homosexualilor

Cel puţin 350 de preoţi şi creştini din întreaga ţară au participat în dimineaţa zilei de 3 octombrie la un...

Închide
3.135.201.248