Este greu sa scrii despre Iosif Constantin Dragan.
Pentru ca viata sa nu este chiar atit de cunoscuta, pentru ca toate ziarele dau amanunte. Originalitatea este dincolo de limitele posibilului. Iar uneori, amanuntele se contrazic intre ele.
Se presupune ca in tinerete a fost membru al Garzii de Fier. Dragan a negat acest episod, afirmind ca doar un sir de coincidente au facut sa se raspindeasca aceasta imagine. Rebeliunea legionara l-a prins in, sau in drum spre, Italia. A urmat o perioada lunga de absenta. Initial, masurile anti legionare dure luate de conducere, apoi venirea comunistilor si un decret dat la propunerea Anei Pauker (cine nu revine in tara in termen de 60 de zile de la publicarea amintitului decret isi pierde cetatenia) il tin departe de Romania.
In acest timp, I.C.Dragan pune bazele averii sale impresionante. Se evidentiaza in afaceri cu gaze naturale si petrol, transport, edituri, imobiliare.
Desi Antonescu a luat masuri dure impotriva legionarilor, Dragan a reusit sa fie in relatii bune cu dictatorul. A importat petrol si produse petroliere din Romania pentru Italia si pinza de avioane si furnituri pentru pinze, din Italia, pentru Romania.
In 1948 infiinteaza firma „Butan Gas” (sau “Butangas”), care este inima imperiului sau. Dragan a observat ca doar in Romania gazul se vindea in butelii de otel. A patentat sistemul in Italia si a inceput sa vinda. Sistemul a prins si s-a extins treptat.
In 1967, in Italia, si-n 1968, in Spania, infiinteaza Fundatia Europeana Dragan (care are ca scop declarat, raspindirea culturii ca factor important pentru unificarea Europei.) Dupa mai multi ani cind a functionat ca vicepresedinte, in 1966 devine presedintele Federatiei Internationale de Marketing (pina in 1976).Iosif Constantin Dragan devine un partizan al Europei Unite si va milita pentru atingerea acestui obiectiv.
Se apropie de Romania comunista si Ceausescu, cu care ajunge in bune relatii.
Dupa 1989 se implică în cauze naționaliste în România.
Fondeaza impreuna cu Corneliu Vadim Tudor „Liga Maresal Ion Antonescu”, redenumita „Liga maresalilor”. Cei doi s-au certat, datorita unei divergente in legatura cu un post de televiziune creat de miliardar la Bucuresti.
In ultima perioada, cel care avea studii solide in drept si economie, prefera sa i se spuna „profesorul”.
Lista de lucrari este impresionanta, publicind carti de istorie (protocroniste), marketing si autobiografii. A editat buletinul „Noi, tracii”. (Unul din apropiatii defunctului, a fost Traian Filip, un colaborator al revistei “Saptamina” -din perioada Eugen Barbu-, cunoscut de I.C.Dragan la spitalul Elias, unde a venit sa se opereze la inceputul anilor ’70. Sunt voci care sustin ca in afara de cartea “Noi, tracii” la care miliardarul ar fi facut planul general, toate celelalte sunt scrise de Traian Filip sau redactate de acesta, dupa manuscrise cumparate sau…nu, de la alti autori. Vezi cazul gen. George Magherescu.)
S-a casatorit de doua ori. Prima data cu Tereza (sau Teresa) Moriglioni, de obirsie nobila (nordul Italiei), dar saraca.(1959-1986)
A doua sotie va fi Daniela Veronica Gusa (Guse), fata gen. St. Guse. (Seful M.St.M. al armatei romane intre 1986-1989). Cu a doua sotie, are trei fii (o nastere de gemeni). Casatoria a avut loc in 1995, cind protagonistii aveau 22/78 de ani.
Mike Fink (master in economie politica in Italia -Milano- si psihologie -Yale- dupa Sorin Rosca Stanescu), cetatean german, reuseste in actiunea sa la un tribunal din Germania sa fie recunoscut oficial ca fiu natural al lui I.C.Dragan.
De remarcat ca noul sef de cabinet al lui I.C.Dragan, a devenit fostul sef de cabinet al gen. Guse.
A primit numeroase distinctii internationale.
Cetatean de onoare al localitatilor Lugoj (orasul natal, unde s-a nascut la 20 iunie 1917), Cluj-Napoca si comuna Spataru (jud.Buzau).
Inainte de moarte cu mai multa vreme, Dragan a disparut pentru opinia publica. Se pare ca doamna Gusa-Dragan a mostenit (impreuna cu serviciile speciale care l-au adus pe Dragan in centrul serviciilor cabinetului lui Guse) insusi dl Dragan a disparut in mod misterios, nemaifiind vazut nici el si nici respectivele milioane cam de multa vreme.
Aici as cita Eclesiastul din Biblie: „Desertaciune a desertaciunilor, totul este desertaciune!”
Cate un om lucreaza toata viata sa adune bani si el moare si altii se bucura de averile lui fara numar”.
Acum nu stiu ce-ar mai putea scrie dansul de unde este:
„Noi Tracii” sau poate de unde i se permite sa scrie (cand opresc flacarile pentru economie), „Noi Dracii”.