caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Eclipsa totală de Lună – 16 – 17 august 2008

de (13-8-2008)

O frumoasă eclipsă parțială de Lună se va vedea în noaptea de 16 spre 17 august. Luna se va afunda în umbra Pământului în proporție de 80%, este o informaţie pusă la dispoziţia publicului larg, de Adrian Şonca, Coordonatorul Observatorului Astronomic al municipiului Bucureşti.

Eclipsa se desfăsoară la ore acceptabile pentru publicul larg, între 21 și 3 dimineața

Eclipsa de lună va începe la ora 21:22, când Luna va intra uşor în penumbra Pământului. După primele 10-15 minute se va putea observa cum partea din stânga a discului lunar va deveni mai palidă.
Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei este perioada când Luna se află în umbra Pământului. Luna va începe să intre în umbră începând cu ora 22:36, de când discul acesteia va deveni mai roşiatic cu fiecare minut ce se va scurge. Între 22:36 și 01:44 Luna va fi afundată în proporție de 80% în umbră.

Maximul eclipsei se va produce la ora 00:10, când culoarea jumătății de sud a Lunii va fi portocaliu-carămizie.
Chiar dacă se va afla în umbra, Luna nu va fi întunecată complet pentru că atmosfera Pământului va devia razele de lumină ce vin de la Soare.
Eclipsa se va termina la ora 2:55. Luna va rămâne în continuare pe cer, până la ora 6.

Pe tot parcursul fenomenului Luna se va afla în constelația Capricornus, nu foarte sus deasupra orizontului. Planeta Neptun se va afla foarte aproape de Luna, la începutul eclipsei. Neptun nu se poate observa cu ochiul liber dar prin orice binoclu poate fi văzut ca o stea.
Culoarea discului lunar va fi diferită. Partea de sud va fi mai închisă la culoare pentru că se va afla afundată mai adânc în umbră.
Eclipsa de Lună va dura 5 ore și 34 minute.

La începutul eclipsei Luna se va afla în direcţia sud-est, la numai 10 grade altitudine deasupra orizontului. În momentul fazei maxime, Luna va fi în direcţia sud, la 30 grade deasupra orizontului. Observatorul Astronomic va avea un program special cu ocazia Eclipsei de Lună, fiind deschis publicului între orele 21.00 şi 3.00 dimineata.
Pentru a observa aceasta eclipsă nu aveţi nevoie de instrument astronomic, folosirea unui binoclu sau a unui instrument astronomic nefiind necesara, eclipsa fiind vizibilă cu ochiul liber.
În cazul în care aveţi un instrument astronomic îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară.
Cei ce doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul pe un trepied. Asta pentru că în timpul totalităţii, trebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar.
Fenomenul va putea fi observat din toată ţara, doar în cazul în care cerul este senin.

Chiar dacă eclipsa se produce în timpul săptămâni, la ore „nepotrivite”, este bine să o observaţi. Următoarea eclipsă totală de Luna vizibila din România se va produce pe 15 iunie 2011.

Sursa: Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, www.astro-urseanu.ro.

Ecouri

  • Evelina Moraru: (13-8-2008 la 00:00)

    Superba relatare si explicatii clare ca de obicei!Adriana Nazarciuc are o fraza luminoasa care da replica chiar si eclipselor!

    Doamna Adriana, as vrea sa iau legatura cu dumneavoastra
    cu stima,Evelina



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un punct de vedere asupra tragediei Caucazului – Georgia

Problema Georgiei nu este simplă. Russia nu doreşte să piardă controlul resurselor petroliere Caspice. În urma construcţiei conductei petroliere Baku-Tibilisi-Turcia,...

Închide
18.218.125.85