Olimpiada de la Beijing se apropie cu pasi mici si repezi. Romania vine si ea la marea sarbatoare, dar trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca, desi participam la 15 discipline olimpice, nu exista nici o proba la care sa atacam competitia din postura de favoriti.
Poate ca e momentul sa ne amintim de marii campioni ai trecutului. Repere prea usor neglijate dintr-o istorie a sportului romanesc prea repede uitata. Haideti sa ne amintim de Leon Rotman, marea surpriza a delegatiei noastre la Olimpiada de la Melbourne, 1956. Spargand toate barierele, tanarul de 22 de ani s-a dus ca din tun si a trecut primul linia de sosire la probele de canoe simplu de 10000 de metri (30 noiembrie) si 1000 de metri (1 decembrie).
Leon Rotman s-a nascut pe 22 iulie 1934, la Bucuresti, fiind al patrulea copil in familia lui Iosif Rotman, tamplar. Dupa ce a inceput cu participarea la crosuri, primul sport in care si-a incercat norocul au fost luptele greco- romane, dar la 18 ani a trecut la caiac- canoe, la Dinamo („Tanarul dinamovist”), avandu-l antrenor pe Radu Hutan. „Specializarea” pe canoe a venit 2 ani mai tarziu, in 1954, cand a devenit si campionul Romaniei la canoe simplu, performanta pe care avea sa o repete de 13 ori in cariera.
Dupa 4 ani, la plecarea spre Melbourne, nu se numara in nici un caz printre favoritii probelor de canoe simplu. Ba mai mult, inainte de inceperea primei curse la care a participat, cea de 10000 de metri, i-au fost refuzate 2 ambarcatiuni, prima din cauza constructiei, iar a doua pentru ca era mai lunga cu 1 cm decat prevedea regulamentul! Evident, la capitolul profesionalism, organizatorii deplasarii pot fi declarati repetenti cu brio! In criza de solutii, Leon Rotman a pus mana pe ferastrau si si-a scurtat canoea ca sa poata intra in concurs! Avea sa castige cursa cu un avans de 80 de metri! In ziua urmatoare, parca surpriza n-a mai fost asa de mare, cand a obtinut a doua medalie de aur, in cursa de 1000 de metri.
La aceeasi editie, am castigat si proba de 1000 de metri canoe dublu, prin Alexe Dumitru si Simion Ismailciuc, ceea ce demonstreaza ca performanta lui Leon Rotman nu a fost o intamplare, ci un succes al scolii romanesti de caiac- canoe, care a adus tarii noastre 3 dintre cele 5 medalii de aur cu care ne-am intors acasa.
Primul dublu campion olimpic
Steaua norocoasa a lui Leon Rotman a mai stralucit o data alaturi de flacara olimpica, atunci cand sportivul a obtinut medalia de bronz in cursa de 1000 de metri canoe simplu, in 1960, la Roma.
In urma cu 8 ani, in anul Olimpiadei de la Sydney, autoritatile si-au amintit de primul dublu campion olimpic roman, decorandu-l cu Ordinul National pentru Merit, grad de ofiter. Iar acum, inainte de plecarea delegatiei romane spre Beijing, Leon Rotman s-a numarat printre cei 21 de campioni olimpici distinsi cu „Meritul Sportiv” de catre actualul presedinte, Traian Basescu. 2008 este anul in care Romania si-a amintit, parca in al 12-lea ceas, de marii ei campioni. Este si anul in care Leon Rotman a fost premiat de Fundatia Casa Campionilor si de clubul Dinamo.
Poate ar trebui sa ignoram, macar din cand in cand, marea galagie ce insoteste sporturile cu priza la public si sa ne intrebam ce mai fac acei putini oameni de valoare care au obtinut performante sportive cu adevarat remarcabile.