Este foarte greu de supraestimat ceea ce se intampla miercurea aceasta la CERN (Organizatia Europeana de Cercetare Nucleara), in Elvetia. Se lanseaza cel mai mare tunel complex de coliziuni ale particulelor fizice (in principal a neutronilor). Pe cat de interesant este evenimentul in sine tot pe ata de interesant este si modul de prezentare a acestei informatii pentru public!
Exista o grija fantastica pentru „Public Relations”, mai ales de cand ultima stire ziaristica aparuta despre acest subiect a avut urmatorul titlu „Fizicienii atomisti vor sa provoace un nou Big-Bang care va distruge Universul!”. Acum, inainte de lansarea acestui LHC (Large Hadron Collider) accentul publicistic a fost pus pe vindecarea bolilor! In acest mod perceptia publicului va fi putin… schimbata!
„The Large Hadron Collider” a costat o suma imensa (miliarde de Euro) si poate ca mult oameni ar fi fost impotriva acestei cheltuieli enorme, daca ar fi stiut ca scopul principal al lui nu este de fapt vindecarea cancerului sau alte aspecte medicale, ci descifrarea secretelor Universului. Aflarea realitatii! Dar fiecare om de stiinta stie ca rezultatul acestei cheltuieli imense vor avea si profunde implicatii practice, chiar si in medicina.
Nu de multe ori soarta stiintei a fost influentata de un singur test. Teoria Relativitatii lui Einstein a fost testata mai intai in practica prin observarea periheliului planetei Mercur. Cand Einstein a fost intrebat: „ce v-ati fi facut domnule Fizician, daca rezultatul ar fi infirmat teoria relativitatii?” Einstein a raspuns emfatic: „mi-ar fi parut rau de…dumnezu” (cu alte cuvinte nu exista o asemenea posibilitate!)
Al doilea test decisiv care a hotarat ca una din doua teorii fizice este adevarata si alta falsa a avut loc cand s-a descoperit radiatia de fond a Universului: atunci s-a vazut clar ca teoria lui Fred Hoyle (a creatiei continue a materiei in Univers, in spatiul interplanetar) este falsa, in schimb Teoria Big Bang-ului este corecta! (culmea este ca tocmai Hoyle a dat numele de „Big Bang” in deriziune, ca o porecla care acum nu mai este o porecla ci reprezinta o realitate (acest incident mi-a amintit de „curcanii” lui Alecsandri: „ne da-se nume de curcani/un hatru bun de glume/noi am schimbat langa Balcani/porecla in renume). In domeniul stiintific de multe ori poreclele devin lucruri foarte serioase!
Iar acum a venit randul celui de-al treilea test decisiv!
Exista azi o teorie foarte inchegata a Universului, cum s-a format, ce structura are si cum evolueaza. Numai ca acest model perfect inchegat sugereaza cateva lucruri care nu au putut fi niciodata observate pana acum: ca unitatea fundamentala a materiei este stringul, un fel de arc minuscul care vibreaza, de miliarde de ori mai mic decat cel mai mic obiect cosmic cunoscut (quarcul).
Parerea curenta a fizicinilor este ca Universul ar fi ca un fel simfonie muzicala in care fiecare nota (rezultatul unei vibratii) reprezinta pentru noi o particula de materie. Dar cine da acestor particule (acestor vibratii) masa necesara pentru a exista? Campul Higgs, al carui Bozon Higgs nu a fost observat inca de nimeni! Majoritatea fizicienilor sunt foarte convinsi ca el exista si ca astfel se va putea explica mult mai corect Universul, in functie de rezultatele obtinute acum!
Deci se asteapta un rezultat clar: fie ca stringurile exista si sunt confirmate experimental la (fel si pentru bozonul Higgs), fie ca nu exista, si atunci inseamna ca Universul este si mai fantastic decat credem, si vor trebui efectuate si alte experimente pentru a afla adevarul.
Orice rezultat este pozitiv si esential de obtinut pentru aflarea adevarului.
Numai ca aceste lucruri nu sunt singurele care se vor afla cu aceasta ocazie. Multi fizicieni cred ca Universul nostru nu are numai 4 dimensiuni (trei dimensiuni spatiale si una temporala) ci…11! Pe care nu avem cum sa le percepem!
In asemenea ocazii vedem ce fantastic este universul in care traim. Un fizician a spus acest lucru intr-o forma si mai exacta, si mai potrivita: Universul in care traim este mai fantastic si mai straniu nu numai de cat ne imaginam azi, dar si decat ne-am putea noi imagina. S-a mai spus si o repet: drumul spre adevarata spiritualitate nu trece prin religii, ci numai prin stiinta!
Mai multe detalii la http://public.web.cern.ch/Public/Welcome.html