caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Denis CENUŞĂ: Invit cititorii ACUM la un dialog constructiv

de (27-7-2008)
Denis Cenușă a devenit unul dintre contribuitorii regulați ai revistei ACUMDenis Cenușă a devenit unul dintre contribuitorii regulați ai revistei ACUM

Denis CENUŞĂ are 25 ani. De curând şi-a întemeiat o familie. Magistru în ştiinţe politice, Denis este acum cercetător asistent la Centrul Analitic Expert-Grup din Chişinău, domeniile asistenţă ştiinţifică şi administrativă, logistică etc. Este ambiţios, implicat în diverse proiecte. Dovedeşte o bogată activitate civică şi politică, publicistică, de analiză şi cercetare. Masterand al Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice Administrative, Specialitatea Politologie, cunoaşte limbile română (limba maternă), rusă, engleză, franceză, germană (începător).

—————————————————–

Cine este Denis Cenuşă?

Mă consider o persoană modestă, dar extrem de principială, militantă pentru apărarea şi promovarea valorile şi principiilor democraţiei veritabile. Anume din aceste considerente am făcut parte din mai multe organizaţii neguvernamentale din domeniul apărării drepturilor omului (Amnesty International Moldova), susţinerii activităţilor orientate împotriva traficului de fiinţe umane (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi New Perspectives for Woman) etc.

Care sunt împrejurările vieţii care ţi-au oferit impulsul de „a face o diferenţă”?

În primul rând, motivaţia de a face “o diferenţă” îmi este naturală, temperamental sunt predispus să contribui la realizarea cu succes a diferenţei în tot ce fac şi totul ce mă înconjoară.

Alt factor stimulator este faptul că nu sunt originar din Chişinău, fapt ce m-a obligat să fiu mai activ, mai ambiţios, mai receptiv, mai energic etc.

Al treilea factor semnificativ este faptul că societatea, din cauza lipsei de abordări pro-diferenţă se poate transforma în ceva amorf, omogen şi pasiv. De aceea, simt o responsabilitate presantă de a participa la procesul de democratizare a societăţii moldoveneşti, căci diferenţa este echivalentul democraţiei.

Prin ce face Denis Cenuşă o diferenţă?

Încerc să fac diferenţă prin felul de a scrie, de a gândi, de a cugeta, de a analiza etc. Sunt de părere că prejudecăţile existente în RM şi în exterior despre deficienţele potenţialului cognitiv şi cultural a cetăţenilor acestui stat nu corespund realităţii. Prin urmare, prin prestaţia mea am iniţiat o “campanie mică de sensibilizare”, un „război personal” împotriva afirmaţiilor şi atitudinii negative şi perimate privitor la faptul că dacă nu faci studii peste hotare, atunci nu poţi fi cu adevărat competent sau să posezi anumite abilităţi. La moment, acest anume, acest tip de diferenţă mă interesează în mod prioritar.

Te bucuri întotdeauna de posibilitatea de a face o diferenţă? Care sunt barierele ce apar?

Posibilitatea de a face o diferenţă este nelimitată în cazul în care faci eforturi maxime şi depui toată străduinţa. Bariere apar oricând, fie artificiale, legate de lipsa de receptivitate din partea actorilor societăţii, fie reale – caracterizate prin promovarea unor principii discriminatorii sau inechitabile în procesul de realizare a diverselor activităţi, proiecte, programe. Motivele sunt, de asemenea, diferite şi ţin în principal de vârstă şi de experienţă care, după unii, sunt în mod necesar şi exclusiv interdependente. De asemenea, există problema lipsei de credibilitate faţă de persoanele care nu au cunoştinţe/relaţii personale în diverse medii socio-profesionale. Totodată, poţi avea şanse mici de a te manifesta, dacă nu ai făcut studiile peste hotare sau nu vii din anumite sfere profesionale.

Mă bucur de privilegiul de a fi cunoscut echipa care în general te reprezintă, dar pe care aici, la ACUM, eşti tu cel care o reprezintă: Expert Grup. Te rog să prezinţi cititorilor ACUM această echipă, obiectivele sale, potenţialul, şansele, piedicile etc.

