caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Programe portabile gratuite – Ce sunt, la ce folosesc si unde le gasim

de (21-9-2008)

Un program portabil este un soft care poate fi utilizat fara sa fie instalat pe calculatorul unde este folosit, deoarece toate fisierele necesare functionarii programului sunt stocate in aceeasi locatie (\”folder\”), iar programul nu depinde (in majoritatea cazurilor) de alte programe pentru a functiona corect. Fisierele care alcatuiesc programul portabil pot fi copiate in orice locatie sau pe orice suport de stocare, fiind de obicei stocate pe memorii sau stick-uri flash care se conecteaza la orice calculator. Orice program poate fi adaptat ca sa fie portabil daca se doreste acest lucru, dar in unele cazuri aceasta adaptare este destul de dificila, motiv pentru care anumite programe nu sunt inca \”portabile\”.

Prin \”instalarea\” unui program portabil se intelege dezarhivarea fisierelor programului respectiv intr-o locatie aleasa de utilizator, cu mentiunea ca pentru locatia respectiva e bine sa existe drepturi de scriere si modificare pentru fisiere (ceea ce nu se intampla pe partitiile Windows Vista in mod implicit nici in conturile de Administrator).

Suitele de programe portabile

In ultimul timp au aparut multe pagini web despre aceste programe dar ele recomanda de obicei adrese de la care se pot descarca programele separat. Din acest motiv am cautat ceva care sa permita \”instalarea\” unui numar foarte mare de programe portabile.

Suitele de programe portabile sunt foarte utile pentru:

* calculatoarele unde se reinstaleaza sistemul de operare Windows – pentru ca aceste programe nu trebuie reinstalate;

* un calculator nou, doar cu Windows preinstalat – pentru ca adaugarea de programe e mai simpla;

* cei care au restrictii pentru instalarea de programe la calculatorul unde lucreaza – de ex. la Internet Café sau la serviciu.

Recomand Lupo PenSuite – http://www.lupopensuite.com/ (prezentare in limba engleza, programe cu interfata implicita in limba engleza). Include ultimele versiuni ale programelor portabile, are incluse peste 200 si ocupa un spatiu de aproximativ 300 MB. In meniul suitei exista o legatura – http://www.lupopensuite.com/a-internet.htm – catre o lista cu multe alte programe portabile care pot fi adaugate din 10 categorii, iar programele incluse sunt prezentate in cadrul a noua categorii: http://www.lupopensuite.com/suite.htm

Alte suite de programe portabile:

PortableApps Suite – http://portableapps.com/

winPenPack – http://winpenpack.com/main/download.php

WinInizio PenSuite – http://pensuite.wininizio.it/eng

Suitele de programe portabile sunt realizate cu ajutorul unor meniuri speciale, cum sunt cele din categoria \”Lansare rapida a softurilor\”:

Geek Menu – \”A fork of the portableApps.com menu system\” (open-source; este meniul pe care il folosesc in prezent) – http://geek-menu.sourceforge.net/

ASuite – \”A simple application launcher for you\” (open-source: GPL) – http://www.salvadorsoftware.com/software/asuite

RocketDock – un meniu asemanator cu cel de la calculatoarele cu MacOS (open-source: Creative Commons Public License) – http://www.rocketdock.com/

Alte colectii de programe portabile

Pentru alte programe portabile care pot fi adaugate la cele care fac parte din aceste suite de programe portabile se pot vizita adresele:

Portable Freeware – http://portablefreeware.com/all.php

Pen Drive Apps – http://www.pendriveapps.com/

Portable Software @ SoftPedia – http://www.softpedia.com/get/PORTABLE-SOFTWARE

TinyApps – http://www.tinyapps.org/

Concluzii

Toate aceste programe sunt gratuite si pot fi folosite de pe un suport de stocare portabil pentru a lucra mai eficient la mai multe calculatoare. Un avantaj important este dat de posibilitatea de a stoca toate setarile personalizate si datele alaturi de programele respective.

Precizare

Acest articol a fost publicat acum 7 luni in Ziarul Stiintelor, la rubrica \”Articole deschise\”. Textul este scris fara diacritice deoarece acestea nu se afiseaza corect in unele conturi de mail sau programe. Pentru articolul scris cu diacritice se poate vizita publicatia electronica Ziarul Stiintelor la adresa http://www.ziarulstiintelor.eu/

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Principele Radu nu mai este Reprezentant Special al Guvernului

Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui Mihai I este autorizat sa transmita urmatorul comunicat: Cu deplinul acord al Majestatii...

Închide
3.144.4.4