Ieșirea „în decor“ a României, afundarea tot mai gravă în haos politic, juridic și constituțional cer și un răspuns extern pe măsură.
Îl mai poate opri ceva sau cineva pe Liviu Dragnea? Îl mai poate opri să nu distrugă complet ce a mai rămas din independența justiției, să-i facă iertați sau amnistiați pe infractori, în primul rând pe el însuși, deja condamnat în primă instanță pentru corupție? Opoziția e minoritară, lipsită de unitate și incapabilă să răstoarne actuala majoritate. Președintele a intrat, ce-i drept, într-un război total cu PSD și guvernul Dăncilă, dar prerogativele, deja tăiate, nu-i permit să se opună decisiv. Curtea Constituțională a fost preluată și nu mai poate constitui un factor de blocare a ambițiilor de putere totală ale PSD și Dragnea. Cumva s-ar putea opune Tăriceanu, partenerul de coaliție? În unele cazuri – cum ar fi suspendarea președintelui –, pesemne că se va opune în continuare. Dar de dragul supraviețuirii politice și juridice, Dragnea a ridicat deja posibilitatea unui singur candidat al coaliției la președinție – acesta fiind Tăriceanu. E suficient ca acesta să nu mai aibă obiecții în rest și, de altfel, în chestiunea îngenuncherii justiției sub pretextul luptei împotriva „statului paralel“ și a „protocoalelor“, președintele Senatului a fost întotdeauna trup și suflet alături de Dragnea.
Șansa de a-l vedea pe Dragnea stopat de propriii colegi pesediști s-a evaporat repede sâmbătă. În zadar s-a revoltat d-na Firea. Ceea ce n-au înțeles destui oponenți interni ai lui Dragnea este că opoziția în șir dispersat e ineficace: când s-a revoltat Grindeanu, Tudose a tăcut; când s-a revoltat Tudose, au tăcut Andronescu și Firea. Acum s-au revoltat cele două și alții tac intimidați. Se vor revolta, pe rând, la un moment dat și ei și vor cădea la rândul lor. Tot pe rând. Pesediștii nu se pot revolta laolaltă, căci asta se face în numele unor principii; or, ei n-au avut niciodată așa ceva. Nici nu se pot revolta în numele eficienței guvernării, căci toți au contribuit imens în trecut la lipsa ei și nici măcar în numele unei solidarități de grup, căci n-au știut s-o arate niciodată față de alții. Sunt deci o pradă ușoară pentru carnasierul Dragnea și oamenii săi.
Atunci poate societatea civilă – adică demonstrațiile – îl pot opri, susținute de proteste ale celor din justiție? Acestea au întârziat considerabil distrugerea statului de drept, dar mă îndoiesc că, în fața unei noi OUG 13 (încă și mai ticăloase, căci va încerca să demoleze însuși autoritatea lucrului judecat) ar mai conta. Poate, doar, dacă ar ieși în stradă un milion de oameni; atunci am avea însă o revoluție și ar trebui să vorbim în alți termeni. Dar mă îndoiesc că suntem acolo.
Și atunci? Îl mai poate opri ceva pe Dragnea de a face ce vrea în România? Da, Uniunea Europeană, dacă, prin intermediul Comisiei, acționează rapid și decisiv. Și fără întârziere. O spun fără nicio bucurie, dar trebuie s-o spun: sunt necesare măsuri de pedepsire politică, diplomatică și, probabil, și economică a României. Sau mai pe scurt: sancțiuni. Ele sunt posibile în baza MCV-ului și, pentru început, trebuie să lovească suficient de dur atât în prestigiul PSD-ului, cât și în cel al guvernului, urmărind să stopeze cel puțin OUG preconizată de Dragnea și destituirea procurorului general, pregătită de Tudorel Toader, chiar în momentul când ancheta privind evenimentele din 10 august e în plină desfășurare. Pentru UE ar fi un mod de a-și respecta propriile valori și de a arăta că, fie și într-o perioadă complicată pe plan internațional, ideea de a permite ca un guvern din UE să recurgă la violență nejustificată pentru a bloca proteste legitime este inacceptabilă, așa cum inacceptabilă este încercarea de a „rezolva“ răspunderile penale prin intimidarea procurorilor.
