caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Inundațiile fac ravagii în Republica Moldova

de (1-8-2008)
3 ecouri
Apele Nistrului au inundat localitatea Vadul lui VodăApele Nistrului au inundat localitatea Vadul lui Vodă

În Republica Moldova nu se cunoaşte deocamdată clar care sunt pagubele provocate de revărsarea râurilor Prut şi Nistru.

Dar se ştie că până acum au fost inundate 62 de localităţi din 13 raioane, că au fost evacuate aproape cinci mii de persoane şi că au fost inundate 208 case de vacanţă şi 656 de case, dintre care 91 s-au prăbuşit, iar altele 11 sunt pe cale de a se dărâma.

Iar liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat situaţie excepţională în Transnistria.

Potrivit agenţiei oficiale de ştiri Olvia pres, centrul oraşului Tiraspol este inundat, iar oamenii aflaţi în zona de risc sunt evacuaţi.

Vineri dimineaţă apele râului Nistru au spart un dig în apropierea oraşului.

Potrivit ultimelor date, în stânga Nistrului au fost inundate 643 de case şi au fost evacuaţi 1773 de oameni. Cele mai afectate localităţi sunt din raioanele Camenca, Râbniţa şi Grigoriopol.

Până acum viiturile de pe Prut şi Nistru au distrus în Republica Moldova peste zece mii de hectare de culturi agricole.

Dar pericolul inundaţiilor nu a trecut pentru unele localităţi.

Potrivit unui comunicat de presă de la Guvern, câteva localităţi de pe malul Prutului sunt încă în zona de risc. Este vorba de sate din raioanele Ungheni, Leova, Făleşti.

Iar în raionul Hânceşti, localităţile Leuşeni şi Cotul Morii – unde nivelul apei a crescut cu un metru în noaptea de joi spre vineri – sunt în pericol de inundaţii, se mai spune în comunicat.

Autorităţile Republicii Moldova au promis că vor construi sinistraţilor care au rămas fără case, locuinţe noi în decurs de trei luni.

Primul ministru, Zinaida Greceanîi spunea la şedinţa de Guvern:

„Nici un compatriot de-al nostru nu va rămâne fără ajutor. Chiar dacă nu ne-am revenit completamente după seceta dezastruoasă de anul trecut, vreau să asigur toţi cetăţenii din localităţile afectate de inundaţii, că ajutorul pe care-l aşteptaţi enorm, va fi acordat la timp şi calitativ.”, a declarat primul ministru Greceanîi.

Guvernul a creat o comisie specială care se va ocupa de evaluarea consecinţelor inundaţiilor şi care va elabora măsuri pentru depăşirea crizei în localiţăţile afectate de inundaţii.

Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului începe vineri evaluarea pagubelor în raioanele Briceni şi Ocniţa.

Guvernul Republicii Moldova nu vorbeşte deocamdată de asistenţă financiară de urgenţă sinistraţilor. Însă a deschis un cont pentru donaţii şi a îndemnat cetăţenii, oamenii de afaceri şi partenerii externi să ajute persoanele afectate de inundaţii.

In acelaşi tim, angajaţii instituţiilor de stat vor dona salariul lor de o zi persoanelor afectate de inundaţii.

Ambasada Statelor Unite la Chişinău a anunţat acum o zi că va acorda produse alimentare, apă şi obiecte de primă necesitate în valoare de 50 de mii de dolari.

Iar fabrica de ciment Lafarge Moldova va oferi gratuit o mie de tone de ciment ca ajutor material sinistraţilor.

Primăria municipilui Chişinău a alocat un milion de lei din fondul de rezervă pentru persoanele care au rămas fără case.

Potrivit unui comunicat de presă, vor fi împărţie cîte cinci mii de lei – în limita sumei alocate – familiilor care au rămas fără adăpost.

Ecouri

  • Anonim: (1-8-2008 la 00:00)

    Tema inundatiilor revine mereu pe tapet. Este o stare de fapt cera se repeta ciclic. Ceea ce ma mira este ca din momentul demararii acestui calvar pentru o buna parte a populatiei si pana mai deunazi, nimanui (dintre alesii plini de initiativa) nu i-a trecut prin cap ca poate n-ar fi rau, ca masura de protectie, sa fie luata decizia de a regulariza albiile raurilor. Cineva, un ales, sau vreun prieten al lui a vazut in inundatiile ciclice o oportunitate, asa ca iata solutia a fost avansata.

    Pana la urmatoarele alegeri se va dezbate aceasta tema, vor fi unii pro, iar altii contra. Iar populatia va trai cosmarul inundatiilor iarasi si iarasi si in schimbul daunelor suferite vor mai lua vreo 2 – 300 Ron despagubire…

    Daca locuitorii greu incercati vor avea noroc, la alegerile legislative va iesi invingator cine trebuie, iar cel care a propus ca masura regularizarea albiilor raurilor se va dota cu utilajele necesare astfel incat in scurt timp de pe urma acestei noi afaceri vor mai rezulta vreo doi multimilionari.

    In rest mi-e greu sa fiu alaturi cei ce-si bat joc de padurile noastre si apoi plang ca a venit apa si le-a luat tot…

    Si nici de cei ce-si construiesc abuziv case in albia majora a raurilor, nu pot fi alaturi, indiferent ca-s din Moldova noastra sau de dincolo de Prut…

    Ion Moldoveanu

  • mircea Munteanu: (1-8-2008 la 00:00)

    Contul deschis, ar fi trebuit publicat si-n Romania. Asa, cine-l stie?

    Problema este mai complicata:

    Regularizarea riurilor nu-i o joaca, trebuie un program la care sa adere toate partidele. Si trebuiesc prevazute cote neimaintilnite in istorie, pentru ca dupa cum vedeti, apele furioase depasesc toate cotele stiute.

    De acord, padurile trebuiesc suprevegheate si trebuie demarat un program de reimpaduriri.

    Nu in ultimul rind, oamenii trebuie siliti sa accepte regulile de constuctii. Sa nu mai ridice case in zonele inundabile.

    Azi, fiecare construieste unde are chef. Si-n dreapta si-n stinga Prutului. Nu se gindesc decit la moment. „N-am casa, n-am teren, merg aici ca-i ieftin sau e al nimanui!” Uite ca nu-i asa.

  • Adriana: (1-8-2008 la 00:00)

    Guvernul Republicii Franceze a decis acordarea unui ajutor umanitar de urgenţă, în valoare de 30 000 euro, populaţiei Republicii Moldova care a suferit în urma inundaţiilor. Ajutorul umanitar va permite procurarea produselor de primă necesitate (apă potabilă, produse alimentare şi de igienă, lenjerie de pat şi ustensile de bucătărie, încălţăminte şi haine) care vor fi distribuite direct sinistraţilor prin intermediul Crucii Roşii Moldova care dispune de o reţea de distribuţie prezentă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

    Potrivit Ambasadei Republicii Franceze la Chisinau, acest efort ar trebui să permită ajutorarea a circa 450 de familii din zonele cele mai afectate de inundaţii.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
COMUNICAT UNIFERO – AJUTOR PENTRU ROMANIA 2008

Avind in vedere inundatiile catastrofale cu care se confrunta populatia din teritoriile de nord ale Romaniei – cele mai afectate...

Închide
18.119.133.206