Președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut Curții de Apel București să anuleze decizia Colegiului de Conducere al Curții Supreme prin care s-a stabilit modul în care se constituie completele de cinci judecători și suspendarea acestei decizii până la pronunțarea instanței.
Miza este dată de procesul în care președintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță de Curtea Supremă la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.
Apelul, pe care și Dragnea și DNA l-au făcut la decizia ÎCCJ, este judecat de un complet de cinci judecători ales după prevederile legale dinainte modificării în parlament a legilor Justiției.
Dragnea a dat în judecată Curtea Supremă cu trei zile înainte de primul termen la apelul pe care l-a făcut sentinței prin care a fost condamnat în primă instanță.
Dacă instanța acceptă cererea lui Dragnea, procesul de la Curtea Supremă ar putea fi suspendat până la pronunțarea Curții de Apel.
Un caz similar este cel în care a fost suspendat regulamentul în cazul concursului de ocupare a funcțiilor de conducere din cadrul Inspecției Judiciare, au explicat surse din magistratură pentru Ziare.com.
Dragnea este nemulțumit de componența completului în care i se va judecă apelul și spune că ar trebui aplicată legea care a fost între timp adoptată cu privire la organizarea judiciară și care stabilește alt algoritm de întocmire a completelor de judecată decât cel în baza căruia a fost întocmit cel care îl va judecă.
Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară, modificată în parlament de PSD-ALDE cu sprijinul UDMR. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători și că toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a anunţat la acel moment că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conţin norme tranzitorii – pe care parlamentarii le-au făcut uitate în nouă lege – în cazul formării completelor de 5 judecători – aşa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor, pentru că legea nu se aplică retroactiv. Cristina Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an.
Ce cere Liviu Dragnea
Ziare.com a studiat cererea de chemare în judecată depusă de Liviu Dragnea la Curtea de Apel București. El cere:
– Anularea în parte a hotărârii de colegiu a ICCJ – este vorba de partea care privește compunerea completelor de 5 judecători.
– Obligarea ICCJ și a Colegiului de Conducere al ICCJ de a adopta o nouă hotărâre de colegiu, „în acord cu dispozițiile legale și cu limitele de competență stabilite prin Constituția României”.
– Suspendarea hotărârii de colegiu, în ceea ce privește compunerea completelor de 5 judecători, până la soluționarea acestui dosar.
– Sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. CCR ar trebui să decidă, potrivit liderului PSD, dacă constituirea acestor complete se face „la începutul fiecărui an” – așa cum este în lege – sau dacă se face când survine o modificare legislativă cu aplicare imediată, „iar evenimentul legislativ este plasat, temporal, pe parcursul anului și nu la începutul sau sfârșitul acestuia”.
– Plata cheltuielilor de judecată.
Cererea de chemare în judecată a lui Liviu Dragnea are 18 pagini. El a mai depus două hotărâri ale colegiului de conducere, 88 și 89 din 2018, plângerea prealabilă și dovadă achitării taxei de timbru de 50 de lei.
Textul solicitării depuse la Curtea de Apel seamănă izbitor, ca argumentație, cu textul prin care premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională împotriva Curții Supreme.
Articolul integral în Ziare.com
Revista 22, Redacţa, 10 octombrie 2018
Acest articol a fost preluat cu permisiunea redacţiei de pe situl Revistei 22
Dorel avea probleme la școală. Profesoara lui îi striga mereu:
– Mă înnebunești, Dorele, tu chiar nu înveți nimic!?
Într-o zi, mama lui Dorel a venit la școală pentru a verifica cum se descurca fiul ei. Profesoara i-a spus cu sinceritate că fiul ei este pur și simplu un dezastru, a obținut note foarte mici și nu a mai întâlnit un elev atât de prost în întreaga ei carieră. Mama a fost atât de șocată de evaluarea profesoarei încât l-a retras pe Dorel din școală și a plecat din Bucuresti, mutându-se în Cluj.
Douăzeci și cinci de ani mai târziu, profesoara a fost diagnosticată cu o boală cardiacă aproape incurabilă. Toți doctorii au sfătuit-o să aibă o intervenție chirurgicală pe cord deschis, pe care doar un chirurg din Clinica Speciala din Cluj ar putea să o facă. Rămasă fără alte opțiuni, profesoara a decis să facă operația la Cluj. A fost un succes remarcabil.
Când și-a deschis ochii după operație, a văzut un tânăr doctor frumos zâmbind la ea. Vroia să-i mulțumească, dar nu putea vorbi: fața ei a început să devină albastră, și-a ridicat mâna, încercând să-i spună ceva, dar a murit instantaneu.