Repet: e trist să dorești ca țara ta să fie sancționată, mai ales că diferite repercusiuni vor fi simțite și la nivelul populației. Dar am ajuns în momentul când, la fel ca în 1990 după mineriadă, nu mai putem dori altceva. Ieșirea „în decor“ a României, afundarea tot mai gravă în haos politic, juridic și constituțional, conflictele interne fără putință de soluționare, afirmarea principiului „facem pentru că putem“ cer și un răspuns extern pe măsură. Formule diplomatice de tipul „urmărim cu îngrijorare“, neurmate de fapte nu numai că nu mai servesc la nimic, dar încurajează sfidarea și disprețul guvernanților noștri. Democrațiile liberale au fost puternice atâta vreme cât au știut să se facă temute și respectate de inamicii lor. Dar ca să te respecte altul e necesar să te respecți mai întâi pe tine însuți, or stima de sine și afirmarea practică și fermă a propriilor principii stau și cad împreună.
Andrei Cornea, 4 septembrie 2018
Acest articol a fost preluat cu permisiunea redacţiei de pe situl Revistei 22
După ce am citit articolul de mai sus, mi-am aruncat din curiozitate câte o privire la ce i-a fost publicat pe ACUM Domnului Andrei Cornea, un cunoscut eseist, istoric al artei, clasicist, publicist și filosof român care „Scrie de asemenea un editorial politic săptămânal în Revista 22”. Sursa.
Pot să mărturisesc că am găsit lucruri la care pe undeva m-am aşteptat, dar nu chiar să se scufunde.
> În 2018 forțele democratice și liberale nu mai pot beneficia de o susținere credibilă și eficientă din partea unui Occident unit, ca acum șase ani. În consecință, ar trebui ca ele, în mult mai mare măsură decât în trecut, să se bazeze pe ele însele, apelând mult mai mult decât până acum la inteligență, creativitate politică și acceptare a imperativului binelui comun. Andrei Cornea, 5 iunie 2018. Sursa – ACUM.
Excelentă ideea ca cei care susţin că au principii, fie ele şi confuze (ca „imperativul binelui comun”, lucru greu de definit) să înveţe să se bazeze pe ei înşişi. Să vedem ce au reuşit ei, în ochii autorului.
> Ce nu știm este dacă 10 august 2018 a fost numai o zi a revoltei și a represaliilor violente sau dacă ea a marcat și un moment semnificativ într-un proces care va conduce la căderea regimului personal al infractorului Liviu Dragnea. Andrei Cornea, 13 august 2018. Sursa – ACUM.
Acum ştim că această mişcare pornită din afara ţării („Manifestaţia diasporei” – neasumată de nimeni în final), cu o componentă provocatoare şi violentă ce a încercat fără succes să intre cu forţa în clădirea Guvernului, şi altele, nu a reuşit să răstoarne un guvern numit de o alianţă care a câştigat net alegerile parlamentare libere din 2016.
> Îl mai poate opri ceva pe Dragnea de a face ce vrea în România? Da, Uniunea Europeană, dacă, prin intermediul Comisiei, acționează rapid și decisiv. Și fără întârziere. O spun fără nicio bucurie, dar trebuie s-o spun: sunt necesare măsuri de pedepsire politică, diplomatică și, probabil, și economică a României. Sau mai pe scurt: sancțiuni. Andrei Cornea, 4 septembrie 2018. Articolul de mai sus.
Întâi d-lui filosof Cornea i-a căzut în baltă ideea sa, exprimată acum doar două luni, că „forțele democratice și liberale” vor da dovadă de „inteligență, creativitate politică și acceptare a imperativului binelui comun”.
Apoi i s-a prăbuşit, în mai puţin de o lună, şi speranţa reuşitei consecinţelor unei „revoluţii” cu pietre de caldarâm, baricade în flăcări şi excremente aruncate pe jandarmi.
