caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Munca în Regatul Unit – sfaturi pentru românii interesați

de (21-9-2008)

Guvernul britanic a publicat o broșură destinată cetățenilor din România ce doresc să muncească în Marea Britanie, intitulată “Munca în Regatul Unit – Drepturi și responsabilități”.

Editată de Departamentul pentru Afaceri, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă de la București, broșura bilingvă conține informații extrem de utile pentru doritorii de a lucra în Marea Britanie.

Înregistrarea pentru muncă, statutul de angajare, salarii, impozite, ore de lucru, concedii, cum se poate găsi un loc de muncă, costul vieții și multe altele sunt explicate în termeni simpli, în română și engleză.

Lansarea broșurii are loc cu o lună înaintea luării de către guvernul britanic a deciziei privind deschiderea deplină (sau nu) a pieței muncii pentru cetățenii din România și Bulgaria.

Accesul acestor cetățeni este limitat pe piața muncii din Marea Britanie, fiind necesar un permis de muncă sau statut de self-employed (lucrător pe cont propriu).

După aderarea la 1 ianuarie 2007 doar 40500 de cetățeni români au solicitat drept de muncă în Marea Britanie și 32000 aui primit acest drept, potrivit datelor prezentate de Ambasada României.

De altfel, în trimestrul II al anului 2008 numărul românilor și bulgarilor doritori să lucreze în Marea Britanie a scăzut la doar 8205, în comparație cu 10420 în perioada corespinzătoare a anului trecut.

Rata de angajare printre românii din Marea Briatnie este de 94%, cu 10 procente mai ridicată decât cetățenii celor opt state foste comuniste care au aderat la UE în 2004 și care au primit încă de atunci drept de muncă fără restricții pe teritoriul britanic.

Lucrătorii din România sunt în majoritate tineri, 70% din ei au între 18 și 35 de ani.

Ambasada României atrage totuși atenția că prelungirea restricțiilor și pentru 2009 riscă să îi împingă pe unii dintre acești migranți spre zona gri a economiei.

Ambasadorul la Londra, dr. Ion Jinga, nu a speculat cu privire la decizia guvernului britanic de luna viitoare, dar climatul este mult mai puțin ostil decât în 2006 și 2007.

Nu a mai existat o campanie de presă alarmistă, iar scăderea sensibilă a numărului migranților din noile țări aderente a redus presiunea politică asupra guvernului britanic de a menține restricțiile.

Totuși, potrivit unor surse ale ambasadei este improbabilă deschiderea totală a pieței muncii în octombrie 2008, deși relaxarea unora dintre restricții pare acum mai probabilă.

Detalii suplimementare pe pagina Ambasadei României www.londra.mae.ro

Ecouri

  • Ad Leica: (21-9-2008 la 00:00)

    si unde se poate gasi aceasta brosura?
    e gratuita?
    se distribuie prin librarii, magazine, chioscuri, ambasade?

    multumesc.

  • Petru Clej: (21-9-2008 la 00:00)

    Broșura se distribuie gratuit la Ambasada României de la Londra.

    Vă puteți adresa Secției de Muncă și Afaceri Sociale la social_affairs@roemb.co.uk, tel 00 44 30 7937 9966/124



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Principele Radu nu mai este Reprezentant Special al Guvernului

Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui Mihai I este autorizat sa transmita urmatorul comunicat: Cu deplinul acord al Majestatii...

Închide
3.133.127.131