Ritmul de creștere al economiei românești este estimat la peste 8%
anual, cel mai mare din Uniunea Europeană.
1) Cât de sănătoasă este această creștere record?
Creșterea economică nu a fost tocmai sănătoasă, deoarece a fost în mare măsură generată de consumul intern. Ceea ce, la rândul său a generat un deficit comercial și de cont curent ridicat, ceea ce, pe termen lung nu poate fi susținut.
2) Care sunt cauzele acestei creșteri și cine își poate asuma meritul?
Creșterea accelerată a Produsului Intern Brut este o rezultantă al recesiunii pronunțate de la sfârșitul anilor ’90 care a dus la reforme, privatizări și rate ale dobânzii reduse, ca urmare a unei lupte de succes împotriva inflației. Într-o mare măsură, sporirea consumului s-a produs pe seama creditelor relativ ieftine și ușor accesibile. În opinia mea, nu e altceva decât o revenire la echilibru și pentru aceasta meritul aparține probabil guvernului Viorbea, deși trebuie notat că nici guvernele următoare nu au revenit asupra reformelor, permițându-le să își continue cursul. Cauzele mai recente ale creșterii includ un foarte bun an agricol și un sector al construcțiilor foarte dinamic, deși cred că va suferi o încetinire în următoarea perioadă.
3) Care sunt perspectivele creșterii economice în România, dat fiind
climatul economic internațional și apropierea alegerilor parlamentare?
Anul viitor s-ar putea dovedi foarte dificil. Mult va depinde de cum se vor adapta exporturile la cererea internațională în fluctuație. De asemenea, odată cu majorarea ratei dobânzilor, explozia creditului de consum se va tempera și va cauza o scădere a creșterii. România trebuie să se concentreze pe sporirea productivității ca un catalizator al creșterii economice, altfel piața va impune aceste reforme.