Ce i-a rămas d-lui profesor altceva ca, în ciuda scepticismului său cu privire la „o susținere credibilă și eficientă din partea unui Occident unit” (5 iunie), să viseze la o nouă intervenţie din afară, „rapidă, decisivă şi şi fără întârziere”? Ce doreşte sunt nici mai mult şi nici mai puţin „măsuri de pedepsire politică, diplomatică și, probabil, și economică a României. Sau mai pe scurt: sancțiuni”.
Şi mai pe scurt: Curat patriot!
>Repet: e trist să dorești ca țara ta să fie sancționată, mai ales că diferite repercusiuni vor fi simțite și la nivelul populației.
Trist, dar necesar, nu-i aşa? Înainte să-i meargă mai bine, şi îi merge, zice Eurostat, ţării trebuie să-i meargă mai rău, deoarece la aceasta a ajuns, pe parcursul a două luni de gândiri browniene, dl. editorialist Andrei Cornea.
Susținerea de către PSDragnea și ALDE a justificării intervenției inumane a jandarmeriei române împotriva demonstranților pașnici din 10 August, pe motivul unei conspirații de „răsturnare a guvernului”-este pe cât de ticăloasă, și pe atât de idioată !
Și Domnul Victor Manta se aliază acestei idei prin poziția sa exprimată fără echivoc, mai sus:
„Acum ştim că această mişcare pornită din afara ţării („Manifestaţia diasporei” – neasumată de nimeni în final), cu o componentă provocatoare şi violentă ce a încercat fără succes să intre cu forţa în clădirea Guvernului, şi altele, nu a reuşit să răstoarne un guvern numit de o alianţă care a câştigat net alegerile parlamentare libere din 2016.”, a afirmat Dumnealui, mereu solidar cu Viorica, Tudorel, Daddy si Co.
Cum să răstorni un Guvern cu un prim-ministru plecat în concediu, la ore de noapte, când în clădirea Guvernului mai viețuiesc doar șobolanii și insectele ??
Chiar în ipoteza tâmpită ca demonstranții „voiau” (ce instanța juridică a stabilit așa ceva?) să intre în clădirea Guvernului, ei și ? Cum intrau -așa și ieșeau dintr-o clădire pustie, unde puteau intra și jandarmii să păzească capsatoarele și hârtia igienică din toaletele guvernului !!
Să pretinzi ca ocuparea unei clădiri goale reprezintă o „lovitură de stat” (deja știm cine sunt autorii acestei teze nedemonstrabile), printre care se înscrie în mod automat și „stimabilul” avocat neplătit-probabil nici cu 1% din ce a primit Giuliani pentru „bârfa” lui înjositoare -la adresa justiției române.
Și Domnul Manta-subscrie cu ambele mâini ! „Trădare-trădare, dar să știm și NOI” !!
Revolta Domnului Cornea este pe deplin justificată și-i face cinste !! Bravo !!
@Pincu Sfartz
> (…) este pe cât de ticăloasă, și pe atât de idioată ! Și Domnul Victor Manta se aliază acestei idei (…).
Nu am citit mai departe, implicaţia fiind cât se poate de clară.
Nu ştiu dacă aţi observat că eu sunt cam singurul care mai răspunde la comentariile dv. Dacă doriţi să continui, vă invit să vă schimbaţi tonul şi, în special, alegerea cuvintelor. Aici nu ne certăm, ci discutăm politicos.
Alternativa pentru dv. este să vă conversaţi pe viitor pe ACUM, cel mai des, cu propria dv. persoană. Aceasta este ceea ce doriţi?
Acum ați nimerit-o ! Chiar este recomandabil să discuți cu propria persoană !
Se numește autocontrol, cel de care până acum nu l-ați prea folosit.
Mai sunt și alți comentatori, dar nu prea au loc în coloana de „Ecouri recente”, ocupată în permanentă, în proporție de peste 80%, de Domnia Voastră !
Și cum apare un autor nou de articol, primul lucru care Vă interesează, „din curiozitate” – scrieți Dvs., este dacă persoana respectivă este și scrie undeva-la ceva IMPORTANT !(cu intentia de a-i desființa opinia !?).