Doctorul a fost șocat, întrebându-se ce s-a întâmplat atât de brusc.
Apoi s-a întors și l-a văzut pe prietenul nostru Dorel, om de serviciu la Clinică, care a deconectat echipamentul de susținere a vieții bietei profesoare pentru a-și conecta aspiratorul.
Dacă ai crezut că Dorel a devenit chirurg specialist cardiolog, există o mare probabilitate ca ai votat cu PSD.????
Titlul articolului este: „Dragnea vrea blocarea completului de judecată care l-ar putea condamna definitiv la închisoare”.
> Aceasta (noua lege – vm) prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători și că toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.
De aici trag concluzia că dl. Dragnea nu doreşte „blocarea completului de judecată care l-ar putea condamna definitiv la închisoare”, cum apare în titlu, ci de fapt înlocuirea acestuia cu unul prevăzut de legea cea nouă.
Cu alte cuvinte el preferă să-şi încredinţeze viitorul său aleatorului rezultat dintr-o tragere la sorţi decât unui complet condus de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau de preşedintele Secţiei Penale, aleşi/numiţi cine ştie de cine, cum şi pentru ce merite.
Eu în locul lui ( e bine că nu sunt, chiar dacă unii îl invidiază pentru logodnică 😉 ) aş proceda de aceeaşi manieră.
De minune se potrivește povestioara cu „schepsis” a Doamnei Wanda Lucaciu-cu concluzia de mai sus a Domnului Manta:
„Eu în locul lui (e bine că nu sunt, chiar dacă unii îl invidiază pentru logodnică ???? ) aş proceda de aceeaşi manieră.” Rezultă că sunteți PSD-ist-sadea !!
Doar un PSD-ist „sadea”-adică dintre cei cu putere-din clica lui Dragnea,își permite să-și aleagă judecătorii, eliminându-i pe cei-care cred ei că sunt intransigenți,(deci-indezirabili),și ne șantajabili de catre Coldea-prietenul lui Dragnea,care ȘTIE TOTUL-despre fiecare din judecători.
Mai rămâne ca și Domnul Manta să susțină perdeaua de fum-o altă potlogărie a Guvernului Dancilă,prin MAI-ul Doamnei Carmen Dan- aplicată instantaneu și din senin,o imitație de doi bani-a unui cutremur probabil de 7,5 grade Richter in Vrancea!!
Deja Arafat a estimat un număr de 30.000 de victime !!
Este ciudată coincidența cu numărul de locatari din cele 345 de blocuri cu risc de gradul I de prăbușire, din București (http://amccrs.pmb.ro/docs/Lista_imobilelor_expertizate.pdf), un număr estimat de mine de 345x80loc/bloc==27.300 prsoane- de unde rezultă și răspunderea directă a autorităților care aveau încă din 1977 obligația si timpul necesar- consolidării acelor blocuri,și până acum, nu au făcut nimic !”
Ba ,pardon, s-au deschis de „ochii lumii”, 5(cinci-!) șantiere -la 5(cinci) blocuri, adica la nici 1,5%, probabil la cele-în care locuiesc niscaiva funcționari „importanți”.
Îmi permit să bănuiesc că atât Carmen Dan,cât și Dragnea au creat acest exercițiu,ca să abată atenția de la valul crescător de critici la adresa lor-Dan -pentru violență față de manifestanți, Dragnea pentru-lupta cu mijloace murdare, impotriva justitiei, ca să scape de pușcăria- pe care o merită din plin.
Și de ce mă rog,doar în București ?. Mult mai expuse sunt de exemplu-Zimnicea și Onești,Focșani, și Iași.
Nu cumva se scoate un OUG de amnistie, și au nevoie de condițile de „stare de urgență”-deja solicitată Președintelui Iohannis ???
Dl. Sfartz scrie: „Rezultă că sunteți PSD-ist-sadea !!”
Concluzie lipsită de logică, şi deci greşită. Orice acuzat are dreptul să aleagă orice mijloc de apărare legal care îi stă la dispoziţie. Cei care doresc cu orice preţ să-l împiedice, precum dl. Sfartz, se opun principiilor unei justiţii care îşi merită numele, încercând să ne arunce înapoi, în lumea de tristă amintire a justiţiei din vremea comunismului.
Tot de la dl. Sfartz cetire: „Doar un PSD-ist „sadea”-adică dintre cei cu putere-din clica lui Dragnea,își permite să-și aleagă judecătorii, (…)„.
