caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Combaterea mortalităţii rutiere: un succes portughez

de (24-8-2008)
“Dacă nu vezi pericolul, pericolul eşti tu” spune un afiş lansat de Prevenţia Rutieră Portugheză“Dacă nu vezi pericolul, pericolul eşti tu” spune un afiş lansat de Prevenţia Rutieră Portugheză

Portugalia s-a aflat dintotdeauna pe primele locuri în statisticile negre ale mortalităţii rutiere. La acest trist record au contribuit, de-a lungul vremii, deteriorarea şoselelor, inconştienţa şi lipsa de civism la volanul automobilelor sau motocicletelor şi consumul de alcool.

Un elev premiant

În mod suprinzător, însă, Portugalia a primit de curând, un premiu european pentru reducerea morţilor pe şosele. Organizaţia non-guvernamentală European Transport Safety Council a premiat eforturile Franţei şi Portugaliei care au reuşit, în ultimii ani, cele mai mari reduceri ale ratelor mortalităţii la volan (43, respectiv 42%). De la circa 2500 de morţi anuale, cate se înregistrau acum douăzeci de ani, Portugalia a contabilizat anul trecut 854 de morţi, unul dintre numerele cele mai ridicate din EU, dar care reprezintă o reducere de 64% din 1996 încoace.

Premiul acordat Portugaliei recompensează o preocupare constantă a guvernelor portugheze din ultimii zece ani, care au luat mai multe măsuri de combatere a accidentelor rutiere, acţionând asupra celor trei factori principali: vehicolul, şoferul şi calea rutieră. La nivelul infrastructurilor, de pildă, au fost construite multe şosele care pot salva vieţi pentru că sunt concepute pentru a oferi condiţii de siguranţă mai mari. Numai în anul 2008 a fost investiţi o mie de milioane de euro la construirea de noi şosele sau la renovarea celor vechi. Iar la nivelul prevenţiei rutiere, modificările aduse Codului Rutier care prevede amenzi usturătoare pentru contravenţionari, au contribuit şi ela la rezultatele portugheze.

Poliţie vigilentă, nu timorată

Ministrul de Interne portughez, Rui Pereira, consideră că reducerea mortalităţii rutiere se datorează nu numai îmbunătăţirii reţelei de şosele, dar şi sporirii controlului din partea poliţiei portugheze care şi-a asumat un rol decisiv în reglementarea traficului rutier şi la controlul manevrelor periculoase, excesului de viteză şi conducerii sub influenţa alcoolului.

Adevărul este că poliţia rutieră are o politică mai degrabă represivă decât preventivă. Maşinile poliţiei circulă pe şosele camuflate, pentru a nu putea identificate şi-i urmăresc pe şoferii care accelerează, încălcând, la rândul lor, regulile de circulaţie. De aceea unii lideri din sindicatul poliţiştilor consideră că ar avea un efect mai mare, preventiv, dacă maşinile ar circula identificate, periodic, pentru a-şi semnala prezenţa şi a combate, astfel, infracţiunile rutiere.

Cu cât mai repede, cu atât mai încet

Cert este că obiectivele guvenului portughez sunt ambiţioase: reducerea numărului de morţi până la cinci sute pe an, în maximum cinci ani de zile. Pe lângă aspectele tehnice ale problemei, ministrul Rui Pereira face un apel şi la sensibilizarea şoferilor pentru evitarea comportamentelor de risc. Scăderea infracţiunilor la volan va scădea, crede guvernantul portughez, prin responsabilizarea individuală şi prin instituirea unei culturi civice.

De-a lungul ultimilor ani au fost lansate mai multe campanii de publicitate pentru combaterea mortalităţii rutiere. Una dintre cele mai eficiente şi mai impresionante se numea “Cu cât mai repede, cu atât mai încet” (campania a fost, dealtfel, şi premiată la festivalurile de publicitate). Videoclipurile, transmise la ore de mare audienţă tv, arătau persoane care au rămas cu dizabilităţi în urma accidentelor rutiere şi care reuşesc cu greu, acum, să mănînce cu lingura, să se încheie la nasturi sau să se spele pe dinţi, obiceiuri cotidiene uşoare pentru oricare dintre noi.

Aceste campanii publicitare apelează, cîteodată la mijloace vizuale de mare impact sau la aspecte ludice. Ultimile două campanii portugheze pentru combaterea mortalităţii rutiere sunt exemplificatoare. Una dintre ele, numită “Adevar sau consecinţă”, face aluzie la jocul de societate cu acelaşi nume, popular printre tinerii occidentali. Principiul este simplu: o sticlă de alcool va fi, de pildă, asociată cu o sticlă de ser fiziologic, pentru că dacă este adevărat ca cineva a băut la volan, consecinţa poate fi un accident rutier.

Cealaltă campanie care va demara în curând pe şoselele portugheze va prezenta simulări de accidente între maşini şi sculpturi uriaşe reprezentând sticle, telefoane mobile şi pachete de ţigări, adică tocmai cauzele care provoacă sau facilitează accidentele.

Măsuri administrative şi inovatoare

Una dintre măsurile preventive cele mai importante va fi, însă, obligativitatea reviziei periodice a motocicletelor, după cum se întâmplă, deja, cu autoturismele.

Şi exemenele pentru obţinerea permisului de conducere vor fi mai riguroase. Sugestia a pornit de la preşedintele Prevenţiei Rutiere Portugheze, José Manuel Trigoso, care susţine că trebuie schimbată mentalitatea cetăţenilor care se prezintă la şcolile de şoferi de la “vreau să-mi iau permisul” la “vreau să învăţ să conduc”.

În sfârşit, a fost anunţată şi o măsură inovatoare, dar care ar putea avea un succes enorm, pentru că va condiţiona interesele concesionarilor de şosele de îndeplinirea obiectivelor guvernului de a reduce mortalitatea rutieră. Astfel, consorţiul Autostrăzile Portugaliei a primit concesiunea şoselelor portugheze pe o perioadă de 92 de ani, dar este obligat prin contract ca până în anul 2010 să reducă la jumătate numărul de morţi rutiere. Iar dacă nu-şi va îndeplini obligaţia, va fi amendat usturător.

Iată cum, Portugalia, din elev repetent al Europei a ajuns premiant. Un exemplu de urmărit şi… de urmat.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
23 august 1944 – cel mai mic dintre două rele

Regele Mihai a dovedit un curaj remarcabil la 23 august 1944Vă mai aduceți aminte de defilările de 23 august când...

Închide
18.191.9.192