caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Păcăleală marțiană 2008

de (10-8-2008)
Poziţia planetei Marte în noaptea de 27 august 2008. Marte va avea un aspect de stea roşie. Este imposibil să distingi planetaPoziţia planetei Marte în noaptea de 27 august 2008. Marte va avea un aspect de stea roşie. Este imposibil să distingi planeta

Am primit recent la redactie o informatie conform careia, „incepand cu noptile din luna August, planeta Marte va fi cel mai luminos punct pe cer. Chiar si cu ochiul liber, Marte se va vedea cat o luna plina in aceasta perioada. Pe 27 August, planeta Marte se va afla la 34.65 milioane de mile de Pamant si va fi ziua in care Marte se va vedea cel mai bine. In noaptea de 27 August, la ora 00:30 urmariti cerul.

Informatia continua cu precizarea conform careia pe cer se va vedea ca si cum Terra are doua luni si ca urmatoarea data cand planeta Marte va trece atat de aproape de Terra va fi in anul 2287. Eram indemnati de a spune si altora, deoarece „toti cei care sunt acum in viata nu vor mai avea ocazia sa vada acest lucru…”

In virtutea acestei informatii am apelat la dl Adrian Sonka, coordonator Observatorul Astronomic din Bucuresti, spre a ne da detalii pentru cititorii ACUM.

Ei bine, dumnealui ne-a spus ca informatiile despre planeta Marte nu sunt adevarate si sunt si incorecte din punct de vedere stiintific. Este o farsa care apare in fiecare an in luna august. Dumnealui ne-a pus la dispozitie un material care explica fenomenul respectiv din punct de vedere stiintific.

Umblă pe internet o ştire în care se spune că în data de 27 august planeta Marte se va vedea cel mai bine, va fi foarte apropiată de Pământ şi va semăna cu Luna.
Stirea este o farsă, în care se folosesc date vechi de 5 ani de zile.
Opoziţia lui Marte, adică momentul când este vizibil toată noaptea, fiind în partea opusă Soarelui, vizibil de pe Pământ, se produce o dată la 2 ani şi 6 luni.

Ultima opoziţie a fost în seara de 24 decembrie 2007. Următoarea opoziţie va fi pe 29 ianuarie 2010.
În luna august, planeta Marte se va vedea după apusul Soarelui. Va apune foarte repede, la ora 21. Strălucirea planetei va fi mică și nu va putea fi deosebită de stele decât dacă i se cunoaște poziția.

Desigur ca Observatorul va rămâne deschis publicului, în serile de marţi, vineri şi sâmbătă, putând fi admirată planeta Jupiter.
Jupiter pe cerul de seară
Planeta Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar și-a făcut apariția pe cerul de seară.
În prezent este cel mai strălucitor astru de pe cerul de seară (în afară de Lună). Pentru indentificarea planetei nu este nevoie de o hartă stelară. Trebuie doar să priviți înspre orizontul sudic, când se înserează. Veți vedea un astru strălucitor de culoare gălbuie ce nu sclipește. Planeta se află în constelația Sagittarius.

Aceasta este planeta Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar, de 11 ori mai mare decât Terra.
Ocazional Luna va trece prin aceeași zonă în care se află planeta. Veți identifica foarte ușor planeta dacă veți observa în acele zile.
În următoarele luni, Jupiter va fi poziționat perfect pentru observații, răsărind inainte ca Soarele să apună. Rămâne vizibil până dimineața.

Pentru că este cea mai mare planetă se pot observa numeroase detalii pe discul planetei: benzi de nori, furtuni, Marea Pată Roșie. Patru dintre cei 63 de sateliți ai planetei poti fi observați: Io, Europa, Ganimede și Callisto. Nu numai sateliții pot vi observați ci și umbrele lăsate de acestia, ocazional, pe discul lui Jupiter.

Toate aceste detalii și fenomene pot fi observate de vizitatori, dacă vor fi prezente în momentul când acestea se produc.

La o primă vedere pe discul lui Jupiter vor putea fi văzute două dungi puțin mai întunecate decât restul planetei. Acestea sunt două benzi de nori puțin mai închiși la culoare. Benzile se văd mereu chiar dacă în unii ani își mai modifică forma.

Cea mai mare formațiune de pe benzi este Marea Pată Roșie, un imens uragan ce se observă de 300 de ani. Pata Roșie poate fi observată foarte ușor dar nu mai este roșie la culoare. Este mai deschisă decât banda de nori în care se află.
Pentru a putea vedea Pata Roșie, va trebui să fim prezenţi la Observator când aceasta se află îndreptată înspre Terra.

Sateliţii lui Jupiter
Dacă îndreptați un binoclu spre Jupiter veți putea vedea cei mai mari sateliți ai acestuia: Io, Europa, Ganimede și Callisto. De la seară la seară puteți vedea cum sateliții își schimbă poziția, din cauza mișcării lor în jurul planetei. Uneori se văd trei sau chiar doi sateliți, pentru că aceștia pot fi în spatele planetei sau chiar suprapuși peste discul acesteia.

Cei ce vor veni la Observator pentru a observa planeta, vor putea vedea și discurile sateliților a.î. vă veți putea da seama care satelit este mai mare.

Dacă vă veți plănui cu atenție vizita la Observator, veți putea vedea un adevărat spectacol cosmic: momentele când unul sau mai mulți sateliți își lasă umbra pe planetă. Veți putea vedea cum umbra se deplasează pe planetă în mai puțin de 30 de minute. Uneori sateliții dispar în umbra lui Jupiter.

Ultima opozitie a fost in seara de 24 decembrie 2007. Urmatoarea opozitie va fi pe 29 ianuarie 2010.
În luna august planeta Marte se va vedea după apusul Soarelui. Va apune foarte repede, la ora 21. Strălucirea planetei va fi mică și nu va putea fi deosebită de stele decât dacă i se cunoaște poziția.

Pentru mai multe detalii rugam cititorii acum sa acceseze:
http://www.astro-urseanu.ro

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Georgia dă înapoi în conflictul cu Rusia din Osetia de sud

Georgia a anunțat că și-a retras trupele din regiunea separatistă Osetia de sud și că forțele Federației Ruse controlează capitala...

Închide
3.145.164.229