În furia sa viscerală contra PSD şi a şefului lui, dl. Sfartz ignoră tragerea la sorţi a completului de judecată, prevăzută de lege, emanând ideea complet inventata de dânsul: „(…) își permite să-și aleagă judecătorii„.
Altă idee de-a d-lui Sfart: „Mai rămâne ca și Domnul Manta să susțină perdeaua de fum (…)„. D-l Sfartz este ultimul de la care aş avea nevoie de sugestii…
Şi ultima găselniţă, de la aceeaşi sursă: „(…) au nevoie de condițile de „stare de urgență”-deja solicitată Președintelui Iohannis ???„. A cerut cineva introducerea stării de urgenţă d-lui Preşedinte? Când, în ce fel şi de ce?
Bizar! În lipsa unei surse, îmi pare încă o fantezie de-a d-lui Sfartz, dar mă îndoiesc că vom afla mai multe direct de la dânsul, deoarece aplică demult metoda hit & run. Acum e deja dus hăt pe run …
In cadrul scnariului pentru cutremur,este o faza cu „starea de urgenta”,si toate „sursele” Dv. au prezentat cererea de „stare de urgenta”-deja si aprobata de Presedinte.
Mentionbarea acestei „stari de urgenta”-si-a atins scopul-psihoza propagandistica cu scopul de a crea „o perdea de fum”,care sa acopere Oug-ul asteptat de PßD-istii Dvs.-maine-15 Occt.2018 !
@Pincu Sfartz
> In cadrul scnariului pentru cutremur,este o faza cu „starea de urgenta”,si toate „sursele” Dv. au prezentat cererea de „stare de urgenta”-deja si aprobata de Presedinte.
Am înţeles, s-au găsit unii care v-au luat-o înainte cu fantezia. Fireşte nu folosim aceleaşi surse.
> Mentionbarea acestei (…) asteptat de PßD-istii Dvs (…).
Sunt tot atât ai mei cât sunt şi ai dv., cu diferenţa că eu îi privesc de mai departe şi de aceea probabil că îi văd mai mici, pe când la dv. conducătorul lor Liviu Vodă se vede cam aşa:
Sălbaticul vodă e-n zale şi-n fier
Şi zalele-i zuruie crunte,
Gigantică poart-o cupolă pe frunte,
Şi vorba-i e tunet, răsufletul ger,
Iar barda din stânga-i ajunge la cer,
Şi vodă-i un munte.
Este exemplul clasic de hiperbolă folosit la orele de literatură română. Apropo de literatură, aşa sună versurile unui mare poet, fără comparaţie cu încercările jalnice ale unor comentatori de pe ACUM.
Iata unde stam deocamdata pe acest fir: coruptie, Dragne & Co, PSD. Cu exceptia a doi comentatori cu opinii diametral opuse dar si cu maniere foarte diferite de a comenta (unul explaoteaza in mod inteligent orice argument/stire la indemana pentru a ajunge la o concluzie invarianta cum ca ceata lui Papuc – da, Dragnea si Co. sunt ceata lui papuc, nu politicieni valabili intr-o tara europeana) altul foloseste mai putine argumente dar multa fantezie, chestii scoase din context etc. pentru a ajunge la … concluzia diametral opusa. Razbel de idei in toata legea. Adica un fel de Republica de la Ploiesti. Cam aici suntem. Sau, altfel vorbind, a tunat si i-a adunat. Comentariile analitice lipsesc, „dialogul” de contre continua fara a aduce nimic nou referitor la subiect. Punct mort. Discutia va avansa, la concluzii nu se va ajunge. Din aceasta discutie… Eu prefer sa astept o condamnare finala si o excursie in Madagascar sau Costa Rica. Dar se pare ca si acolo gheara sistemului si a protocoalelor ajunge… Deci, la aceasta … ‘dilema’, nu exista solutie. Ci numai comentatori. Doi in total si fiecare foarte motivat. Aferim!
ACUM, cu staful său foarte redus de jurnalişti amatori, preia de regulă analizele şi comentariile din media, şi destul de des le şi discută, împreună cu un număr, şi el redus, de comentatori.
Orice contribuţie constructivă este binevenită, de exemplu cu comentarii analitice/sintetice/profetice/prometeice şi cu concluzii convingătoare!
De altfel ACUM are şi alte rubrici, de călătorii, culinare, de umor, fotografii, muzică, etc. în care contributorii săi participă în mod regulat. Ele se desfăşoară într-o atmosferă cu mult mai liniştită. 🙂