caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Prima imagine a unei exoplanete?

de (21-9-2008)
Obiectul încercuit poate fi prima exoplanetă detectată în mod direct de către un telescop. Se află la 45 miliarde de km depărtare de steaua din centrul imaginii. Credit: Gemini ObservatoryObiectul încercuit poate fi prima exoplanetă detectată în mod direct de către un telescop. Se află la 45 miliarde de km depărtare de steaua din centrul imaginii. Credit: Gemini Observatory

O ştire conform căreia astronomii au putut observa o exoplanetă a făcut ieri înconjurul lumii.

L-am contactat pe colegul nostru Adrian Şonca, Coordonatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti pe care l-am rugat să ne dea detalii în acest sens.

Astfel am aflat că exoplanetele (planete ce se rotesc în jurul altor stele) sunt foarte greu (dacă nu imposibil) de observat direct prin telescoapele astronomilor. Asta pentru că sunt foarte apropiate de steaua mamă și firava lumină reflectată de acestea se pierde în lumina emisă de stea.

Cei care încearcă să observe direct exoplanetele, se folosesc tot felul de tehnici, cele mai mari telescoape de pe Terra. De asemenea au nevoie de foarte mult noroc ca steaua pe care o observă să aibă o planetă situată la o depărtare relativ mare.
Iată că o echipă de astronomi a încercat să detecteze exoplanete foarte tinere, ce au o temperatură mai mare decât cele bătrâne, deci o strălucire mai mare.

Au observat un număr de 82 de stele folosind telescopul Gemini Nord, de 8,1 metri în diametru. Și se pare că au avut noroc pentru că au descoperit un obiect ce pare o planetă tânără, situată foarte aproape de steaua 1RXS J160929.1-210524. Steaua se află la 500 de ani lumină depătare de Soare și se găsește în constelația Scorpius.
Observațiile s-au făcut în domeniul infraroșu pe 27 aprilie și 21 iunie. Planeta este gazoasă și are dimensiunile planetei Jupiter. Fiind mai tânără, temperatura acesteia este de 1500° C (Jupiter are -150° C).

În prezent exoplaneta este la 300 de Unități Astronomice de stea (aproximativ 45 miliarde km). Ca o comparație, cea mai îndepărtată planetă de Soare, Neptun, este la 30 de Unități Astronomice.

Observațiile fiind foarte recente, încă nu s-a putut determina dacă planeta se rotește în jurul stelei. Fiind relativ departe de stea, viteza planetei este destul de mică necesitând un timp mai lung pentru a fi detectată.
Rămâne de văzut dacă avem o planetă ce orbiteaza în jurul stelei 1RXS J160929.1-210524 sau o planetă ce se mișcă prin galaxie independent de stea.

Nouă planetă extrasolară

De altfel, încă din ianuarie 2006, Adrian ne vorbea despre posibilitatea existenţei unei noi planete extrasolare. Ne ruga atunci să ne imaginăm că cineva se aşează lângă o lampă de 1000W şi aprinde o lumânare în acelaşi timp cu lampa.

Privitorul pleca cu un autobuz la 10 km departare de acea lampa. Apoi priveste cu ochiul liber in directia unde se afla lampa. Misiunea privitorului este sa distinga flacara lumanarii langa lampa. Este imposibil pentru ca lumina lumanarii, langa lumina puternica a lampii, nu poate fi detectata.

Aceasta este misiunea astronomilor ce cauta planete ce se rotesc in jurul altor stele.
Dupa cum se stie o planeta reflecta lumina stelei in jurul careia sa roteste. Daca steaua este situata departe de observator, atunci lumina slaba a planetei se pierde in lumina stelei si nu poate fi observata direct.

Din acest motiv au aparut noi metode de observare a planetelor extrasolare (exoplanete).
Una dintre metode se bazeaza pe un fenomen prezis de Einstein: cand o stea trece prin fata alteia, din cauza gravitatiei primei stele, steaua din fundal isi mareste stralucirea pentru o anumita perioada de timp (cat tine alinierea). Fenomenul se numeste lentila gravitationala.

Cu ajutorul acestei metode a fost descoperita prima planeta extrasolara ce are o masa doar cu putin mai mare decat cea a Terrei.

Noutatea consta in masa mica a planetei, pentru ca pana acum majoritatea planetelor descoperite sunt mai mari decat Jupiter (Jupiter este de 317 ori mai masiva decat Pamantul), numai cateva fiind asemanatoare cu Neptun (de 17 ori mai masiva decat Pamantul).

Planeta, ce se roteste in jurul stelei OGLE-2005-BLG-390Lb, este intre 3 si 11 ori mai masiva decat Pamantul (descoperitorii ei accepta o masa de 5,5 ori mai mare decat Pamantul).

Astronomii (grupul OGLE) ce au descoperit planeta, au observat trecerea unei stele (pitice maro) prin fata stelei OGLE-2005-BLG-390. Steaua si-a marit stralucirea dupa cum era de asteptat (timp de o luna si jumatate), dar pe langa prima marire de stralucire s-a observat o a doua. A doua marire de stralucire a fost provocata de planeta ce se afla langa steaua OGLE-2005-BLG-390. Cei interesati pot vedea aici graficul stralucirii stelei si a planetei.

Astfel s-a descoperit acesta planeta, care s-a dovedit a fi una din cele mai mici planete descoperite pana acum.

Steaua se afla la 22.000 de ani lumina departare, planeta aflandu-se la 2,6 Unitati Astronomice de stea (cam 400 milioane de km). Planeta face o rotatie completa in jurul stelei intr-un an. Temperatura la suprafata acesteia este de -220°C, mult prea scazuta pentru aparitia vietii.
Nu se pot spune mai multe despre aceasta planeta, pentru ca doar atat se cunoaste despre ea. Metoda prin care a fost descoperita nu permite aflarea mai multor detalii.
Pana acum au fost descoperite 175 de exoplanete.

Descoperirea unei planete atat de mici este o mare bucuruie pentru astronomi, acestia fiind cu un pas mai aproape de descoperirea unui nou Pamant.

Acum, după mai bine de doi ani, astronomii consideră că se pot bucura de prima imagine a unei exoplanete (foto).

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Principele Radu nu mai este Reprezentant Special al Guvernului

Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui Mihai I este autorizat sa transmita urmatorul comunicat: Cu deplinul acord al Majestatii...

Închide
18.221.54.138