În Marea Britanie, numărul migranților proveniți din estul și centrul Europei a ajuns la cel mai mic nivel de la extinderea Uniunii Europene în mai 2004.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul de Interne de la Londra, în cel de-al doilea trimestru al anului 2008 doar circa 40000 de persoane din cele opt țări care au aderat acum patru ani s-au înregistrat ca lucrători în marea Britanie.
Tendința de scădere se confirmă, numărul de înregistrați fiind cu 14000 mai mic decât în periada corespunzătoare de anul trecut și cu 9000 mai mică decât în primul trimestru al acestui an.
Nu numai cetățenii celor opt state aderente în 2004 (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Lituania, Letonia și Estonia), care au drept de muncă nelimitat în Marea Britanie, sunt mai puțin interesați de munca aici, ci și românii și bulgarii, dintre care doar 7005 au solicitat drept de muncă în trimestrul doi, față de aproape 11000 în perioada aprilie – iunie 2007.
Explicațiile acestei tendințe rezidă în special în creșterea nivelului salariilor în țările de origine, mai ales în Polonia, unde se manifestă o acută criză de brațe de muncă.
O parte a celor circa 500000 de polonezi care lucrează în Marea Britanie au fost afectați și de de aprecierea zlotului de la 7 la liră acum patru ani la aproape 4 anul acesta, ceea ce a redus simțitor sumele de bani trimise acasă și a făcut mai puțin atractivă munca în Marea Britanie.
Mai mult, ultimele date statistice arată că economia britanică practic a stagnat în cel de-al doilea trimestru al anului 2008.
Joi au fost anunțate concedieri masive de una dintre cele mai mari companii de construcții, dată fiind situația precară a pieței locuințelor noi.
Cum mulți dintre cei care lucrează în construcții provin din cele 10 țări care au aderat în 2004 și 2007, nu este de mirare că afluxul acestor lucrători în Marea Britanie este în scădere.
Pe de altă parte, acum câteva zile un studiu arăta că este nevoie de lucrători în agricultură, unde unele recolte de fructe putrezesc în lipsa culegătorilor.
Toate aceste statistici apar cu circa două luni înainte de decizia guvernului britanic de a deschide deplin, sau nu, piața muncii pentru cetățenii României și Bulgariei.
Logica ar spune că scăderea migranților din cele două țări ar trebui să atenueze temerile unei “invazii”, temere întreținută de o parte a presei tabloide britanice.
Dar cum e vorba de o decizie politică, logica și mai ales interesul pe termen lung cad adeseori victimă populismului.