caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Transnistria nu mai vrea să trăiască împreună cu Moldova

de (2-9-2008)
Smirnov are toate motivele să sărbătoreascăSmirnov are toate motivele să sărbătorească

Liderul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Igor Smirnov, a respins orice coexistență comună cu Republica Moldova, chiar în cadrul unei confederații.

După ce Guvernul de la Chişinău a difuzat o declaraţie sâmbătă în care condamnă oficial recunoaşterea de către Federaţia Rusă a Abhaziei şi Oseţiei de Sud, Igor Smirnov a convocat jurnaliştii luni la o conferinţă de presă, în care a cerut Republicii Moldova să recunoască necondiţonat independenţa Transnistriei. El a dat de înţeles că pentru dânsul poziţia Moscovei nu mai contează.

Conferinţa de presă a lui Smirnov, preluată de agenţiile de presă de la Chişinău, a avut ca temă împlinirea a 18 ani de la proclamarea independenţei Transnistriei (2 septembrie 1990). Liderul de la Tiraspol a infirmat existenţa vreunui plan moldovenesc de soluţionare a diferendului şi a explicat că preşedintele Voronin pur şi simplu îşi face campanie electorală: „Se vorbeşte despre un plan… Noi nu am văzut acest plan. Federaţia Rusă tot nu l-a văzut. Aceasta e o simplă agitaţie electorală”.

Referindu-se la recenta întrevedere Medvedev-Voronin de la Soci, Smirnov a spus că preşedintele Rusiei pur şi simplu a vrut să-l avertizeze pe Voronin în legătură cu posibila aplicare a unui scenariu osetin în privinţa Moldovei: „Dmitri Anatolievici l-a invitat pe Voronin pentru a-l avertiza că orice încercare de a forţa reglementarea prin metode armate va avea drept consecinţă evoluţii similare celor din Abhazia şi Oseţia de Sud”, a ameninţat Smirnov.

După ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavorv, a declarat recent că „Chişinăul şi Tiraspolul sunt dispuse să accepte Memorandumul Kozak” de federalizare a Moldovei, ieri Smirnov a spus că o astfel de soluţie este inadmisibilă, deoarece Transnistria nu mai vrea să convieţuiască împreună cu Moldova, nici măcar într-un stat federativ.

Smirnov i-a cerut Chişinăului să se retragă din organizaţia GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova), să intre în spaţiul politic, economic, militar şi de securitate al Rusiei, să adere la Uniunea interstatală Rusia-Belarus şi să introducă limba rusă ca a doua limbă de stat în Republica Moldova.

Revenind la situaţia din Georgia, liderul transnistrean a menţionat că „România a ştiut din timp că Georgia pregăteşte un atac împotriva Oseţiei de Sud şi a ţinut acest lucru secret”. (…) „La fel au procedat şi cei din OSCE, ceea ce privează organizaţia de credibilitate în procesul de reglementare transnistreană”, a adăugat el.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sfinţii de pe ferestre şi câinele

O mulţime agitată de oameni se adunase în stradă, pe o latură a liceului Grigore Alexandrescu, dincolo de gărduleţul de...

Închide
18.217.3.138