caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Mr. Hyde Park FORUM



 

Ce mă irită la orașul meu – (1) Constanța, coșmarul gunoaielor

de (27-7-2008)
Mizerie și nesimțire - cartierul Tomis N din ConstanțaMizerie și nesimțire – cartierul Tomis N din Constanța

Inaugurăm o serie „Ce mă irită la orașul meu”, în care dumneavoastră, cititorii, vă puteți descărca nemulțumirea cu privire la urbea în care trăiți. Începem cu articolul semnat de inginerul Traian Gheorghe Onciu, din Constanța

Doar ce auzisem la Radio SKY că undeva prin Tomis N (cartierul în care locuiesc), cartier destul de liniştit (o combinaţie de mărginaş si relativ select), au avut loc nişte incidente într-o parcare: o maşină a luat foc şi a explodat. Se pare că i s-a dat foc, probabil dintr-o răfuială. În contextul dat, când aud o serie de bubuituri de-au zăngănit geamurile, am sărit ca ars la fereastră să-mi văd maşina (o Dacie prăpădită, din 1983, dar care momentan este tot ce am şi constituie un rău necesar de care am mare nevoie).

Din fericire totul era în regulă. Nu că mi-aş fi imaginat că cineva mi-a pus gând rău, ci pur şi simplu, la vechimea care are există riscul ca oricând să se fisureze şi să curgă ceva din ea, suficient ca s-o facă vulnerabilă chiarşi la o banală ţigară aruncată.

Intrigat de unde vin bubuiturile, am început să mă uit în jur. Şi ce-am văzut? Pentru a curăţa/scutura mai bine ce se afla într-o basculantă, „românaşul inventiv” s-a găsit să aplice metoda „bătătorului de covoare”.

Astfel, băteau cu cupa unui escavator în bena ridicată a unei basculante. În condiţiile locului respectiv (promit câteva poze în curând, una din ele dorind s-o fac de pe bloc, că se vede mai bine şi am şi acces acolo, dar abia mâine dimineaţă, să fie lumină bună), combinat cu rezonaţa creată de blocuri, s-a creat efectul acela. Mai trebuie să precizez cumva că aceasta se petrecea undeva pe la ora 15, sigur însă în intervalul de odihnă (14-17, în linii mari), a.î. „surpriza” aceasta putea să aibe efecte grave asupra unui cardiac.

Gunoieri şi vecini

Numărul de maşini în continuă creştere a dis la aglomerarea parcărilor, a.î. şi căile de acces de pe vremuri la ghenele blocurilor au devenit locuri de parcare.

În acest context, femeia de serviciu a blocului scoate tomberoanele (model standard, din PVC, cu roţi) şi le depozitează la intrarea în parcare, într-un loc accesibil maşinii de gunoi. După care urmează aşteptarea ca maşina să apară. Până aici nimic neobişnuit, chiar şi-n ţările civilizate din UE.

Dar, precum în bancurile cu Radio Erevan, deosebirile dintre aceste ţări civilizate şi noi ar fi:

– la ei maşinile de gunoi sunt şi ceva mai silenţioase ca ale noastre, dar sigur mai etanşe, nu ca ale nopastre, care lasă o dâră pestilenţială pe unde trec, probabil pe post de fir al Ariadnei…

– la ei tomberoanele, pe lângă faptul că arată mult mai bine ca ale noastre dpdv al uzurii (cauzată în mare parte tot de manipularea defectuoasă), dar sigur nu dau pe afară gunoaiele din ele.

– la ei nimeni nu mai pune pe lângă ele pungi de gunoi şi alte mizerii, precum fac locatarii din blocurile cu patru etaje din zonă, blocuri care nu au ghenă proprie şi, categoric, nimeni nu depune gunoaie în locul respectiv atunci când nu sunt tomberoanele acolo şi, în consecinţă, nici maşina de gunoinu este programat să treacă pe acolo.

În condiţiile date, atunci când vreau să plec cu maşina trebuie să fiu foarte atent să nu calc pe cioburi, sticle şi alte bulendre contondente. Categoric, aşa ceva pare SF într-o ţară civilizată…

Ecouri

  • mircea Munteanu: (27-7-2008 la 00:00)

    SALUTAM, CONCETATENE!

    Incintat sa mai gasesc un constantean pe aici. Gunoiul nu este chiar asa de presant la Constanta. Nu ca nu ati avea dreptate, dar sunt alte probleme mai grave: haitele de maidanezi (lasate libere prin oras, in special cartierele maginase si zona de …contact cu Agigea, dar adunate cu grija din zonele vilelor rezidentiale; desi aia au votat legea Marinesscu fara amendamente); lipsa parcarilor (este un inventator local care propune nu stiu ce proiect de parcari aeriene in zona intersectiilor); afacerile frauduloase imobiliare (nu se specifica de nimeni ca 200m de la tarmul marii nu e voie sa se construiasca; prin lege; etc.); desfiintarea transportului in comun ecologic (nu discut motivatiile reale);lipsa porturilor si amenajarilor portuare turistice pentru ambarcatiuni de mic tonaj (Existenta portului turistic Tomis este insuficienta pentru nr. celor ce ar vrea sa-si ia o barca, iola, etc.

    Faptul ca nu au unde sa tina ambarcatiunea ii opreste, limitind si comertul cu ambarcatiuni -indiferent de producator- si industria locala in domeniu.). Vom vedea si beneficiarii locuintelor ieftine ptr. tineri, dar…” in curind”. Sper sa va ocupati de toate astea, pe rind.

    Din Constanta, numai de bine! (Tot pentru Constanta…)



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Câteodată doar vântul

câteodată doar vântul ne spulberă iluziile ca zăpada pe crengile goale câteodată nici el se aprinde o lumină adâncită în...

Închide
13.59.236.101