Cum adică, un muritor de rând nu poate să-și expună opinia personală, indiferent dacă Vă PLACE sau NU ? Nu eu ci Domnia Voastră ar trebui să Vă revizuiți atitudinea, pentru că nu eu, ci Dvs. încasați sistematic bife negative-în cantități industriale.
Sunteți fără îndoială un personaj simpatic și inteligent, dar „orb” la realitatea românească, cea existență chiar în fața ochilor, (Dvs. !?).
Să fiți sănătos !
Un caz de autoapărare. De la dl. Sfartz, fixat asupra persoanei mele, am aflat că:
> Chiar este recomandabil să discuți cu propria persoană ! Se numește autocontrol, cel de care până acum nu l-ați prea folosit.
Cunoştinţele despre mine ale d-lui Sfartz avansează vertiginos, odată cu plăcerea sa de a da sfaturi.
> Mai sunt și alți comentatori, dar nu prea au loc în coloana de „Ecouri recente”, ocupată în permanentă, în proporție de peste 80%, de Domnia Voastră !
Coloana respectivă nu este una în care se fac comentarii, ci una „statistică”. Loc de comentarii există berechet şi el le stă tuturor la dispoziţie. Nu am de ce să mă abţin de la a comenta ceva ce mi se pare important, articolele şi comentariile mele fiind de altfel la originea multor dezbateri. Nu am de gând să spun ceva şi apoi să mă dau la fund, drept care nu trebuie contat nici în viitor pe acest lucru.
> Cum adică, un muritor de rând nu poate să-și expună opinia personală, indiferent dacă Vă PLACE sau NU ?
O nouă fantezie, fără legătură cu spusele mele. În limitele fixate de Regulament se poate spune orice.
> Și Domnul Manta-subscrie cu ambele mâini ! „Trădare-trădare, dar să știm și NOI” !!
Şi încă o fantezie! Dl. Sfartz se crede la teatru.
> Sunteți fără îndoială un personaj simpatic și inteligent, dar (…)
Confirmă fixaţia grea pe propria-mi persoană a d-lui Sfartz…
Cred ca, daca am inteles corect, d-nul Manta nu se refera la continutul celor scrise de d-nul Sfartz, ci mai ales la tonul adoptat. In politica, de multe ori si mai ales in multe parlamente oamenii se iau la bataie, efectiv fisic sau prin tonul grairii. Daca este prea cald esiti din bucatarie (tradus din engleza).
Cat despre schimbarea guvernului prin mici revolutii cum a fost de curand, e cam slaba speranta. Sunt prea multi fripturisti la putere si nu vor renunta la ea voluntar. Revolutia (!!!!) este neterminata. Cine stie cand se va trezi poporul en masse si vor arunca actualii „conducatori” la lada de gunoi a istoriei!
@CHARLIE
> Cred ca, daca am inteles corect, d-nul Manta nu se refera la continutul celor scrise de d-nul Sfartz, ci mai ales la tonul adoptat.
M-am referit la tonul adoptat şi, în special, la cuvintele folosite de dânsul, în nişte asociaţii inacceptabile. Cât despre conţinut, faptul că părerile mele diferă de cele ale d-lui Sfartz, şi reciproc, nu reprezintă o problemă în sine pentru mine.
> Revolutia (!!!!) este neterminata. Cine stie cand se va trezi poporul en masse si vor arunca actualii „conducatori” la lada de gunoi a istoriei!
Înţeleg că şi dv. sunteţi adeptul „revoluţiilor”, adică a violenţelor şi a vărsărilor de sânge, chiar atunci când este vorba de state de drept, sau care fac eforturi să devină. Mă limitez la a afirma că nu pot fi de acord cu opinia exprimată de dv.
Înțelegeți greșit realitatea românească, Stimate Domnule Manta ! O tratați prin prisma unei societăți civilizate în care trăiți, și-i aplicați legile democrației așezate în limitele unui stat de drept.
