Vestitele bănci de investiții Lehman Brothers și Merryl Lynch au încetat să mai existe. Prima s-a declarat în stare de insolvabilitate, iar cea de-a doua va fi preluată de Bank of America. Ca urmare, piețele financiare au cunoscut puternice turbulențe.
1) Care e cauza crizei de la Lehman Bros și Merryl Lynch?
Cauza prăbușirii lui Lehman și Merryl Lunch este criza lichidităților („Credit Crunch”) care a început în prima jumătate a acestui an. Cauza profundă sunt perioadele prelungite de credit ieftin (adică rate reduse ale dobânzilor) cuplate cu mediul de reglementare lax și ineficient – o combinație teribilă. Procesul de corecție a exceselor generate este ce a dus la convulsiile la care asistăm.
2) Cât de afectat este sistemul financiar american și care vor fi implicațiile globale?
Sistemul financiar american este profund afectat de criză. A debutat cu criza fondurilor de investiții, acum a afectat băncile de investiții și sectorul asigurărilor și e probabil să afecteze și băncile comerciale în lunile următoare. Am fi norocoși dacă am depășit jumătatea crizei. În final, chiar nota de risc a guvernului Statelor Unite înuși ar putea fi afectată, având ca efect costuri mai ridicate de finanțare ale administrației, dar și pentru economie în ansamblu. Pe plan global este posibilă o recesiune sau o încetinire drastică în cele mai multe țări. Creditul va rămâne restrâns și va fi mai scump.
3) Va fi România afectată de criza de pe Wall Street?
Cu siguranță. România este deja afectată de scumpirea finanțării și de reducerea accesibilității acestei finanțări. Devine din ce în ce mai greu să găsești bani de împrumut. Acest lucru va afecta în primul rând sectorul imobiliar, dar își croiește drum și prin industria construcțiilor, a materialelor de construcții, etc. Economia în ansamblul ei va simți efectele, mai devreme sau mai târziu.