caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Dragnea a convins-o. Dăncilă sesizează CCR pentru completele de 5 judecători de la ICCJ

de (2-10-2018)
7 ecouri

 
Guvernul a sesizat marți dimineață Curtea Constituțională cu privire la un posibil conflict între Parlament și Înalta Curte, în cazul constituirii completelor de judecată. Mișcarea premierului vine după ce Liviu Dragnea s-a plâns de componența completului de cinci care urmează să-i judece dosarul pe 8 octombrie.

Liviu Dragnea a spus duminică că este „un demers firesc” intenția Guvernului de a sesiza la CCR un conflict între Parlament și ÎCCJ pentru că nu s-au aplicat modificările aduse Legii nr. 304/2004 cu privire la constituirea şi compunerea unor completuri de judecată de la instanța supremă.

„Doar am auzit că există această intenție. Nu știu când și dacă o vor face. Cred că este un demers firesc pe care-l face Guvernul. Am auzit cum ați auzit și dvs. Și o să vedem dacă se întâmplă. Nu știu pe ce merg, că nu am văzut. Poate merg pe conflict între Parlament și Înalta Curte, nu știu, nu sunt constituționalist. Am auzit doar că se intenționează să se facă această acțiune și cred că ar fi un demers firesc”, declara Liviu Dragnea, duminică, la România TV.

De asemenea, Inspecția Judiciară a anunțat că a fost sesizată cu privire la posibile abateri disciplinare referitoare la aplicarea modificărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară cu privire la constituirea şi compunerea unor completuri de judecată de la instanța supremă. Verificările Inspecției Judiciare vin după informații potrivit cărora instanța supremă ar fi amânat până la finalul anului punerea în aplicare a dispozițiilor modificate din legea de organizare judiciară, care a intrat deja în vigoare, privind componența completelor de cinci judecători.

Vineri, ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat că decizia Colegiului de Conducere al ÎCCJ care a decis să nu aplice noile prevederi legale privind organizarea completelor de cinci judecători poate fi atacată fie la Curtea Constituțională, fie în contencios administrativ.

„Judecătorii nu pot adăuga la lege, judecătorii nu pot modifica legea, judecătorii trebuie să aplice legea în integralitatea ei, dându-i sensul şi voinţa legiuitorului. Judecătorul nu poate să amâne intrarea în vigoare a unei legi, nici o amânare totală, nici o amânare parţială. Astăzi când vorbim, nu lucrăm la niciun act normativ, la nivelul ministerului, care să modifice această prevedere interpretată de către Înalta Curte. Ce va fi pe viitor vă vom comunica, mai ales că nu am citit hotărârea Colegiului ca să văd raţiunea acestei opţiuni”, a spus Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis, în şedinţa din 4 septembrie, să nu aplice imediat noile prevederi ale Legii 304/2004 în privinţa reconfigurării completelor de cinci judecători.

Laurențiu Gheorghe, 2 octombrie 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiunea redacţiei de pe situl Revistei 22

Ecouri

  • Victor Manta: (2-10-2018 la 15:12)

    > Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis, în şedinţa din 4 septembrie, să nu aplice imediat noile prevederi ale Legii 304/2004 în privinţa reconfigurării completelor de cinci judecători.

    O părere exprimată de un cunoscut jurist la TV şi care mi s-a părut demnă de a fi luată în consideraţie, în special pentru viitor, este că motivul pentru care s-a ajuns la această dispută ar fi că legea modificată este incompletă. Astfel ea nu a prevăzut ce se întâmplă în perioada tranzitorie, din momentul semnării ei de către Preşedinte şi până la data de la care începe să fie aplicată.

    În altă ordine de idei, dat tot legat de această lege, ea prevede eliminarea vechii distincţii comuniste de „poziţionare” în sala de judecată.

    „O altă modificare se referă la configuraţia sălii de judecată, care trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor. Astfel, apărătorii vor sta la acelaşi nivel cu procurorii”. Sursa.

  • Pincu Sfartz: (2-10-2018 la 18:15)

    Se văd marionetele, și nu se văd sforile !

    Dragnea trage sforile, marionetele execută. Numai ca marionetele, care nu gândesc, pot fi destrămate de prea multe și foarte vizibile manevre.

    Acum s-a ajuns la ceasul adevărului. Doamna Dăncilă și tot guvernul României, cu Tudorel cu tot, se pot aștepta la un proces în fața Curții Europene de Justiție,(cea a Consiliului UE, nu cea a Drepturilor Omului, desi si aceasta are ceva de spus despre-„mi-ting” !), care poate decide, în cazul constatării vinovăției de a fi mers impotriva unor prevederi ale Tratălui de aderare, la pedepse foarte aspre.

    Dar ce te faci cu „taberele din munți” ale celor cu „rezist”? Oare i-a convins Dragnea pe susținătorii săi de la Antene și RTV, printre care și credulii cu gura cascata dupa stiri „adevarate” (unul sigur este și la Acum !), că ei chiar sunt acolo, și consumă droguri !

    Nu s-a auzit, printre multiplele comentarii, la toate temele, nicio vorbuliță pe această temă !

