caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Săvârșirea unor infracţiuni grave de către Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea clasate de DIICOT

de (28-9-2018)

Prezentul articol este o completare la articolul meu publicat de ACUM, pe 22 mai 2018, sub titlul : Denunţul d-lui Ludovic Orban, circumstanţe şi consecinţe. Sursa. Început ca un comentariu, el a depăşit repede limitele respective.

Denunţul (recapitulare)

Pe 17 mai, preşedintele PNL, Ludovic Orban, anunţa că a depus, în „calitate de cetăţean al României”, o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind anumite fapte săvârşite de prim-ministrul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Ulterior, Parchetul a trimis sesizarea la DIICOT.

Dl. Orban preciza că faptele de care o acuza pe Viorica Dăncilă erau legate de „pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoştinţa opiniei publice” şi tot ce s-a întâmplat după adoptarea de către Guvern a memorandumului privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Plângerea îl viza şi pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru divulgarea de informaţii secrete de stat, spunea atunci Ludovic Orban. Sursa.

„Faptele care s-au derulat, toate aceste evenimente, trebuie să fie cercetate. Atunci când un clan toxic îşi bate joc de România şi îi afectează interesele fundamentale nu pot sta cu mâinile în sân, să mă fac că nu văd. Sesizarea am depus-o pentru că din analiza informaţiilor publice la care am avut acces, consider că există posibilitatea ca pe parcursul evenimentelor care au dus la aceste decizii să se fi comis infracţiuni. Mi-am făcut datoria, am sesizat faptele, este strict atributul şi competenţa procurorului care se ocupă de acest caz”. Sunt declaraţiile d-lui patriot L. Orban. Sursa.

La scurt timp după depunerea denunţului, PNL-ul s-a solidarizat total cu denunţul depus de preşedintelui său.

Clasarea cauzei de către DIICOT

Pentru lizibilitate am plasat Ordonanţa de clasare şi o parte dintre legile conexe în Anexa de la sfărşitul articolului. Iată ce a fost dispus de către DIICOT:

– clasarea cauzei penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înaltă trădare

– clasarea pentru divulgarea secretului care pericliteaza securitatea națională

– clasarea pentru uzurparea funcției

– clasarea pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice

– clasarea pentru prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

Motivul clasării: întrucât faptele nu există.

Comentarii şi concluzii

1. Bine că s-a terminat cu această aiureală a d-lui preşedinte PNL Ludovic Orban, acțiune care „promitea” ani grei de închisoare celor denunţaţi.

2. Deşi denunţul este de natură privată, deoarece PNL s-a solidarizat cu el, denunţul a devenit o armă politică a opoziţiei în lupta ei cu guvernul, folosind ca instrument justiţia. Aceasta merge pe linia „trasată” de fostul președinte Băsescu şi de binomul său.

3. Relaţiile cu Israelul au fost compromise prin acest denunţ, care a venit combinat cu reproşurile preşedintelui României aduse aceloraşi „inculpaţi”, pe motiv că i-au nesocotit prerogativele.

4. Uzurparea de funcţie din textul clasării nu se referă, aşa cum s-ar putea bănui, la preluarea unor funcţii prezidenţiale, ci la „Art 299. Pretinderea sau obţinerea de favoruri de natură sexuală de către un funcţionar public care se prevalează sau profită de o situaţie de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din funcţia deţinută” (vezi Anexa).

Cum denunţul d-lui Orban cuprinde 80 de pagini, din care s-a văzut doar o parte, cine ştie cum răspunde această clasare la acuzaţiile aduse de dl. Orban. Mie mi se pare cât se poate de straniu ca cei doi reprezentanţi ai României să fie bănuiţi de obţinere de favoruri sexuale în Israel.

5. Este de presupus că viitoarea carieră politică a d-lui Ludovic Orban este compromisă, sau că aşa ar trebui să fie. Nu ştiu dacă cei bănuiţi au depus plângeri împotriva minciunilor devenite dovedite ale d-lui L. Orban.

6. Între momentul depunerii denunţului şi momentul anunţării Ordonanţei, la DIICOT s-a schimbat şeful, a cărui influenţă asupra încheierii cercetărilor şi publicarea Ordonanţei nu este cunoscută. În opinia mea, şi nu numai, un asemenea denunţ aberant nu ar fi trebuit să fie admis…

ANEXA

Ordonanţa de clasare decisă de DIICOT, din 27.09.2018

Ministerul Public

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Direcţia de Investigare a Infracţionilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)

Comunicat de presa2 28.09.2018

Urmare a interesului manifestat de către reprezentanţii mass-media cu privire la cauza penală ce are ca obiect sesizarea formulată de către d-nul Ludovic Orban împotriva d-nei Dăncilă Vasilica, prim-ministru al Guvernului României, Biroul de informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizat şi Terorism este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Prin ordonanţa din data de 27 septembrie 2018 procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus clasarea cauzei penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înaltă trădare, prev. si ped. de art.398 C.p. rap. la art.394 lit.b C.p., de divulgare a secretului care pericliteaza securitatea națională prev. și ped de art.407 al.1 C.p., de uzurpare a funcției, prev. si ped. de art.300 C.p., de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. si ped. de art.304 C.p. și de prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. si ped. de art.8 al.1 lit.b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, întrucât faptele nu există. Sursa.

Noul Cod Penal Uzurparea funcţiei Infracţiuni de serviciu

CAPITOLUL II

Infracţiuni de serviciu

Art. 300. Uzurparea funcţiei

Fapta funcţionarului public care, în timpul serviciului, îndeplineşte un act ce nu intră în atribuţiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Sursa. https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-30

Art. 299. Folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual

Extras: “(2) Pretinderea sau obţinerea de favoruri de natură sexuală de către un funcţionar public care se prevalează sau profită de o situaţie de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din funcţia deţinută, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani (…)”. Sursa.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Magia Curcubeielor din Insulele Faroe

A fost de ajuns sa vad, cu ceva ani in urma, imaginea parca de pe alta lume a unei cascade...

Închide
3.138.118.194