caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

Colecţia de albume de artă

de (8-9-2008)

Apariţii recente la Editura Institutului Cultural Român

Corneliu Baba
Coordonator: Maria Muscalu Albani, (ediţie bilingvă română-engleză)

Albumul Corneliu Baba, cu o introducere de Andrei Pleşu, prezintă 77 de lucrări care se găsesc astăzi în Muzeul Naţional de Artă a României, Muzeul din Timişoara şi Muzeul Municipiului Bucureşti.
Imaginile sunt însoţite de texte aparţinând artistului însuşi: fragmente din jurnale, extrase din caietele de atelier, din diferite articole din presă sau pasaje din volumele sale de artă.

Andrei Şerban. Călătoriile mele. Teatru / Andrei Şerban. My Journeys. Theatre
Texte de Andrei Şerban. Editor coordonator: Oana Radu. (ediţie bilingvă română-engleză)

Albumul conţine o selecţie retrospectivă de fotografii artistice din spectacole de teatru ale regizorului Andrei Şerban, însoţite de textele acestuia. “Aliind imaginile şi legendele, Andrei Şerban evocă motivaţiile reprezentaţiilor reţinute, le destăinuie opţiunile şi degajă sensul ascuns care iradiază constant printre personaje şi accesorii, printre cuvinte şi decoruri.” George Banu

Mircia Dumitrescu – gravură, ilustraţie, desen, sculptură
Coordonator: Eugen Suciu. Texte de Ioan Buduca.(română-engleză-germană-franceză)

Numele lui Mircia Dumitrescu este recunoscut la nivel naţional şi internaţional datorită operei vaste, în anul 2003 marele artist fiind distins cu Ordinul pentru merit în grad de cavaler. Este doctor în arte vizuale, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Uniunii Gravorilor şi Litografilor Maghiari şi conduce în prezent catedra de grafică a Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

Albumul cuprinde patru capitole: Gravură, Ilustraţie de carte, Desen şi Sculptură.
“Este clar că fiecare artist are steaua lui, îşi urmează drumul propriu. Unii încearcă să mimeze drumuri exterioare pentru a intra în diferite curente, alţii au curajul să aştepte şi să construiască în singurătate.” Mircia Dumitrescu

Henry Mavrodin
Coordonator: Ileana Stănculescu (ediţie trilingvă românâ-italiană-engleză)

Albumul conţine un amplu material ilustrativ, cu reproduceri ale operelor artistului plastic Henry Mavrodin, alături de o selecţie reprezentativă din critica dedicată autorului (cu semnături precum cele ale lui Sorin Dumitrescu, Ion Frunzetti, Pavel Şuşară, Petru Comarnescu, Giuseppe Marchiori, Lars Nitve, Iris Müller Westermann ş.a.) şi de fragmente din corespondenţa acestuia cu Umbro Appollonio, Corneliu Baba,
Renzo Franceschini, Francesco Servida.

Narcis Dorin Ion – Reşedinţe şi familii aristocrate din România
Narcis Dorin Ion – Residences and Families of the Nobility in Romania
(ediţie în limba română şi în limba engleză)
Albumul reînvie – în spiritul istoriei mentalităţilor – modul de viaţă al aristocraţiei române, atmosfera ce domnea în înalta societate,epoca renăscând odată cu materialul documentar ce a fost inserat: bogata literatură memorialistică apărută după 1990, documentele de arhivă, incursiunile genealogice, relatările descendenţilor familiilor boiereşti române, documentele şi fotografiile de familie. O miză importantă a acestui volum sunt şi fotografiile de epocă realizate de mari artişti (de la Carol Popp de Szatmary, Frantz Duschek sau Franz Mandy pană la Dan Eremia Grigorescu) sau de ateliere fotografice celebre în epocă din România acelor vremuri (Julietta, Klingsberg, Guggenberger-Mairovits), fotografii păstrate cu grijă în importante biblioteci din ţară (…) sau în colecţiile particulareale descendenţilor aristocraţiei române. Albumul este însoţit de Bibliografie, Credit fotografic şi Indice de nume şi localităţi.

Marin Gherasim – album omagial,
Coordonator: Maria Muscalu Albani, (ediţie bilingvă română-engleză)

Selecţia cuprinzătoare de reproduceri după lucrări aparţinând tuturor etapelor de creaţie, dublată de un substanţial dosar critic, de notele biografice şi de numeroase fotografii infăţişându-l pe artist alături de oameni şi în momente care i-au marcat personalitatea artistică, completate de lista selectivă a eseurilor, studiilor, cronicilor plastice şi altor scrieri ce-i poartă semnătura, ilustrează evoluţia artistică a unuia dintre cei mai importanţi pictori români contemporani.

Comenzi prin poştă: comenzi@icr.ro, tel. 031 710 06 47.
Roxana Cernea, Referent de specialitate, Directia Promovare-Relatii Publice
Institutul Cultural Roman
Aleea Alexandru nr.38
011824, Bucuresti
tel. 031 7100 622
mob. 0723 667 988
fax 021 230 13 73
www.icr.ro

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Rusia și Transnistria plănuiesc reînvierea planului Kozak

La Moscova, Medvedev și Smirnov pun Moldova la caleRezultatele întâlnirii dintre președintele Rusiei, Dmitrii Medvedev şi lideul separatist nistrean, Igor...

Închide
3.133.124.107