    Liniștə! Mukles! Se pare că plouă!

    Suntem în așteptarea unui comentariu dur împotriva „taberelor de partizani din munți“ ale statului paralel ! Ale lui Iohannis ! Ale „forțelor oculte” din străinătate ! Așteptam. Şi asteptăm.

  • Victor Manta: (2-10-2018 la 19:40)

    Dl. Sfartz scrie: „Se văd marionetele, și nu se văd sforile ! Dragnea trage sforile, (…)”.

    Conform spuselor proprii, rezultă că dl. Sfartz este înzestrat cu o calitate deosebită şi anume că vede ceea ce nu văd alţii.

    Legat de „Acum s-a ajuns la ceasul adevărului”, Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat că în cadrul întâlnirii cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, acesta a dat nişte asigurări importante reprezentanţilor României (…).

    ”Apreciez că a fost o întâlnirea foarte constructivă construcitvă, un dialog principial și corect. Nu se pune problema vreunui reproș dintr-o parte sau alta, (…).

    Dacă aș începe cu o problemă care este după mine foarte importantă, prim-vicepreședintele Timmermans a spus cu subiect și predicat că nici nu intră în discuție articolul 7, nici nu se pune problema pentru că România este într-o altă situație față de România și Polonia”.

    În cursul discuțiilor, doamna premier (Dăncilă – vm) a arătat că România respectă standardele statului de drept, că România respectă deciziile CCR și în acest context prim-vicepreședintele Comisiei a spus că nici nu discutăm despre asta, pentru că România este într-o cu totul altă situație” (…). Sursa.

  • Alexandru Leibovici: (2-10-2018 la 22:32)

    „Ministrul Justiției, Tudorel Toader… Nu se pune problema vreunui reproș dintr-o parte sau alta”

    Pe de altă parte, Frans Timmermans, în cadrul unei dezbateri de luni seara din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European privind situaţia din România, a declarat: „dacă regulile Uniunii Europene sunt încălcate, aceasta nu va ezita să ducă guvernul României în faţa instanţei când se va impune”

    „Am văzut progrese în trecut, uneori chiar progrese spectaculoase, dar acum există riscul real ca lucrurile să regreseze, într-un mod care să afecteze nu doar democraţia din România, ci şi locul pe care România şi l-a construit în ultimii ani ca membră UE. Comisia a cerut în mod repetat autorităţilor române să regândească cursul lor de acţiune şi să construiască un consens amplu privind calea de urmat. Şi vreau să repet acest apel şi îl voi repeta mai târziu în această săptămână în plenară. CE este mereu gata să coopereze şi să sprijine autorităţile române în acest proces”, a declarat Timmermans în cadrul dezbaterii, unde a exprimat, printre altele, preocupări privind amendarea legilor justiţiei şi a codurilor penale, precum şi a procedurii de evaluare a procurorului general.”

    „Sper că acest dialog va continua dar nu pot să ascund faptul că ultimele evoluţii sunt o sursă de preocupare crescândă pentru Comisie, la fel ca şi pentru protestatarii care au demonstrat pe străzile din Bucureşti şi alte oraşe în august. Şi nu am fost cu toţii şocaţi de imaginile cu protestatarii paşnici şi cum au fost trataţi de serviciile de securitate şi de poliţie în Bucureşti? Sper că se va face o investigaţie şi asta nu se va repeta. Folosirea violenţei nu este niciodată soluţia bună în politică, în niciun un caz într-o Uniune Europeană bazată pe statul de drept”, a subliniat prim-vicepreşedintele CE.

    „dacă vor fi adoptate fără schimbări, efectele combinate ale amendamentelor la legile justiţiei şi la codurile penale vor afecta capacitatea sistemului de justiţiei, inclusiv a serviciului procuraturii, de a lupta eficient împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni”

    Relatarea integrală a agenţiei Agerpres privind declaraţiile lui Timmermans din 1 oct. 2018 – v. aici.

  • Victor Manta: (2-10-2018 la 23:29)

    De mai sus: „Pe de altă parte, Frans Timmermans, în cadrul unei dezbateri de luni seara din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European privind situaţia din România, a declarat (…)”.

    Legat şi de această declaraţie belicoasă a avut loc a doua zi întâlnirea între dl. Timmermans cu premierul Dăncilă şi ministrul de externe Toader, lucruri relatate de mine mai sus (2-10-2018 la 19:40).

    Discuţia s-a purtat pare-se pe un alt ton, aşa că declaraţiile reprezentanţilor României au fost, în consecinţă, foarte ponderate. Mi se pare evident că d-lui politician Timmermans i-ar fi fost greu să atace probleme legate de justiţie în faţa juristului de profesie Toader, membru permanent al Comisiei de la Veneţia.