Sunt nespus de fericit de faptul că am avut posibilitatea să activez în cadrul Centrului Analitic Expert-Grup. După mine, această organizaţie are potenţial şi se va dezvolta în continuare în ritmuri rapide. Fiecare proiect, orice acţiune realizată de această organizaţie se face cu cea mai mare responsabilitate şi ataşament. Colaboratorii acestui Centru sunt adevăraţi specialişti în economie şi de aceea merită să fie apreciaţi la adevărata lor valoare. Chiar dacă au existat obstacole, Expert-Grup a reuşit întotdeauna să le depăşească, graţie perspicacităţii, clarviziunii şi pragmatismului conducerii şi echipei acestei tinere organizaţii.

Asemenea lui Alexandru Baltag, eşti foarte tânăr. Cum reuşeşti să depăşeşti „tentaţiile” acestei vârste urmându-ţi calea cu atâta seriozitate?

În linii generale, nu accept comparaţiile cu alte persoane, deoarece fiecare parcurge un drum aparte de evoluţie, indiferent de vârstă. Din cele relatate mai sus, reiese că sunt o fire luptătoare şi de aceea sunt puţin tentat să mă relaxez, distrez etc. Pentru mine, orice formă de divertisment este mai mult sau mai puţin legată de activitatea profesională. Mi se pare corect acest lucru, altfel, ar fi imposibilă perseverarea şi perfecţionarea continuă în ceea ce fac.

Ai un model în acest sens?

Probabil modelul după care mă conduc se bazează pe raţionamentul “cine perseverează, oricum reuşeşte”.

Ne ajuţi să îl cunoaştem pe Denis Cenuşă şi dincolo de cortina activităţii sale profesionale?

Denis Cenuşă vine dintr-o familie cu trei copii şi care recent şi-a întemeiat propria familie.

Ai numeroase perspective. De ce ai ales Moldova? Îţi adresez aceeaşi întrebare ca şi lui Alexandru: Vei rămâne aici? Vei alege să pleci la un moment dat?

Nu voi pleca din Moldova. Am renunţat la această perspectivă, atunci când am înţeles că nu este în mod obligatoriu să faci studii, masterate etc. peste hotare pentru a fi bun în ceea vrei să faci. Mi se pare că cei care pleacă se detaşează de la realităţile autohtone, iar când revin nu sunt capabili să perceapă întocmai starea de lucruri din Moldova. Această percepţie, după mine, constituie o barieră evidentă pentru a participa cu adevărat la democratizarea şi europenizarea RM. De aceea, am preferat să rămân pentru a fi în miezul problemei şi fiind aici să mă pot implica mai activ şi eficient în realizarea transformărilor democratice din RM.

De ce va depinde decizia ta?

Această decizie va depinde de propriile convingeri, care după cum aţi deja înţeles nu pot fi supuse unor convertiri aleatorii.

Dacă ar fi să ai posibilitatea să alegi una din carierele diplomatice/politice, ce anume ai alege şi de ce?

Totuşi, înclin mai mult spre diplomaţie datorită studiilor în domeniul relaţiilor internaţionale. Dar politica este la fel tentantă, deoarece sunt magistru în ştiinţe politice. Nici una, nici alta nu mă interesează la moment, decât numai în calitate de obiect de studiu şi analiză. Sper că după ce voi investi cunoştinţele şi abilităţile personale în folosul democratizării şi dezvoltării RM, voi putea cu inima împăcată să împărtăşesc soarta diplomaţilor.

Un cuvânt pentru cititorii ACUM?

Sunt convins de faptul că cititorii ACUM împărtăşesc multe din lucrurile expuse de mine. Totodată aş vrea ca unele din afirmaţiile mele să trezească discuţii acerbe, dar constructive, căci numai astfel vom putea consolida democraţia …

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Câteodată doar vântul

câteodată doar vântul ne spulberă iluziile ca zăpada pe crengile goale câteodată nici el se aprinde o lumină adâncită în...

Închide
3.137.184.152