Stimatul Domn Charlie are evident un punct de vedere obiectiv asupra „stării actuale a națiunii române”, și nu are rost să tot invocați și criticați metodele revoluționare absolut necesare în momentul de față pentru a aduce România în „dreptul de a fi un stat european”.
Când o să schimbați informarea Dvs. despre România de la posturile de televiziune România tv și Antenele spre posturile B1, Realitatea tv și Digi 24, o să ajungeți imediat la concluzia comună a lui Charlie și a mea, că revoluția nu a fost terminată și a făcut loc mafiei politice sub sigla PSD-ALDE. Îmi face plăcere ca un om atât de înțelept ca Charlie, prin experiența sa bogatā de viața-gândește la fel cu mine. (Și opus la 180 de grade, punctului Dvs. de vedere-total împotriva rezolvării prin „revoluție” a unei situații politice dictatoriale – cea din România de azi !).
Bravo, Charlie !
PS. Nu am, nu pot avea ceva împotriva persoanei Dvs. Este o ciorovăială determinată de lipsa de elasticitate din punctele de vedere exprimate (mult prea frqvent) în probleme politice cunoscute doar din „auzite și văzute” la tv-uri și nu percepute din interiorul lor.
Domnule Pincu
cam care credeti ca ar fi reactia Companiilor Republicane de Securitate daca ar fi bombardate cu cacat ?
In ce ma priveste din ani 68 eu sunt un admiratoir al Ceux qui la Republique ont S si cand e vorba de anarhisti, trotzchisti samd sunt gata sa strig „qu’ón les matraquent tous!”
MA rog, mai ramane si viorba lui Djugasvili „strileai”
Cam cum imi zicea (acum +45 ani) nenea Kostgea (fost agent superior al Ohranei), cu unii nu se poa discuta decat cu nagaica i nagan si ca, daca umanista sa organizatie ar fi fost lasata sa foloseasca naganu ar fi murit mult mai putini oamnei., Peste 10 milioane!
@ Ghită Bizonu
Românii au nevoie azi de o terminare a „revoluției” din 89 ! Revoluția, mă rog-cea care nu era chiar o revoluție, a fost mai curând o piesă de teatru la care a aplaudat întreaga națiune, înșelată de „efectele speciale”-pregătite din timp de Securitate (cum a fost uciderea inutilă a soților Ceaușescu și uciderea inutilă a 1000 de spectatori !!).
De voie, de nevoie organizatorii au oferit poporului „libertăți” și asta a fost un bine.
Dar în același timp și-au oferit o rețea abuzivă de „relații” pentru a-și asigura un trai „aristocratic”, și pentru a avea și a controla întreaga putere.
Nu sunt politician, dar înțeleg-ca și Charlie și majoritatea românilor cu mintea deschisă (în special Diaspora) că este nevoie de o „mână” tare, gen Saakașvili-pentru a „domoli” corupția (de eradicat-nici vorbă !)
Dacă Statul poate folosi violența împotriva poporului (v.mitingul Diasporei), cu atât mai în drept este poporul să folosească violența împotriva Statului corupt.
Dreptul stăpânului-poporul asupra slugii-Statul.
Dragă Ghită, cuvântul corect este „strEleai” (nu „strIleai”) el provine de la „strela”=săgeată!
PS. Din episodul cu „nenea” Kostea,se deduce că aveai în 1973,relații MARI !!
Tuturor!
Nu inteleg la ce se refera aceia care cred ca o revolutie poate fi practicata cu „manusi”. Cand vad ca „dragnea” a zulit 22 de milioane de euro, si asta nu e toata lui prada, cum credeti se va restitui? Poate daca il iertam frumos si-l facem prim-ministru sau poate chiar presedinte, va dona cateva mii pentru un fond de copii bolnavi.
Ce fel de naivitate este asta? You take me for fool. N’ati invatat nimic dupa ani de ceausism si de urmasii lor iliesceni etc. Adevarul este ca pana nu se ridica o conducere post 1989 cu mainile curate Romania va continua sa se balaceasca in balta „socialista”.