    Nu este exclus ca pe viitor şi dl. Timmermans să trebuiască să ţină seama de recomandările Comisiei de libertăţi a UE, adică să regândească propriul său curs de acţiune şi să participe activ la construirea unui consens amplu privind căile de urmat. Un asemenea consens, în cazul unor state libere şi independente, nu se obţine pe calea ameninţărilor recurgerii la tribunale…

    Nu întâmplător ameninţarea d-lui Timmermans îmi aminteşte, ca metodă de luptă politică, de denunţul mincinos al preşedintelui PNL la adresa d-nei Dăncilă şi a d-lui Dragnea, înaintat de dl. Ludovic Orban justiţiei române (aici) şi în final rejectat de aceasta.

  • Alexandru Leibovici: (3-10-2018 la 12:15)

    Deci este falsă impresia creată de relatarea lui T. Toader cum că EU, şi Timmermans în particular, sunt mulţumiţi de politica actualului guvern român.

    Timmermans a repetat apăsat şi la dezbaterea privind statul de drept din România în plenul Parlamentului European de astăzi 3 octombrie 2018, că Uniunea Europeană urmăreşte ultimele evoluţii din România cu îngrijorare şi a repetat că independenţa sistemului judiciar şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei sunt esenţiale pentru o Românie puternică în UE:

    „Dați-mi voie să spun ceva foarte clar: Miza acestui proces este extrem de mare pentru viitorul Uniunii Europene și e la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă, pentru poporul român. Dacă Comisia trebuie să fie brutal de sinceră în evaluarea noastră, o vom face. Dacă trebuie să folosim alte mijloace la dispoziția noastră o vom face. Asta nu e o amenințare. Vă spun care e rolul Comisiei și vă spun că suntem gardienii Tratatelor și că ne luăm acest rol foarte în serios.” (citat după Hotnews)

    Frans Timmermans a spus la încheierea dezbaterii: „Uneori am senzația de deja-vu all over again. Când critici pe cineva aud imediat – standarde duble, nu e un atac asupra guvernului ci un atac asupra unei țări. Noi am vrut o evaluare foarte la rece a situației din România. Facem acest lucru pentru poporul român și nu împotriva poporului român” (citat după Hotnews)

    Subiectul acestui comentariu al meu NU este dacă Timmermans are sau nu dreptate, dacă este sau nu „belicos”, ci că este falsă impresia creată de relatarea lui T. Toader şi citată aprobator de Victor cum că EU, şi Timmermans în particular, sunt mulţumiţi de politica actualului guvern român.

    PS: Intervenția lui Timmermans din 3 octombrie – video:

    – traducerea simultană în RO: https://www.facebook.com/EPIO.Romania/videos/2194604904161955/?t=675

    sau sunetul original în EN (minutul 2:50): http://www.europarl.europa.eu/plenary/EN/vod.html?mode=unit&vodLanguage=EN&vodId=1538550678352#

  • Victor Manta: (3-10-2018 la 17:22)

    @Alexandru

    >Deci este falsă impresia creată de relatarea lui T. Toader cum că EU, şi Timmermans în particular, sunt mulţumiţi de politica actualului guvern român.

    Iată ce am scris eu despre ce a spus dl. Toader, preluând de la stripesurse.ro:

    „Apreciez că a fost o întâlnirea foarte constructivă, un dialog principial și corect. Nu se pune problema vreunui reproș dintr-o parte sau alta, (…).

    Dacă aș începe cu o problemă care este după mine foarte importantă, prim-vicepreședintele Timmermans a spus cu subiect și predicat că nici nu intră în discuție articolul 7, nici nu se pune problema pentru că România este într-o altă situație față de România și Polonia”.

    Cum rezultă din citatul dat de mine că EU şi dl. Timmermans, după dl, Toader, ar fi mulţumiţi „de politica actualului guvern român”, aşa cum susţii?

    Acest lucru nu rezultă în nici un fel din cele publicate de mine!

    > Subiectul acestui comentariu al meu NU este (…), ci că este falsă impresia creată de relatarea lui T. Toader şi citată aprobator de Victor cum că EU, şi Timmermans în particular, sunt mulţumiţi de politica actualului guvern român.

    În postarea mea din (2-10-2018 la 19:40), în care am citat, folosind presa, luările de poziţii ale d-nei Dăncilă şi a d-lui Toader după discuţia lor cu Dl. Timmermans, nu m-am arătat nici aprobator, nici dezaprobator. De unde vine atunci această idee?

    > „Noi am vrut o evaluare foarte la rece a situației din România”, a zis dl. Timmermans pe 3.10., citat de tine.

    Să mai adaug un citat important tot din dl. Timmermans: „Climatul necesar pentru o reformă s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete. Cer să fie lansată o investigație, pentru că e nevoie de o independență a justiției”. Sursa.

    Protocoalele există din 2009, dar cu tot MCV-ul şi cu tot ce au urmărit UE şi organele ei, dl. Timmermans anunţă abia după 9 ani că trebuie lansată o investigaţie (în România) legată de protocoalele secrete încheiate între parchete şi SRI ???

    Semnalez în încheiere că am publicat aici un articol despre „Discursul Premierului V. Dăncilă şi discuţiile din Parlamentul European”.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Omagiu lui Charles Aznavour (1924-2018)

Omagiu lui Charles Aznavour (1924-2018)

Închide
18.222.118.188